Første smak av jul

Jeg vet ikke om det er mine nordnorske gener som rir meg, men til jul må vi ha hjemmelaga lammerull. De som synes ferdigkjøpt rull og sylte og plastpakka småkaker smaker like godt som hjemmelaga, de kan spise det. Jeg synes ikke det, derfor lager jeg alt selv. Hylekoret om hvor travelt vi har det, nekter jeg å delta i. Det finnes ingen generasjoner som har hatt bedre tid enn det vi har. Og heldigvis tilhører vi også en generasjon som kan bruke mye av tida vår til det vi vil. Vi kan velge å lage mat – eller la det være. Jeg liker å ta vare på gamle mattradisjoner, – og da er jula en gylden mulighet. At selve produksjonen må skje nå, skyldes ganske enkelt at det er nå råvarene blir ført til slakterbenken.

De første åra jeg laga lammerull, laga jeg den på tradisjonelt vis: Ei rulla lammeside som ble krydra og sydd før den lå i saltlake noen dager før koking. Etter at ungene begynte å få smaken på kjøttmat, har jeg stort sett laga den ferske rullen med urter. Den var rett og slett mest populær.

Jeg lager alltid to ruller om gangen, og det foregår omtrent sånn som dette. Man kjøper to store slagsider av lam. Det er viktig å presisere hva de skal brukes til, så vet slakteren at de skal være store og pent skåret.

slagsiderstore.jpg

Det første man man må gjøre er å skjære ut alle ribben og all brusk. Det foregår med en liten skarp kniv, – denne ganger Søstrene Grenes rotkniv.

kniv1.jpg kniv2.jpg kniv3.jpg kniv4.jpg

Bena legges i en kjele og kokes mens jeg gjør ferdig resten.

benstor.jpg

Så er rullene klare til å fylles. Jeg rører sammen litt lammekjøttdeig med salt, og et egg. Så tilsetter jeg hakka hvitløk, paprika, rødløk og masse bladpersille. Av krydderier ble det denne gang rosmarin og estragon. Denne massen fordeles så jevnt utover den benfrie slagsida.

deig.jpg deig2.jpg

Og det er nå moroa begynner, – nemlig selve syinga. Godt jeg aldri ble kirurg, for her foregår det hardt og brutalt. Mens jeg sitter der med min skarpe nål og litt bomullstråd tenker jeg alltid på hvordan det må være å sy i levende hud. Dette er i hvert fall moro.

naal1.jpg naal2.jpg

Så er de ferdige, – og det er nå man ser om slakteren har gjort jobben sin. Her er den ene veldig fin,

rull1.jpg

mens den andre har alt for mange rifter og skader i skinnet.

rull2.jpg

Jeg vet ikke om vi her i familien har en ekstra lummer fantasi, men både vi og ungene fikk alltid de samme assosiasjonene når vi så de to kjøttfarga pølsene ligge der på bordet, – og det gikk aldri upåakta hen. Nå er det ingen unger hjemme som kan le av rullene mine. Heldigvis kommer de hjem før de skal spises til jul.

rullstor.jpg

For å unngå at rullene sprekker under koking, blir de pakka stramt inn i et oppvaskhåndkle. Det kan også være en idé å surre dem, men etter at jeg oppdaga at det går fint uten, så har jeg slutta med det. Rullene legges i en kjele med kraft fra bena og litt juksebuljong. Så trekker de langsomt i nesten to timer. Kraften blir en fantastisk lammesuppe med kjøtt og grønnsaker i.

pakke.jpg koke.jpg

Når de er ferdig kokt tas de opp og legges i forsiktig press. Jeg bruker en tradisjonell rullepresse, men det går også an å legge dem under et par bind av et tungt leksikon.

presse.jpg presse2.jpg

De bør få ligge i press til de er helt kalde. Jeg deler dem alltid i to. Så får vi både sett hvordan de ser ut, – og vi kan lure oss til en smak. Og hvert år sier jeg det samme: Godt – men litt for lite salt. Minn meg på det neste år!

