Turister i egen by

Det er lørdag, det er sommer, det er verken strandvær eller innevær. På en sånn dag er det lite som slår en tur til Gamlebyen.

Vi tok med oss de to små, ruslet bort og tok ferga over elva. For de to små er alt som skjer spennende, – ikke minst en fergetur i friske bølger.

fergestort.jpg

Fergemannen fikk betaling, men det var heldigvis ikke elven Styx vi skulle krysse, bare vår egen hjemlige flod som deler byen i tre deler.

luke.jpg

Det er morsomt å leke turist i egen by, stå der og fotografere det samme som turistene. Kanskje de trodde jeg kom fra New York eller Århus, for rundt oss summet det på flere tungemål.

bro.jpg

Da vi var i Nord Norge, lurte jeg på om de innfødte ser hvor vakkert de har det rundt seg, eller om de blir skjønnhetsblinde. Svaret fikk jeg i dag. Jeg har bodd her i byen i hele mitt liv, men jeg slutter aldri å nyte synet av de gamle husene og hele atmosfæren i Gamlebyen.

image1.jpg port.jpg

Vi startet med et besøk på torvet for å se hva de hadde til salgs på Frimarkedet. Over det hele sto Fredrik og passet på oss, – men jeg er redd han mistet oversikten i dag.

frimarked.jpg

Som vanlig var det mengder av boder og allehånde varer til salgs. Men i dag var det også en enorm turistmengde. Vi gikk i kø over torvet, og bestemte oss for at vi venter til høsten med finkikkingen.

torvet.jpg

Så var det tid for lunsj. Det er mange serveringssteder i Gamlebyen, det ene hyggeligere enn det andre. Det hadde både tyskere, dansker og amerikanere også oppdaget. Det var fullt over alt. Riktig nok kunne vi få et bord, men ventetiden var lang.

pizza.jpg bakhave.jpg

Turistene er hjertelig velkomne. De bringer både liv og røre og arbeidsplasser til byen. Vi har gleden av å bo her hele året, og om et par uker er det stille og rolig i Gamlebyen. Da kan vi ta en tur tilbake for å gå på Frimarkedet, spise lunsj og hva hjertet ellers måtte begjære. Denne gangen satte vi kursen hjem til vår egen haveservering for å spandere en rask og rimelig lunsj på oss selv.

hjemover.jpg

9 responses to “Turister i egen by

 1. Jeg kan se, at I har tilbragt en skøn dag som turister i jeres egen by. Og mon ikke de to små har nydt det hele?
  Jeg har også været på marked i dag – i Liseleje i, det var solskin og meget varmt.
  Hvad er det for en Frederik, jeres statue forestiller – en tidligere dansk konge måske? Ham der fandt sin Dyveke i Norge? Nej det var vsit en Christian.

 2. Kære Hege. Jeg har sendt en pris videre til dig. Se min side:)

 3. Ungene hadde det nok riktig fint, og det hadde vi også. Vår Fredrik er selvfølgelig den samme som deres Fredrik ll:
  http://no.wikipedia.org/wiki/Fredrik_II_av_Danmark

  Tusen, tusen takk for æren, Madame. Nå må jo resten av dagen bli fin!

 4. Ja nu må jeg fortælle, hvor overrasket jeg er; den «Gamlebyen», som du skildrer i billeder, er så fuld af stemning og virker så harmonisk, at man får lyst til at se den rigtigt. Derfor «sluger» man alle billederne:-)

  Ellers troede jeg at Århus’ «Den Gamle By» og Frilandsmuseet i Lyngby var nogle af de eneste «Gamlebyer», men det er jo forkert, åbenbart.

  Ja, det må have været en dejlig dag. Og sikken en sød pige som har forladt barnevognen med de dejlige blomster for at komme med færgen til «Gamlebyen».

 5. Det er nok en Gamleby i enhver gammel by, – men alle er ikke like vakre. Gamlebyene i Oslo og Gôteborg er ikke helt det samme som Gamlebyen i Århus eller her i min by. Og du er hjertelig velkommen.

 6. Det var spændende at læse om Frederik II – mange tak for linket, Hege!

 7. Jo, Den Gamle By i Århus og mange «Hembygdmuseer» i Sverige er udstillinger eller frilandsmuseer, mens den gamle del af Stockholm (Gamlastan) eller Oslo omkring fæstningen jo altid har ligget der, hvor de ligger. Men når man passer på bygningerne, ser de jo skønne ud, uanset hvornår de er fra.

  Jeg synes at dine billeder viser, at der er liv og glade dage ved loppemarkedet og så oplever man måske mere den fornemmelse af at stå i gamle tiders bybillede, end hvis man går på Frilandsmuseet.

 8. Vår Gamleby er avgjort en levende by, og et meget populært sted å bo. Inntil for få år siden holdt Forsvaret til der inne, og det var militærforlegning. De har dessverre trukket seg ut. Dessverre fordi Forsvarets tilstedeværelse borget for et usedvanlig godt vedlikehold. Nå ser det imidlertid ut til at det skal gå bra likevel. I tillegg til at det er masse bolighus i Gamlebyen, så finnes det også forretninger, verksteder og til og med Vinmonopol. Det er nok stor enighet her om at byen ikke må bli et museum, men en levende bydel.

  Loppemarkedet er nok det som roper mest om og til turismen.

 9. Tilbaketråkk: Stappfullt i Gamlebyen « Livet leker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s