Hva var det med Roma?

Vi reiser ikke veldig mye, men mer enn vi gjorde før. Noen ganger handler det om å besøke noen, andre ganger om å oppleve noe eller kanskje vil vi bare slikke litt sol sånn midt i vintermørket; men alltid er det aller viktigste å få luft under vingene og se noe annet enn det vanlige. Etter en feriereise er jeg alltid veldig klar for å jobb og hverdagsliv.

???????????????????????????????

Det er snart fire uker siden vi var i Italia og Roma, men enda går jeg og sutter på den karamellen. Jeg hadde egentlig tenkt å fortelle litt mer fra ferien, men det ble umulig. Vi er midt i høstens mest aktive konferansetime og rettetid, – og da jeg talte opp forrige ukes arbeidstimer, havnet jeg på 53. De timene som blir til overs da, setter jeg av til helt andre ting enn blogging.

???????????????????????????????

Men Roma, altså, – hva var det med Roma? Selvfølgelig handlet det om at vi bodde så romersk og romantisk. Det var med på å skape en helt spesiell stemning, men det var så mye mer. Maten, for eksempel. Vi sliter litt med de overdådige italienske middagene, men etter hvert har vi lært oss at det går an å bestille flere forretter, om man ikke er sulten nok på primo, secundo og hele resten av tallrekka, og forrettene i Italia er noe helt for seg selv.

???????????????????????????????

Og så er det historien. Den er jo absolutt over alt i Roma. Da vi skulle besøke Den protestantiske kirkegården, visste vi at den lå ved siden av Cestiuspyramiden, men ikke visste vi at den ble bygget før Kristi fødsel. Er det mulig, liksom.

???????????????????????????????

Vi brukte et par timer på Panteon, men ellers var vi faktisk ikke inne i verken Colosseum eller Peters-kirken. Når man har tre dager til rådighet, gjelder det å økonomisere med tiden, – og vi skal tilbake. Det er det ingen tvil om.

DSC01289

Ikke at man må gå inn noe som helst sted for å nyte historien. Noe av det jeg virkelig satte pris på, var at vi stadig snublet over pågående utgravinger. Det  var bare å gå inn og rusle mellom store lager av søyler og statuer. Roma er full av dem. noen steder var det satt opp provisoriske informasjonsplakater, og så var det bare å lese og se.

DSC01509??????????????????????????????????????????????????????????????

Heldigvis holdt mitt vonde kne, – takket være at jeg la forfengeligheten på hylla og holdt meg til joggesko og sandaler med dempere. For det blir mye gåing. Vi gikk og vi gikk, morgen, middag og kveld, – og over alt var det noe å se på.

???????????????????????????????

Heldigvis er ikke avstandene så store i Roma, og bare en gang følte vi behov for å bruke kollektivsystemet. Ellers holdt vi oss til apostlenes hester.

???????????????????????????????

Været holdt, det var sommerlig og fint. Først utpå kvelden følte vi behov for ei jakke utenpå sommertøyet. Den siste dagen fikk vi likevel oppleve Roma i regn, og til og med det ble et positivt minne: Å stå inne i et portrom og vente, mens det høljet ned i gatene utenfor.

???????????????????????????????

Thv og jeg liker best å dra på ferie alene. Når vi er på tur, vil vi bestemme selv, – og ikke minst vil vi ombestemme oss hele tiden. Likevel er det hyggelig å være sammen med andre, og siden alle veier møtes i Rom, var byen full av kolleger og folk vi kjenner. Det førte til en hyggelig vinkveld med kolleger vi møtte i Trastevere, og en kveld inviterte vi en kollega og hennes mann på litt vin hjemme hos oss, før vi gikk ut for å spise sammen. Det ble en veldig hyggelig kveld.

???????????????????????????????

Å møte folk hjemmefra ute på den måten ga mersmak, så neste gang synes jeg alle jeg kjenner skal dra samme sted som jeg har tenkt meg. De kan gjøre som de vil hele dagen, men om kvelden vil jeg spise middag med dem. For en strålende ide!

???????????????????????????????

