Bare, bare fri

Jeg har ikke noe imot å blande fritid og jobb. Hadde jeg hatt det, hadde jeg ganske enkelt blitt på arbeidsplassen min til jobben var gjort. I stedet sprer jeg den utover hele uka, retter prøver og forbereder meg i helger og ferier. Nå skal det sies at det av og til er en dyd av nødvendighet å jobbe i helgene, og det kan bli litt mye av og til. Læreryrket er sesongpreget, og det har nettopp vært høysesong. Da holder det ikke med lange hverdager.

Denne helgen har jeg helt og fullstendig fri. Ikke så mye som en geografiprøve ligger og gråter på arbeidspulten min. Det beste er at det samme gjelder for neste helg. For en frihetsfølelse!

Planen var vakkert, varmt vårvær, og så skulle jeg flytte ut i hagen. Akkurat sånn ble det ikke. Jeg flyttet riktig nok ut i hagen, men vårværet meldte avbud. Lista over gjøreting i hagen er lang denne våren. Det skyldes delvis latskap og delvis den regnfulle sommeren 2007:

Vaske og høytrykkspyle gjerdet.
Male gjerdet.
Vaske og høytrykkspyle verandaen.
Male verandarekkverket.
Male verandaen.
Spyle oppkjørselen.
Flytte kompostbinger.
Skrape og male veggen mot gaten.
Skrape og male inngangspartiet.
Skifte gerikter rundt inngangsdøren.
Skrape og male nordveggen.
Flytte lekestua.
Bygge ny utestue.
Innrede den nye utestua.

Hjelpes meg, – det er mye. Og i tillegg kommer luking av bed, planting og alt det andre som har å gjøre med alt som gror. Det positive med et er at det meste er lystbetont. Jeg gleder meg faktisk. I dag har jeg vasket og høytrykkspylt gjerdet. Det tok nøyaktig tre timer. Thv og jeg er noen somlepaver. Når lønnsarbeidet er unnagjort, prioriterer vi det som er hyggelig, og det har ført til at deler av gjerdet aldri har blitt malt. Jeg velger å late som om det var meningen å bruke gjerdet som et forskningsprosjekt. Der hvor gjerdet er malt har det nemlig grodd noe voldsomt. Det er helt grønt. Der gjerdet er umalt har det nesten ikke grodd i det hele tatt. Det skyldes nok hovedsakelig at gjerdet er bygd av trykkimpregnerte materialer, – men likevel: Hvorfor gidder vi egentlig å male når det ikke fungerer? Ubehandlet treverk får luft og tørker godt i vind og blest. Kanskje hele huset burde stått umalt? Det hadde blitt fargeløst, men kunne spart oss for mye arbeid.

Regn eller ikke regn, – Hilde og jeg hadde bestemt at det var i dag grillsesongen startet, og da blir det sånn, selv om det regner så man kan fryse kattunger på seg. Det handler om å kle på mennene godt med klær før de går ut for å svi kjøttet.

Når vi plutselig bestemmer oss for å spise sammen spiller det liten rolle hvor bordet er dekket. Vi bor i samme dal, og går så mye ut og inn hos hverandre at vi verken behøver å vaske badet eller rydde før vi møtes. Men et pent bord er alltid hyggelig. Thv og jeg hev kjøttlunsene våre (denne gangen lammestek i skiver) i en pose, bakte en form med poteter og en med rotgrønnsaker og hentet opp en flaske vino nobile fra kjelleren, og så ruslet vi over.

Planen var å gå tidlig hjem, men sånn ble det ikke. God mat, ditto vin, hyggelige naboer og en fin prat resulterte i en kveld som strakte seg mot midnatt.

Gode naboer skal ikke undervurderes.

Reklame

4 responses to “Bare, bare fri

  1. Sånne naboer har vi også, og vi er kjempetakknemlige for det 🙂

    Tips til treverk ute: når du har rengjort, sett inn treverket med en 50/50-blanding av grønnsåpe og vann. Funker som ei kule. Jeg testbehandlet en bit av terrassen i fjor (trykkimpregnert i utgangspunktet). Først terrassevasker, så spyling, så påføring av grønnsåpeblandingen. Nå, etter at snøen er gått, ser vi TYDELIG forskjell på dette området og det ubehandlete, som er mye mørkere og mer grodd.

  2. Takk for tipset. Det kunne jeg tenke meg å prøve på verandaene, – ikke minst på hytta. Der har vi store arealer, og ikke innlagt vann. Det er derfor en utfordring å få rengjort alt når det gror og grønnes som om det var en gressplen 🙂

    Gjerdet skal males.

  3. Du er ligesom mig Hege, når du har fri så knokler du med alt det andet. Sikke en skøn middag……….

  4. Men poenget er jo at jeg liker det, Marianne. Når jeg har fri vil jeg helst slippe å stirre tomt ut i luften. Da vil jeg veksle mellom å lese og å bruke kroppen. Og så runde det hele av med en god og velfortjent middag etterpå.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s