Min røde penn

Det er vår, jeg er lærer – den kombinasjonen betyr retting. Det er det vi fortsatt kaller det: Retting. Men det er jo så mye mer. Mine femtenåringer har hatt norsktentamen, og hver og en av dem har produsert noen sider tekst. Noen skriver lange epos, mens andre sliter med å fylle et par sider. 

”Det er rart at den samme buksa kan sitte så fint på èn, – og se ut som en gardin surra rundt bena på en annen.

I år kunne de velge mellom to temaer: Ungdom eller konflikt. De fikk lese teksthefter med inspirerende tekster før de valgte, og så kom alle de andre valgene: Sjanger, tema, synsvinkel, alle de litterære virkemidlene osv osv. Det er ikke enkelt for en unge som aller helst ville vært ute i vårsola.

Alle pensjonistene satt i bingorommet og koste seg. De pratet, og antallet spiste mokkabønner økte i takt med antallet tomme kaffekopper.

Noen er utrolig bevisste og legger mye arbeid i det de skriver. Det dukker stadig opp små gullkorn som jeg kan varme meg på. Andre tar det mer på hælen, for å si det mildt. Men alle 59 har skrevet en tekst.

rette.jpg

Min oppgave er å gi respons til disse tekstene. Jeg retter feil også, – det er riktig det. Og jeg bruker min røde penn. Noen av mine kolleger retter med blått, grønt eller med blyant. De mener det ser snillere ut. Jeg er snill! Det er ikke fargen på blekket som avgjør det, – men hva jeg skriver. Noen ganger tegner jeg et hjerte i margen, – de vet hva det betyr, ungene.

”Hun dro kroppen ut av senga mens det kalde gulvet tok et hardt grep rundt føttene hennes. 

Og så liker jeg tradisjoner. Lærerkommentarer med rødt blekk er en tradisjon jeg velger å bevare. Men min oppgave er å gi disse ungene en respons som kan hjelpe dem videre. Når de skriver tekster i løpet av skoleåret, kan alle få respons av meg minst en gang før de leverer det ferdige produktet. På den måten kan de bearbeide teksten under forhåpentligvis kyndig veiledning. På tentamen er det umulig! Jeg rekker ikke over 59 tekster. I stedet får de lov til å gi hverandre respons. Og det skal sies: Den responsen er ikke fullt så kyndig, og det er varierende hva de får ut av det.

”På gata, på skolen, hjemme og på jobb – du må bare tørre å gjøre noe, trå til for å gjøre morgendagen tryggere, – for deg, dine barn, dine barnebarn, – ja, til og med dine barnebarns barn. You can make a difference!


Når jeg «retter» nå, så skal jeg gi denne responsen skriftlig. Det betyr mye skriving, – og det hender mine kommentarer fyller minst like mange, og noen ganger flere, sider enn den teksten eleven har skrevet. Jeg synes denne delen av jobben er veldig vanskelig. Det er komplisert å snakke om språk. Hvordan skal jeg få podene til å forstå at en tekst mangler snert, er for refererende eller går utenfor sjangeren? Vanskelig. Men jeg gjør så godt jeg kan, og resten tar vi muntilg når de får tekstene tilbake.

”Jeg skulle ønske foreldre ble levert med bruksanvisning!

Dette er tidkrevende arbeid, men jeg liker veldig godt å sitte her med tekoppen og min røde penn. Når jeg leser tekstene kjenner jeg ofte igjen den eleven som har skrevet,  og jeg blir bedre kjent med dem. Og som dere ser, –  noen ganger kommer det et og annet gullkorn.

”Bare du, jeg og pennen må vite om det!

Jeg liker denne delen av jobben min også.

Reklame

7 responses to “Min røde penn

  1. Det er dejligt at læse, at du er så engageret i både dit arbejde , men ikke mindst dine elever ( er er privilegerede med en lære som dig ). Det er rigtigt fint sådan som du har sat uddrag af elevernes tekster ind her på siden, man kan næsten følge dit arbejde 😉

  2. Jeg er veldig engasjert i både elevene og jobben min. Og godt er det, for det er jo på skolen jeg tilbringer store deler av min våkne tid. Dessuten er jeg også betalt for å ta vare på disse ungene og gi dem et skikkelig skoletid. Men det er altså veldig moro!

  3. Tilbaketråkk: Så var han borte « Livet leker

  4. Tilbaketråkk: Søndagslykke « Livet leker

  5. Tilbaketråkk: Karakteren 7 « Livet leker

  6. Tilbaketråkk: Sesongarbeid « Livet leker

  7. Tilbaketråkk: Pensjonert rød penn « Livet leker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s