Hva rakk vi å se og gjøre på tre dager: Dypstudier av Panteon og Den protestantiske kirkegården, rusletur og middag i Trastevere, besøk utenfor Colosseum, på Piazza Navona, Spansketrappen, Fontana de Trevi, El grecco, Sigrid Undsets hus, mye rusling og hyggelige måltider rundt Ciampo di Fiori, – og egentlig ganske mye mer.

Mye har vi ikke sett, og det åpner for en ny tur om ikke så alt for lenge.

???????????????????????????????

Reklame

11 responses to “Hva var det med Roma?

 1. Enig. Roma er spesielt flott. Det spesielle er at all den eldgamle historien er så integrert og tilgjengelig i selve byen her og nå. Husker jeg tenkte det når vi sto ved Trevifontenen, mens nabodama rista ryer ut av vinduet i huset ved siden av. Selve livet leves midt oppi det historiske gamle liksom.
  Herlig. Vi har kun vært der 1 gang. Og vi skal bestemt tilbake. Men når…
  Tusen takk igjen for gode reisebrev, Hege. Har merka meg boanbefalingen din.

 2. Det er meget I har nået på 3 dage. Det må have været anstrengende tænker jeg, men jeg har jo også været hurtig og effektiv, da jeg var yngre. Jeg synes at det var godt i fik set Panteon grundigt. Det er, sådan som jeg opfatter det, den mest interessante bygning, – måske ikke den smukkeste, men så absolut en smuk bygning; og det er ikke sikkert at den står 2000 år mere med mindre man bygger en skal uden om den eller noget andet drastisk. Og det vil aldrig være det samme.

  Jeg opfatter italiensk køkken som en kunstart der går ud på at producere gode råvarer, men det er jo fordi jeg har læst en bog for længe siden, og sådan er det nok slet ikke alle steder og slet ikke mere i de store industri-kvarterer og boligkvarterer, hvor man skal lave billig mad til mange mennesker.

  Men derfor kan man alligevel komme langt, hvis råvarerne er gode.

  • «… da jeg var yngre». Han drar seg nå mot 60 gemalen min, Donald, – men han takker nok for komplimentet .-) Vi nådde det vi ville nå, og anstrengende var det på ingen måte.

 3. Gitte Holm

  Godt nytår:-) håber du har det godt, savner dine indlæg….

 4. Hilde Kværner

  Så fin presentasjon av dagene i Roma! Du skriver så lett og inspirerende. Du har etter min smak en akkurat passe blanding av personlig engasjement og energi, flotte og beskrivende bilder, litt informerende tekst i passe store avsnitt, litt historikk og fakta. Du er en svært god formidler! Og sikkert en drømmelærer 🙂 Jeg elsker også Roma, og ble så overrasket over hvor betatt jeg ble av denne byen. Jeg bodde to år i Paris før jeg begynte på lærerhøgskolen på Hamar, så det er denne byen som mitt hjerte har vært fylt av. Roma har liksom bare vært der som noe jeg skulle se en eller annen gang….. helt til vi(mannen min og jeg) impulsivt reiste dit i midten av regntunge november for ti år siden. Vi ble helt overveldet av denne byen og i løpet av de neste 17 månedene hadde vi vært der hele 3 ganger, hvorav en sammen med alle barna våre også. Nå har vi besøkt denne fantastiske byen 6 ganger, og vet med sikkerhet at vi skal tilbake igjen…….

 5. Takk for hyggelige ord, Hilde. Noen drømmelærer er jeg nok langt fra, men jeg er rett og slett trena i å fortelle historier, siden det er det jeg gjør hver eneste dag.

  Vi skal også tilbake til Roma, om inkje så brått. Akkurat nå planlegger vi å sylte litt mer penger ned i hytta vår i stedet.

 6. Hilde Kværner

  Ja, det vil jo alltid handle om prioriteringer og en balansegang både i forhold til tidsbruk, pengebruk, nødvendigheter, fornuft og drømmer…..

 7. Hilde Kværner

  Jeg er sykmeldt i to uker etter en operasjon, så jeg skal kose meg med lesestoff både i bokform, bloggform, aviser og fagfokus. Ren luksus 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s