Loftsrydding

Vi har et loft. Hjelpes meg for et loft vi har!

DSC06278

Da jeg var barn delte vi mørkeloft med to andre familier. Det var et fint loft, men det meste av loftet tilhørte andre. Likevel husker jeg at jeg elsket å snoke rundt for å finne gamle rariteter.

Hjemme hos et par av venninnene mine, derimot, der var det loft å skrive hjem om. Store, gamle loft fylt til randen av hemmeligheter: Gamle møbler, klær å kle seg ut med, gardiner og leker og … Når vi ikke hadde noe annet å finne på, kunne vi alltid gå opp på et loft for å leke.

DSC06244

Jeg elsket å rote rundt på disse skattkamrene, og jeg bestemte meg for at når jeg ble stor, da skulle jeg ha et sånt loft, et skikkelig roteloft.

DSC06277

Det fikk jeg. Da vi kjøpte huset vårt i 1986 sto loftet der og ventet, stort og tomt. Det er det ikke lenger, – tomt altså. Det startet med litt garn, noen gamle møbler og litt skiutstyr, – og ettersom åra gikk, ballet det på seg. Nå er det alt annet enn tomt.

???????????????????????????????

Hver gang noe ble utdatert: klær, møbler, gardiner,- så flyttet vi det opp på loftet. Der kunne det være til noen fikk lyst til å bruke det. Problemet var bare at ingen noen sinne meldte sin interesse. Inne i et kott står masse esker med Marthe og Henriks barnetøy, og siden min svigermor heller aldri kastet noe, ligger det også klær fra Thvs barndom på 1950-tallet der. Et helt stativ er fullt av kåper, jakker og frakker, og man kan jo ikke kaste gamle, ærverdige lodenfrakker, kan man vel?

???????????????????????????????

Hva med en hel motorsykkeldress, støvler, kjørehansker og to hjelmer. Hva hvis noen i familien en eller annen gang vil ut å kjøre.

???????????????????????????????

DSC06263

Min svigermor kastet altså heller aldri noe. Hun påsto at hun hadde kastet noe en eneste gang i sitt liv, – og da angret hun etterpå.

DSC06238

Det kunne vi merke da hun døde i 1991. Thv og brødrene hans skulle rydde 250 kvadratmeter hus med tilhørende loft og kjeller. Noe ble kastet. Noe ble gitt bort. Noe havnet på loftet vårt.

???????????????????????????????

Svigermor var dameskredder, og hun sydde hele livet. Da hun døde hadde vi ikke hjerte til å kaste alle etterlatenskapene.

???????????????????????????????

Heldigvis syr Marthe også, så hun tok med seg både stoffer, knapper og bånd.

??????????????????????????????????????????????????????????????

Mange av klærne fra Thvs barndomshjem er eldgamle. Jeg vet for eksempel at vi ett eller annet sted har noen klær som Thvs farmor brukte da hun var på bryllupsreise i Roma i 1913. Sånt må få bli i huset. Når man er historielærer, kan man ikke kaste gamle spennende underbukser, –

???????????????????????????????

???????????????????????????????

eller skjorter.

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Dette er klær som ble brukt av familien på den tiden Thvs oldefar, Helle Thorvald praktiserte i det store huset på Lisleby, der vi fant alt dette.

DSC06247

Jeg har aldri vært noe særlig til å sy, men noe ble det da ungene var små. Da Marthe fylte ett år, sydde og broderte jeg en liten, hvit kjole til henne.

DSC06369

På loftet fant jeg mønsteret. Det går jo ikke an å kaste det, – gjør det vel?

DSC06138

Og selv om den gamle buksa neppe blir brukt igjen, så kan vi liksom ikke få oss til å kaste den. Det er jo Thvs mor som sydde den til ham den gangen vi hadde dårlig råd.

???????????????????????????????

Det er minner i sånne klær, og da Thv fant den gamle flanellskjorta etter faren sin, så tok han den på seg. Skjorta har både han og faren hans brukt. Dette var faktisk yndlingsskjorta til mannen min gjennom hele ungdommen, og etter tjue-fem år på loftet, ligger den nå nyvaska og klar til bruk.

Gærning!

DSC06141

Og selv om jeg alltid hadde et sterkt forhold til Levis-buksene mine, så kan jeg av grunner vi ikke skal rippe opp i her ikke gjøre som Thv. Men et minne er de. Da jeg var tenåring ble jeg knapt sett i noe annet enn mine Leviser. De var faktisk kjøpt i Amerika og importert av mammas venninne.

???????????????????????????????

