Vi både føler og tenker når Statsskog er på vårsalg.

Høyresida latterliggjør Ingebrigt Steen Jensens følelsesargumenter når han advarer regjeringa mot å selge inntektsgivende fellesverdier. De færreste av oss er økonomer med saklige analyser. I stedet må vi lene oss på erfaringer og magefølelse. Gode politiske avgjørelser har ofte vært basert på en kombinasjon av fornuft og følelser. Johan Castberg var ikke økonom, men konsesjonslovene var likevel en genistrek, en viktig økonomisk, politisk avgjørelse der følelsene spilte en viktig rolle. Det er over 100 år siden.

Det skulle vært moro og spurt Jens Evensen (har vært død i ti år) hvilken rolle følelsene spilte den gangen han og de andre, framsynte gutta gjorde etterkrigstidas viktigste økonomiske bragd for Norge, og sørget for at olja ikke kom på utenlandske og/eller private hender. Evensen var forresten heller ikke økonom. Hva ville dagens regjering gjort da olja begynte å sprute? Sett i bakspeilet ville de selvfølgelig hevde at avgjørelsene den gang var korrekte. Det var så vidt jeg husker relativt stor tverrpolitisk enighet om avgjørelsene som ble tatt på 1960-tallet, men hva ville regjeringa gjort om det var i dag? Vi vet at det kan argumenteres for fordeler med privat eierskap også i oljeøkonomien. Bare spør danskene og Maersk.

Vi som føler kan også tenke.

Vi tenker langsiktig, akkurat som når vi betaler ned gjelda vår, før vi går av med pensjon, og heller investerer våre få, ekstra midler i fast eiendom enn i aksjer, når vi skal sikre framtida vår. Vi har for lite til å våge stor risiko.

Oljealderen er noen års mellomspill i vår økonomi, og sett i historisk perspektiv er det et kort mellomspill. I ryggmargen sitter fortsatt en som lever under karrige kår, en som sparer for å ha når åkeren er tørr og olja siner. En gang skal barnebarna våre se i bakspeilet og vurdere de avgjørelsene som blir tatt i dag. Better safe than sorry, tenker vi, – fordi vi er livredde for det irreversible. Det kan komme en regnværsdag.

Sånn føler vi, – og sånn tenker vi.

10 responses to “Vi både føler og tenker når Statsskog er på vårsalg.

 1. Tiltredes, med ekeløv, krans og det hele

 2. Lista til gjengen som styrer nå er laaang som et vondt år med forslag til utsalg av arvesölvet til det norske folk. Tror det er på tide med en folkebevegelse!
  Synd det er så lenge til neste valg…

 3. Livet er greitt. Bor oppe i fjellheimen. Väret kunne värt bedre.Sliter med ny mobil. Värt litt rundt på holmen. La Laguna, Guimar og Masca sålangt. Idag har vi värt i turistfellene Los Cristianos og Playa las Americas. Har planer om langtur i fjella imorgen såfremt knea vil samarbeide..Ser yr og da skal vi vel greie 2 uker til her oppe i panoramica…

 4. Der skal både vægtes følelser og fornuft, også i de store beslutninger.
  Håber jeg kan kommentere nu 🙂
  http://underet-er-at-vi-er-til.blogspot.dk/

 5. Det med oliepengene er blot er omfordeling af beholdningsregnskabet om nationalregnskabet havde været et virksomhedsregnskab.
  I et virksomhedsregnskab opgøres beholdningerne af råvarer ved status.
  Det sker ikke i et nationalregnskab, og derfor kan vi -uden at det ses i regnskabet- stjæle olien fra vore børnebørn.

  Om jeg kunne sælge korn fra min lade uden at nedskrive på min kornbeholdning, var jeg en rig bonde!

  Norge har dog sin oliefond.
  Her i DK sørger vi for at bruge hver en skilling af dagens indkomst inden aften. -Og gerne lidt ekstra, om muligt!

 6. Ja, de bedste beslutninger bliver taget med både hjerte og forstand – og med regnvejrsdage in mente. Jeg kommer til at tænke på jubilæumsskrift for Älvdalens Besparingsskog, rigtig spændende og vigtig historie, som jeg var så heldig at læse på en ferie i Mora – http://www.besparingsskogen.se/alvdalen/om/historia/ . (Kommer også til at tænke på salg af dengang TeleDanmark – Dyremoses bonus og «djøf’ficering» i det hele taget.. græmmes).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s