Hvor lang tid tok det egentlig? Like lite som jeg sitter og ser på at maling tørker, ser jeg på at rull koker eller ligger i press. Selve arbeidsprosessen tar omtrent en halv time, tenker jeg. Litt lenger tid enn det ville tatt å gå i butikken for å kjøpe dem.

Så bærer det rett i fryseren.

Dette er julemat.

ferdig.jpg

29 responses to “Første smak av jul

 1. Næh hvor er det en flot billedserie! Man bliver jo sulten af at se det, men der er også noget med at opleve tiden det tager, før maden er færdig selv om arbejdstiden måske ikke er længere end en indkøbstur til byen. Når man har oplevet tiden, der går, så sætter man meget mere pris på smagen!

  Tænk at du har lavet den dejlige billedserie og de mange gode råd – det lyder nemt når du fortæller:-)

 2. Den ser god ut og likte bildeserien 🙂

 3. Hei Hege Ja, nå kan du tro vi har kosa oss.. Øyvind og jeg ligger på senga på et hotell ute på den spanske landsbygda!! vi har vært i Sevilla idag og kost oss i hjel. På kvelden dro vi nordover og fant en Hacienda med druetak og Romeo og Julie veranda!!! heheh Eller Rapunsel hvis du vil (men jeg har så kort hår se…)og nå har vi internett av alle ting!! midt ute i svarte skauen!! og da kunne vi ikke annet enn å kose oss med julematen din! Så fantastisk du er! Øyvind mener at det fins runde presser så ikke rullene dine blir så flate.. hheheh han sier han har sett sånne på Stabburet og syns du skal spør om de ikke kan selge deg ei sånn — kan da ikke være mange igjen i Norge som holder på sånn.. De må jo syns det er en kuriositet eller ?? Ja, rull er ille godt sier Øyvind og hver gang jeg leser om matlaging tenker jeg åssen ska jeg få te det i båten a?? Men jeg har lagd hønsefrikasse asså og det er ikke verst vel.. Stå på så er julematen snart i boks! Klem fra the Sailors

 4. filleder = billeder

 5. Ummm hvor ser det lækkert ud, hjemmelavet rullepølse 🙂

  Tak for alle de fine filleder og den rigtige gode forklaring.

 6. Din lammerullepølse ser vanvittig lækker ud. Der er gået en kogekone tabt i dig 😉 Tak for spændende inspiration, det var aldrig faldet mig ind, at man selvfølgelig kan lave rullepølse selv.

 7. Takk for hyggelige kommentarer. Synd jeg ikke kan invitere dere på julebord hele gjengen. Og det er altså så lett og raskt som det ser ut, så det er egentlig bare å sette i gang.

  Den oppfordringa gjelder kanskje ikke dere, Heidi og Øyvind. Riktig nok hadde dere med dere mye rart da dere heiste seil, men rullepresse blir vel å overdrive. Det høres deilig ut både med Sevilla og hotellrom. Fortsatt god tur.

 8. Takk for informativ gjennomgang. Det ble jo utrolig lekkert til slutt ^-^

 9. Mmm… Noe å synke tenna i!

  Til å være homse er jeg fascinerende udugelig på kjøkkenet. Jeg er god til å sprette champagnekorker, dekke vakkert på bordet og slikt. Men det er alt. Samboeren min er derimot en flink kokk, og dette skal jeg vise ham.

 10. Selvgjort er velgjort.
  Så ved man, hvad man får.
  Sådan skal en lammerullepølse se ud. Tillykke!

 11. Det er også et poeng, Farmer, – at man vet hva maten inneholder. Og Børge, – hvis du har en samboer som kan lage mat, så er det sikkert greit at du nøyer deg med å sprette sjampanjekorker og dekke bord. Nei, forresten, – du må hærve over badet også før gjestene kommer. Sånn er det her i huset. Jeg kan skjule meg bak all matlagingen som tar sånn tid og er såååå slitsom, og så må Thv vaske dassen og rydde.