Innimellom alle sygreiene til svigermor, fant vi noe som egentlig er et bevis på hvor hyggelig det kan være å ta vare på noe gammelt. Svigermor er født i 1925 og gikk altså i andre klasse sånn omtrent 1932. Det er lenge siden! Likevel har vi altså hennes aller første håndarbeide, et lite nålebrev. Fortsatt sitter lærerens lille merkelapp på det lille arbeidet.

Tror du vi kastet det?

???????????????????????????????

Det var andre broderier der oppe også. Jeg lurer på om det er mamma som broderte disse siluettene, – eller kanskje hennes gamle tante:

DSC06139

Den lille soppen gir meg gode minner. Den broderte jeg sommeren 1973, tror jeg, og det var det første av flere sånne korstingsbroderier. Soppen er helt ferdig, men det var broderingen som var moro. Hva jeg skulle bruke det til, fant jeg aldri ut av. Ikke vet jeg det nå heller. Men kaste det? Never!

DSC06136

Og så er det alt garnet, mengder av garn!

???????????????????????????????

På rommet mitt har jeg allerede store mengder restegarn, og i sommer har jeg begynt prosjekt Strikkedilla. Jeg skal, skal, skal produsere noe av alt dette garnet. Kanskje mistet jeg litt motet da jeg fant ut at jeg har like mye garn på loftet, som jeg har nede, men det skal gå. Jeg har mange strikkeår igjen.

???????????????????????????????

Avdelingen for uferdige prosjekter er også stor. Akkurat denne genseren har jeg tatt ned for å fullføre. Jeg husker at jeg sluttet da jeg skjønte at den ble for liten for meg. Nå vil Thv har den. Han er inspirert av regnbuegenserne til Mick Aston i Time Team på BBC. Genser skal bli,- uten at han blir arkeolog av den grunn.

???????????????????????????????

Verre er det med den lille barnegenseren. Jeg tror jeg gjorde feil da jeg klippet den opp. Jammen, – her fant jeg noe jeg kan kaste.

Endelig!

DSC06248

De siste åra har jeg skjønt at vi må gjøre noe med loftet. Det er ganske enkelt fullt, og noe må før eller siden kastes. Marthe har dyttet i gang prosessen, og sist hun var hjemme begynte vi så smått. Vi bar ned noen kasser, sorterte, kastet, Marthe tok noe og resten pakket jeg i plastkasser som kan stables. Nå er et lite hjørne av loftet ryddet, og det ga meg litt mot.

Hvis noen mot all formodning og sunn fornuft har hengt med helt hit, synes jeg de skal slutte å lese nå. Dette er min egen språkterapi. Jeg trenger rett og slett å skrive av meg angsten for hva jeg skal gjøre med alt jeg har på loftet.

???????????????????????????????

Nevnte jeg forresten stolene? Loftet er fullt av stoler.

DSC06241

Det er gamle stoler og nye stoler. Ungenes tripp-trapp-stoler har de fredet til egne barn.

DSC06262

Den gamle gyngestolen er fra mammas barndom. Jeg hadde den på mitt barnerom, og Marthe hadde den på sitt. Mamma er litt fornærma for at den er forvist til loftet. Hun har nemlig voksenutgaven stående framme. Men jeg tror stolen tilgir oss. Den skal nok få komme ned igjen hvis det dukker opp småfolk.

DSC06264

En liten digresjon: Det er ikke bare den lille gyngestolen som finnes i en stor og en liten utgave. Nede på rommet mitt står en kurv jeg bruker når jeg skal ha med strikketøy ut av huset. På loftet står en liten miniatyrkurv. Jeg kan faktisk huske følelsen av å gå til byen en varm lørdag formiddag, mens jeg og mamma svingte med like kurver. Det var stas.

DSC06243

Men altså, tilake til stolene. For en stund siden fikk en kollega trukket om en halvgammel stol, og han syntes den var storveis. Men en sånn har da jeg på loftet, tenkte jeg, – og det hadde jeg.

Jammen!

DSC06254

Og så er det den gamle ekestolen med rottingsete. Den har stått i en av de gamle patrisiervillaene på Cicignon, men så lenge setet er ødelagt, kan jo ikke vi bruke den. Kaste den kan vi heller ikke. Mon tro om noen kan kunsten å flette sånne seter.

DSC06246

Det vil ta tid å få orden på toppetasjen, men vi regner med å komme i mål i løpet av et par år. Dette er noe som skal få lov til å ta tid. Det er faktisk hyggelig å bære ned noen kasser, snu og vende på innholdet, vurdere, minnes og så finne en løsning.

