Den som ler sist

Det slår ikke feil: Tidlig om våren er det alltid lam på tilbud i butikkene. Antagelig har vi en viss overproduksjon her til lands, for store kvanta blir solgt til en meget billig penge før neste slaktesesong. Hvorfor vi da importerer lam fra New Zealand er meg en gåte. Ikke er det godt heller.

Denne gangen, sånn i april en gang, kostet lammelårene kr 29 pr kilo. Det er som å få det! Digre, runde, lekre lammelår! I noen butikker lager de plakater som forteller at det bare er lov med fem lår pr kunde. Det er da jeg slår til. Jeg er ho gærne kjerringa som kommer om formiddagen og kjøper fem lammelår. Et par timer senere er jeg tilbake og kjøper fem til! Jeg merker nok at folk ser på meg. Venninnene mine rister på hodet. Men den som ler sist ler best. Jeg vet hva jeg gjør. Dette er planlegging på høyt nivå, nemlig. I kveld skal vi ha gjester, – mange gjester. Nå er to lammelår gjort klare for grillen. Hjemme i fryseren ligger det fortsatt tre. Da jeg handlet i går tok jeg en kikk i kjøttdisken: Lammelår, kr 99.

Hvem er det som ler nå?

Denne gangen var de økologiske. Man skulle jo tro at alt norsk lam var økologisk. De fødes, pupper mammaen sin, reiser til fjells og lever på fjellbeite hele sommeren, kommer ned om høsten og slaktes. Hva er uøkologisk med det? Men nå har jeg spurt. For å få jevn tilførsel, slaktes lammene litt spredt, og de som går på hjemmebeite får for. Ikke nok med det: Skal et lam kunne kalle seg økologisk, må det ha en mor som har levd økologisk, – og det handler om så mye. To faktorer er fjøs og for. Mer gidder jeg ikke å tenke på. Når det gjelder lam spiller det ingen rolle for meg. I mitt hode er norske lam fra fjellbeite det naturligste som finnes. De lever et godt liv, nesten som vilt, og har lite å klage på. At foret er i orden, kjenner vi på smaken.

Stikk innom en tur, hvis du vil ha en smak. Her er som sagt nok til alle!

6 responses to “Den som ler sist

 1. nam-nam-nam – dekk på til en til – jeg kommer – hvis jeg nå bare kan skaffe helikoptertransport fra stavanger.. (hvor økologisk blir vel det…) jeg er helt enig – norsk lam er noe av det beste – aller best er kvitsøylammet som har gresset i sjøkanten ute ved havet! Kos dere i kveld. Jeg tror denne kvelden er den varmeste noensinne her nord – hvertfall her vest..

 2. Hadde jeg bare lest dette litt før, så skulle jeg tatt deg på ordet. Jeg bor like borti gata vet du : )

  Regner med at dere i skrivende stund, nyter både lam og ditto egnet drikke. Kos dere videre i skumringene som kommer om litt.

 3. Det har vært nydelig her også i kveld, Karen, og vi satt ute til nesten halv to. Deilig.

  Ja, Linda, – du kunne jo bare stukket innom. Det ble en deilig kveld. Og maten funka. Det eneste problemet er at det går så lynfort å grille lammelår på en varm grill, så maten ble ferdig litt for tidlig. Men god ble den.

 4. Mmmm. Deilig! Kjenner lukta helt hit!

 5. Helt sikkert, at stort set alle norske lam lever et liv, som kan kaldes økologisk; og det gør de fleste af verdens lam iøvrigt.
  Lammekød er så billigt, at man ikke kan stille stalde og lukkede opfedningsanlæg op for den smule overskud, lammeproduktion giver.

  Talte netop lamme og gedeproduktion med norsk landmand i sommer. Jeres beite og sæter er netop kendetegnet ved stor artsvariation og stor løvfoder-andel. Det giver helt sikkert en god smag i forhold til rent græsfoder.

 6. Det stemmer nok, Farmer. Jeg er veldig interessert i dette at kjøttet tar smak av foret. Det smaker jo sild av en del sjøfugl, og de gamle påstår at det gjorde det også av grisen de foret opp på fiskeavfall under krigen. Det norske lammet smaker mer som vilt enn en del utenlandsk lam jeg har kjøpt.

  Jeg har likevel ikke hatt noen tro på at det økologiske skulle spille noen rolle. Nå er jeg litt usikker. Dette lammekjøttet smakte enda mer vilt enn norsk lam pleier gjøre. Veldig smakfullt. Og for en tid siden fikk jeg tilfeldigvis økologisk melk til frokosten min i Sverige. Jeg merket med en gang at denne melken smakte spesielt. Nå skal jeg forsøke å blindsmake økologisk og vanlig melk her hjemme. Det blir spennende å se.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s