 12. Det ser meget lækkert ud. Jeg har aldrig smagt det med lam og jeg vidste ikke at det var en norsk juletraditioner. Jeg holder også meget af hjemmegjort mad og traditioner og det hele handler om planlægning, som du skriver. Tak for den fine og meget interessante billedserie…

 13. Det ser lækkert ud Hege. Jeg laver rullepølse, leverpostej og sylte til jul, og det får jeg altid tid til 😉

 14. At vi har mer ti enn noen annn generasjon er visst bare ljug, selv om vi såklart har bedre tid enn byfolk de siste 200åra.

  Og joda, jeg fnisa nok over disse kjøttklumpene dine i pr også, og tenkte «ta deg sammen nå marthe, det er bare fordi du er et enslig lite kvinnemenneske at alt i hele verden likner på peniser» men de gjør nå engang det.

  og for salt? tvert om! Jeg pleier å si. Litt mer hvitløk, og kanskje litt saltere. Glem ikke at din saltømfintlighet stiger for hvert år, – det er bare du som trer at det er noe i veien med french friesen som gjør dne for salt. alle andre synes den er perfekt. Så at du synes det er for salt er nok bare godt for oss andre.

 15. Hvor ser det dog lækkert ud og tak for at demonstrere, at det ikke er uoverkommeligt at lave sin egen rullepølse. Til jul hører den til, men hvis jeg lavede den slags nu, kunne den bestemt ikke holde så længe 😉

 16. Men Marthe, – jeg skrev at det var litt for lite salt. Jeg er enig i at jeg blir mer og mer var på saltmengde i mat, men rullene mine blir det for lite salt i. Jeg glemmer at de skal koke, og da går en del av saltet ut.

  Og til dere andre: Hyggelig at dere likte bildeserien. Sett i gang,- og Liselotte: Det handler om å få den fort i fryseren. Jeg laget dessuten to ruller som igjen ble til fire halve. Det går jo an å spise en av disse halve.

  God helg, alle sammen.

 17. aaaaaaah. jeg leste litt for salt» men da var det vel bare jeg som var for trøtt

 18. Ja, det kan se ut som om du var enten det ene eller det andre, når man ser på hvordan du skriver orda dine. Makan!

 19. prøv du, å skrive velformulerte ting på et tastatur HELT UTEN BOKSTAVER

  for jeg har bare knapper, og de er hvite… på rommet til mikael. så det så

 20. Men da var du jo ganske treffsikker, tross alt. Eskler deg, datter mi!

 21. glad i deg og

 22. Tak for inspirationen og den fyldestgørende opskrift, med dine skønne billeder.

  Selv jeg, der sjældent laver mad får helt lyst til at forsøge mig. Jeg elsker alt hvad der smager af lam. For år tilbage lavede vi selv rullepølse og hjemmerørt sennep – det var godt 🙂

 23. Når du skriver rullepølse og sennep, så handler det trolig om rullepølse av svin? Yummi!! Vi lager noe som ligner, – sylte og sylteflesk. Med søt sennep til er det bare det beste. Jeg elsker også lam. Alt som er laget av lam smaker godt.

 24. Ja, Hege – det er et slag af svin og ikke for fed, med masser af peber i – uhmmmm 🙂

 25. Tilbaketråkk: Om et kvarter er det jul igjen « Livet leker

 26. Kjempeflott at du har lagt ut bilder!! Ellers er det vel også mine nordnorske aner som gjør at jeg må ha hjemmelaget rull til jul. Skal prøve for føste gang i år, jeg da.

  Blir en tradisjonell rull med løk og nokka små krydderier tenker jeg.

  🙂

 27. Den tradisjonelle er bedre enn den jeg viser her, Børge. Den eneste bøygen er at den skal ligge i saltlake, – og hvor lenge? Jeg har laget det mange ganger, men sliter med at den enten blir for salt eller for lite salt.

  Lykke til!

 28. Hei, Jeg kom over denne artikkelen da jeg lette etter noe norsk jeg kunne servere mine aørafrikanske venner på julefest i Johannesburg…og tror jammen jeg har fått svaret! 🙂 Takk skal du ha!

 29. Tilbaketråkk: Man tager en død sau | Livet leker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s