Det er flere grunner til at vi ikke bør være for kjappe. Det kan faktisk skjule seg noe ekte skatter blant kaoset.

???????????????????????????????

Denne skoesken var full av plastsmykker fra 1970-tallet. Vi kaster den, sa jeg. Men det ville ikke Marthe. Smykkene ville hun ha, men så insisterte hun på at vi måtte sortere først.

Og takk for det, Marthe.

DSC06232

Det første vi fant, var et eldgammelt sørgesmykke med bilde av Niels Olsen. Et par gamle pilleglass inneholdt perler fra ødelagte halsbånd. Kjenner jeg min svigermor rett, kan det like gjerne være ekte som falske perler. Marthe skal sjekke dem hos en gullsmed.

Og så var det cameen.

Bare kast hele esken, liksom!

Det skulle tatt seg ut.

DSC06234

Og det er nettopp det noen av venninnene mine sier også: Bare kast hele skiten. De er gale! Det du ser på disse bildene er bare det vi fant fram i løpet av et par formiddagstimer. Det er bare en brøkdel av det som finnes der oppe.

DSC06268

Man kaster jo ikke en gammel flosshatt i originaleske (En chapeau claque er det også er oppe et sted.),

DSC06242

eller mørkeromsutstyret som Marthe fikk av Joffen, og som hun har store planer om å bruke en gang.

DSC06240

Store-Thorvalds gamle rypesekk bruker vi faktisk ennå av og til,

DSC06261

og tenk på alle minnene som knytter seg til den gamle Interrail-sekken til Thv. Den var med oss Europa på kryss og tvers tre sommere på rad fra 1979.

DSC06145

De gamle koffertene må i hvert fall få bli. Det er ikke lenge siden Marthe fikk et par riktig gamle. De skulle hun bruke i et rollespill, – og hva om noen plutselig trenger dem vi ennå har?

DSC06265

Ingen kaster vel en gammel, fullt brukbar dampmaskin. Den også i originaleske. Den ble tatt ned noen ganger da Marthe og Henrik var barn, og både Thv og jeg har slept den med på skolen når vi har undervist om Den industrielle revolusjon.

DSC06275

Ett problem er at vi har hver våre interesseområder oppe på loftet. Enkelte ting mener jeg bestemt vi bør kaste, men da får Thv spader. Haugevis av årganger Guns and ammo, for eksempel. Nei, nei, – sier han når jeg foreslår at han kan arkivere dem i den riktig store containeren, den ingen stjeler fra.

DSC06274

Ungenes gyngehest er vi heldigvis enige om å bevare. Bak gyngehesten står ei diger kiste. Den er garantert full, – men jeg husker ikke med hva. Her er det mye å glede seg til.

DSC06258

Glede oss gjør vi også til å bla gjennom bildene fra Thvs barndomshjem. Riktig nok vet vi at det ikke er noen skatter i økonomisk forstand der, men kanskje er det noe vi kan bruke.

Særlig!

DSC06250

Jeg kjenner jeg får litt panikk av dette her.

Det blir litt mye!

Det er jo fullstendig galskap å ha alle disse greiene lagra over hodet på oss.

Men hva skal vi gjøre?

DSC06272

16 responses to “Loftsrydding

 1. Det er jo et helt skatkammer I har på loftet! Her har vi desværre ikke noget loft, men det må være sjovt at gå på opdagelse i alle de sjove og smukke ting, I har gemt. Hvis man fulgte Karen Kingstons opfordring, havde man kasseret alle disse fine ting, og det havde været synd og skam.

 2. Jeg elsket å lese dette! Jeg har en bestemor som også er hamster, og det blir bare verre med årene. Hun har et lavloft, flere fulle soverom og en stor kjeller, med et rom som bare heter «det sorte hullet». Hun har instruert ungene sine om å ringe Fretex og blåse i å sortere når hun en gang dør. Men det kan hende det finnes i alle fall ett barnebarn som gjerne vil snoke seg gjennom rotet for å se hva som skjuler seg der …

 3. Det er et skattkammer, Gitte, men nå må det skje noe. Jeg har gitt meg selv to år på å få ryddet, kastet, gitt bort og vasket. Det gjelder å skille skitt fra kanel og få det unna.

  Hamster ja, – så det er det jeg er 🙂 Men jeg vil nødig ende opp som de gærningene vi ser på TV. Nå er det slutt. Over og ut!

