Svineinfluensa kan jeg ingen ting om

De sier at svineinfluensaen er i ferd med å falle i hodet på oss her i småbyen også. Nå er det ikke så mange som er sjuke, og ikke er det visst særlig farlig heller; men influensa er influensa, og nå har den i følge avisene kommet. På skolen er de fleste elever og lærere på plass, og ryktet forteller at de som er hjemme og syke ligger under for helt andre lidelser. Med unntak av en klasse der 16 av 54 elever er syke, er fraværet ordinært for årstiden, men noe tyder på at det ikke vil vare.

Helsepersonell blir vaksinert. Folk i risikogrupper blir vaksinert. Etterpå er det tid for alle oss andre. Men det kan visst gå både vinter om ikke vår, og først om en måned eller to kan vi brette opp ermene for å motta nålen. Da er kanskje det verste over, vi har vært sjuke og er immune hele gjengen. Selv har jeg absolutt ikke lyst til å vaksinere meg. Jeg er sunn og frisk, og er overbevist om at jeg tåler en omgang influensa. Jeg synes kanskje det hele blir litt hysterisk.

Men strengt tatt er det vel relativt uinteressant hva jeg har lyst til eller hva jeg måtte synes eller mene. Jeg er ikke lege, jeg har ikke kompetanse på svineinfluensa, pandemier eller virus i sin alminnelighet. Det jeg kan om emnet, har jeg lest i avisene, og journalistene har sin agenda. Hvem er jeg til å sette meg over dem som forvalter vår felles helse? Når de som har påtatt seg det store ansvaret sier at jeg absolutt bør vaksinere meg, så gjør jeg det. Jeg velger rett og slett å bøye meg for ekspertisen i Folkehelseinstituttet. De kan ta feil og de kan overdrive, men uansett har de høyere kompetanse enn jeg.

Det er felles for alle vaksiner at de ikke bare handler om meg og min helse. Blir jeg syk, kan jeg smitte andre, for eksempel de små barna jeg har omsorg for eller noen av elevene mine. Blir jeg så syk at jeg må på sykehus, opptar jeg plassen til en annen som er alvorlig syk. Det er for meg et like viktig argument som kritikken av at rike Norge har kjøpt for mange vaksiner. Det har vi moralsk sett gjort, uten at det er noe spesielt for denne vaksinen. Hver gang jeg kaster en brødskalk tar jeg maten ut av munnen på en sulten unge et sted i verden. Hvorfor denne pluselige moralismen på dette smale området?

Det undrer meg at så mange oppegående mennesker er så bombastiske i sine meninger om denne vaksinen. De uttaler seg uten fnugg av ydmykhet og snakker som om hele vaksinasjonsprogrammet er del av en konspirasjon. Noen bruker til og med som argument at dette bare handler om en legemiddelindustri som vil tjene penger. Legemiddelindustrien er alltid ute etter å tjene penger, det er all industri og alt næringsliv, – men ikke Folkehelseinstituttet. Merkelig at så mange, også på den konservative siden, bruker dette som argument. Det burde jo heller røde jeg gjort.

Jeg har fortsatt ikke lyst til å vaksinere meg; jeg tror fortsatt ikke det er nødvendig, – men kommer turen til meg er jeg klar.

13 responses to “Svineinfluensa kan jeg ingen ting om

 1. Jeg har heller ikke lyst. Har tatt vanlig influensavaksine 1 gang. Det var i 1981, da jeg var i praksis i hjemmesykepleien, og vi ble anbefalt det fordi mange av de gamle hadde influensa. Det året fikk jeg for første og eneste gang i mitt liv influensa,- etter å ha tatt vaksinen. Var skikkelig og grundig sjuk i 3 uker. Derfor er jeg skeptisk.
  Men nå skal jeg ta svineinfluensavaksinen av hensyn til de som tåler smitte dårligere enn meg. Jeg bretter opp armen for en av mine kolleger en av dagene:)

 2. Jeg er så enig med deg…! Jeg har kanskje egentig litt greie på influensa og sånn, men jeg velger også å være ydmyk ovenfor de som vet enda mer enn meg…
  ps det utrykket om konspirasjon likte jeg

 3. Det er jo nettopp poenget, Edel, – det handler ikke om enkeltindivider dette her. La oss håpe du ikke får så kraftige bivirkninger denne gangen. Lykke til.

  Du er jo en av dem som kan dette av profesjon, 9na. Det jeg er spent på nå er om det blir noen vaksine på oss som ikke er i risikogruppene, – før vi blir syke, mener jeg.

 4. Jeg har heller ikke lyst til å vaksinere meg, og lenge tenkte jeg at jeg kom til å stå over. Men når anbefalingene nå engang er så klare, tenker jeg nok som deg: Noen kan dette bedre enn jeg.

  Dessuten har vi noen i omgangskretsen som er i riskikogruppe, men som sannsynligvis ikke kan ta vaksinen pga tilstanden. Da kjenner jeg at solidaritetshensynet går foran alle de andre småtingene.

  Så får jeg heller småklage litt for meg selv over hvordan dette praktisk skal gjennomføres – må vi for eksempel sitte i kø på helsestasjonen en hel dag? Gulp, det kan bli kaotisk.

 5. Det er en del hensyn å ta, Hanne. Hos oss har ungene begynt å sykne hurtig hen, – så det spørs om det blir noen vaksine på meg før jeg blir syk. Jeg krysser fingrene, for jeg vil så gjerne slippe.

 6. Jeg har læst i aviserne her i Danmark, at mange læger og andre fra sundhedsmyndighederne ikke vil lade sig vaccinere – selv om de anbefaler andre at blive det.
  Man bliver da forvirret …

 7. Men er det sant det man hører, Madame? Jeg er helt enig i at man blir forvirret, og jeg blir forbannet også. Vi får så mange motstridende meldinger. Først skal alle gravide vaksineres, så mener noen at de ikke skal det. Egentlig tenker jeg at dette er en for alvorlig sak for journalistene å håndtere. De kan finne på å slå opp en outsider som førstesideoppslag, selv om vedkommende sier noe som ingen andre er enige i. Jeg velger å forholde meg til offentlige helsemyndigheter, selv om det også er mange grunner til å kritisere dem etter denne runden.

 8. Hege, du vet at du mest sannsynlig blir syk av sprøyta også?

 9. Nei, det blir jeg ikke, Helene. Jeg kan få noen bivirkninger, – lett feber, ømme ledd osv, – men jeg blir ikke syk. Dessuten handler det ikke om at jeg får noen bivirkninger. Det handler om at jeg skal vaksinere meg for å beskytte andre, – de som er svakere enn jeg.

 10. Jeg har overvejet det længe og grundigt, men jeg har bestemt mig for at lade mig vaccinere! Og det skyldes mine katte – hvem skal passe dem, hvis jeg bliver syg? Næh, det er noget rod. Derfor skal jeg vaccineres!

 11. Ok, – vi har alle våre grunner. Men nå tror jeg nok du klarer å passe kattene dine selv om du har svineinfluensa, Jens.

 12. Tilbaketråkk: Stikket « Livet leker

 13. Tilbaketråkk: Svinevaksine og en varslet ulv | Livet leker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s