Hvordan føles det?

Vi var en tur innom Føtex for å få med noen danske matfavoritter hjem fra København. Så sto vi der og ventet på å slippe til i kassa. Foran meg sto en ung, blond dame. Sammen med henne var to små jenter i ni – ti -årsalderen. Den ene hadde lyse krøller, – den andre ditto sorte. Hun med det mørke håret og de brune øynene hadde uten tvil hentet sine gener fra en annen kant av verden.

De sto der ganske stille og ventet. Da var det at blikket mitt falt på avisstativet rett foran dem.

Når man er ti år leser man alt man kommer over. Skilt og avisoverskrifter er store og lette å se, og de faller rett inn i øynene. Resten av teksten kommer man ofte ikke i gang med.

Jeg fikk helt vondt i magen. Hvordan føles det å være ei lita, dansk jente med mørk hud når avisoverskriftene ser sånn ut? Hvordan føles det å høre de voksne diskutere innvandrings- og flyktningepolitikk relatert til problemer? Hvordan føles det å lese overskriften: Send de sorte hjem! Hvor inkludert føler man seg da? Hvor finner man lysten til å bli en deltager i det samfunnet man trodde var nettopp hjem?

Familien foran meg rykket fram i køen, bak avisstativet. Jeg skyndet meg å snu hele avisen så forsiden forsvant. En ung mann snudde den tilbake. Da han forsvant inn i kassa snudde jeg den tilbake igjen.

(Og så må jeg lære meg å ta frekkere bilder og ikke være så pysete. Jeg ville så gjerne hatt med bakhodet til den lille jenta der hun sto foran avisstativet, men så nølte jeg et sekund for lenge.)

12 responses to “Hvordan føles det?

 1. Jeg er helt enig med dig! Det må være rigtig hårdt at se sådan nogle overskrifter – selv om artiklen kun handler om en lille gruppe mennesker, som 95% af alle andre dansker synes er fuldstændig sindssyge.

 2. Da jeg så denne avisforsiden slo det meg nok en gang at mediene går i rasistenes ærend når de publiserer slike forsider. De «later som» om de er indignerte, men ved å trykke det på denne måten får rasistene fram slagordene sine, og det er det som blir stående.

 3. Næmmen, Thv – er du her? Jeg trodde du satt i den andre sofaen 🙂

  Men bortsett fra det er jeg helt enig med deg. Det er sleipt som fy!

 4. Jeg tror også at aviserne går racisternes ærinde, selv om de dækker sig ind med at de skal fortælle, hvad der foregår.

 5. Du har fuldstændig ret,Hege! Hvorfor stiller man avisstativet nede i højde med børn og foran kassen, hvor man står og venter? Forsiderne på Ekstrabladet og BT er altid skåret over samme kedelige læst.

 6. Takk for kommentarene.

 7. Det e så UNØDVENDIG. Eg blir gal
  Du e så klok!

 8. Jeg så Thorvalds kommentar i aftes og har tænkt meget på det. Nu er det sådan, at jeg faktisk har læst noget af artiklen. Efter operaen gik jeg nemlig på grillbar for at købe et pitabrød med falaffel og sådan et sted ligger avisen jo altid.

  Nej, jeg synes ikke at avisen udtrykker nogen form for støtte til disse racistiske holdninger – tværtimod, så er det en virkelig skræmmende artikel om nogle unge mennesker som virkelig er psykopater. Jamen, jeg kan slet ikke forstå at der findes sådan nogle mennesker. Jeg forstår det simpelthen ikke og det er meget uhyggeligt. Men jeg har overvejet om Thorvald alligevel har ret: selv om det ikke er avisens hensigt, så hjælper det måske disse fodboldsracister til at udbrede deres budskab.

 9. Thv kan svare for seg selv, Jens, men jeg følger hans resonnement. Det er overskriftene som blir stående. Den når dessuten alle dem som ikke leser resten av artikkelen. Om de ønsker å dempe de rasistiske ytringene i samfunnet, – hvorfor velger de ikke å ha en mer nyansert overskrift? Her kommer på en måte rasistene til orde.

  Men altså, – jeg har ikke lest artikkelen.

  Og der var du, Katrine. Nå har jeg kikka så vidt inn på siden din. Den ser bra ut. Skal lese mer når jeg får tid. Det blir ikke i dag, – jeg er nedsylta i arbeid. Det straffer seg å ta høstferie. Lykke til med skole og jobbing.

 10. Hei! Jeg er helt enig i altsammen, men jeg er usikker… Er det så lurt å ta bilder av ukjente og legge ut…? Selv et bakhode? Jeg ville ikke like at noen tok bilde av meg og drodlet rundt, selv om det var i beste mening og så videre… Noen som har meninger…?

 11. Det er absolutt verdt å diskutere, 9na. Jeg publiserer bilder av fremmede når de ikke kan gjenkjennes. Kan de gjenkjennes, sladder jeg dem. Det har du sikkert sett. Når det er oversiktsbilder med mange personer på, hender det også at de kan gjenkjennes hvis man ser nøye etter. I dette tilfellet ville jeg bare hatt litt sort, krøllete hår. Det ville gjort bildet bedre, og jenta ville ikke kjent igjen seg selv en gang.

  Men hensikten med den siste setningen i denne posten var faktisk at jeg vil forsøke å være litt mindre forsiktig enn jeg har vært. Hvis jeg skal kunne ta gode, politiske bilder, så må jeg ha med folk. Det er folk det handler om. Jeg vil fortsette å ikke publisere ansiktene til folk, og jeg vil ikke koble folk med en ide de kanskje ikke vil være med på å illustrere, – men jeg vil ta bilder av folk.

  Tenk på de bildene du ser på TV. Dagsrevyen blir for eksempel sett av en stor prosentandel av alle nordmenn. Der kan de for eksempel sende filmsnutter over folk som drikker øl på Karl Johan. De zoomer inn og greier. Så vidt meg bekjent spør de ikke de involverte om det er greit.

  Men dette er det sikkert flere synspunkter på.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s