 4. Åh, jeg elsket dette innlegget! Jeg er en sånn som kaster, så det kommer ikke til å ligge igjen særlig mye etter meg. Men så er det ikke mye spennende skatter heller nå i dette bruk og kast-samfunnet. Ting er jo ikke laget for å vare i flere år lenger.

 5. Mine oldeforeldre kom til Norge i 1936. Da hadde de med seg et helt lite lass, som de fordelte i huset de bygde. Da besteforeldrene mine tok over, sånn rundt 1990, gikk de inn for å «kaste hele skiten». Det klarte de så til de grader. I containeren forsvant selvfølgelig en hel del skit, men også fullstendig uerstattelige familieklenodier.

  Opp gjennom årene har nye avleggere i slekta vokst opp med – og følgelig bidratt til denne forskrudde mentaliteten; og vi er blitt helt rå på å kaste hele gjengen. Har vi en felles fridag skal den brukes til «rydding». Det betyr i praksis at det rigges opp en dertil egnet biltilhenger utenfor vinduet, slik at «skiten» kan kastes direkte fra loftet og ned. Dette er en sømløs sletting av familiehistorie, som gir alt av minner om gamle tider permanent hjernerystelse. I min familie er «langdag på Øra!» gradert på linje med julaften.

  Med denne bakgrunnen er jeg altså blitt nødt til å gå i dekning som samler. Sniksamlingen har hittil resultert i at jeg har berget trearbeidene oldefar laget i konsentrasjonsleiren, tønnene tippoldefar snekret i 1900, en gammel stol som oldemoren min fikk da hun var ung (den er laget i 1860) og de antikke vinglassene på 30 mL som stod i skapet på hytta til mormor. Skjult i en kjeller står en gammel barneseng fra 1961, og det er (tror jeg) den siste sengen som er laget ved Lahellemoen møbelfabrikk.

  Når du skal rydde på loftet skal du ta med deg en haug med små klistrelapper. På dem skal du skrive årstall og navn på eiere, bruksområde eller det som passer. I de skikkelig spennende sakene skal du legge et lite brev til finneren. Plutselig er det gått 100 år- og da er allting glemt!

  • Godt du har brutt familietradisjonen, Doctrine. Det med lappene skal jeg jammen gjør. Noe av det som er der oppe er faktisk merka allerede. Svigermor merka alt hun selv kjøpte, alt fra møbler til julepynt. Og slapp av: Vi skal ikke kaste alt. Men sortere det må vi, – og noe skal kastes. Heldigvis vil Marthe ha noe av det, – og sikkert Henrik også. Og så skal jeg samle ting litt tettere, få det trangt ned i kasser som kan stables.

 6. Hold da op !! Der ville jeg gerne gå på opdagelse !
  Sikke et loft, det er som du drømte om som barn 🙂
  Og sikke I kan gemme. Det gemme, samle gen har jeg slet ikke, så synes det er vildt sjovt at se dit loft med alle dets skatte- skatte på den ene måde eller skatte på den anden måde 🙂

  • Det er så morsomt at dere som selv kaster, synes mitt rot er morsomt. Jeg synes i grunnen ikke det selv.

 7. Du milde måne! Jeg trodde vi var samlere, men her slår du oss Hege. Litt av et skattkammer det loftet deres. Lider av samme kaste-vegring som deg. Har prøvd å mote meg opp for å gå i gang med rydde/kasteprosessen. Men nei. Sukk. Senere må det bli. En annen gang. Lykke til med din prosess.

 8. Det var voldsomt meget! Jeg har kasseret et forstørrelsesapparat (det, som Marte havde store planer med).

  Vi havde også en tripp-trapp stol, og det er en god stol!

  Jeg savner et loftsrum så fint som jeres. Mine ting bliver ødelagt på loftet. Især på grund af temperaturskift og støv og somme tider fugt, som får kuffert-spænder til at ruste. Jeg har købt nogle plastboxe.

 9. Jeg har også vært redd for at det vi har skulle bli ødelagt, Donald, men det blir det altså ikke. Klær som har ligget i pappkasser i over tjuefem år har klart seg helt fint.

 10. Kosteligt, at jeg ikke er den eneste i verden som gemmer.
  Sikke et broderi-arbejde der er lagt i Thvs farmors bryllups-underbukser.
  De er næste det kosteligste at det fotograferede, da de har en særlig historie.

  • Vi er nok mange i den klubben, Farmer. Jeg skal se hva jeg ellers finner av interesse. Hva jeg vet, er at det er mange klesplagg med historier der oppe.

 11. Woho – du fant stolen min. Storveis!
  Jeg kommer og «hjelper til» igjen senere 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s