Det er ikke alltid den som sparer har

Jeg er som kjent fan av benarolje. Det har jeg etter min far. Siden alt går sakte her på hytta, og ingen ting haster, – har jeg nå brukt over tre år på å olje vinduene på nytt.

Det blir bare så vakkert!

DSC08060

Siden vi har mange vinduer, tretten i tallet, alle koblede, tenkte jeg det var lurt å kjøpe en treliter, så det gjorde jeg. For tre år siden. Oljen holder seg godt, og det går fint når jeg bruker den med noen dager eller ukers mellomrom. Verre er det etter et år. Da har en av de herdende oljene lagt seg som en stenhard hinne på toppen. Denne hinna skjærer jeg bort, så rører jeg og begynner jobben.

DSC08062

I år var det baderomvinduet som sto for tur. Jeg åpnet den halvfulle boksen, skar bort hinna og begynte å olje. Det så bra ut, men jeg la merke til at fargen var litt kraftigere enn vanlig.

Benarolje tørker langsomt, – men denne gangen begynte jeg å lure. Det tok dager, og etter et par uker, føles overflate fortsatt bitte litt klebrig. Heldigvis ikke så mye at noe fester seg, men nok til at det er feil.

Hvorfor? Benarolje har flere bestanddeler. Det kommer ikke fram i spesifikasjonene fra Jotun, men jeg ser jo at den legger seg i lag når den står lenge. En av dem er en olje som gir en herdet overflate. Det er selvfølgelig denne oljen jeg om og om igjen har skåret bort når jeg har åpnet boksen. Etter hvert har det rett og slett blitt for lite igjen av denne oljen i boksen. Pigmentene binder seg ikke i denne oljen, og konsentrasjonen av fargepigment har også øket for hver gang jeg har brukt av boksen.

Konklusjon: Med mitt langsomme tempo må benarolje kjøpes i literbokser.

Det var ikke mer.

4 responses to “Det er ikke alltid den som sparer har

  1. – Eller dåsen stilles på hovedet (omvendt) så den står på låget og forhindrer luftens indtrængen i dåsen…?

    • Kanskje det, – men er det ikke allerede nok luft i boksen til at oljen som flyter opp vil herde? Jeg skal prøve. Uansett holder jeg meg heretter til literbokser. Det går lite av denne oljen.

  2. Jeg skal ikke kunne sige det hundrede procent sikkert, det virker for maling og andet. Det er ikke noget jeg har fundet på, men et trick jeg har lært af den ældre generation i familien. Der findes sågar produkter, har jeg oplevet, hvor etiketten er klistret på på hovedet, så at man helt naturligt sætter dåsen omvendt…

    Luften inde i dåsen bliver hurtigt inaktiveret ved at reagere med en lille smule olie, og resten af opløsningen spærrer for optag af frisk luft ved at ligge på låget. På den måde undgår man lignende hinder på olie- og vandmaling o.lign.

  3. – og uansett slipper man klinet det er med å måtte skjære bort den harde hinnen, ikke få med alt og forurense malingen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s