Finnskogen, tredje del. Bjørnestek og årestue

???????????????????????????????

Nå må det innrømmes, at det ikke ble bjørnestek på oss. Vi bodde på i ei stor campinghytte på Finnskogen kro og motell, og det var bra nok. Men selv om vi hadde med kjølebag og alt vi trengte av brødmat og pålegg, ville vi jo gjenre spise middag ute. Der kunne de ikke hjelpe oss i Svulrya. Alt var stengt ganske tidlig på ettermiddagen, og da kunne gode råd fort blitt dyre. Heldigvis var Marthe kjent i traktene, og hun geleidet oss til Finnskogen turist- og villmarkssenter. Det var der de serverte bjørnekjøtt i diverse varianter. Prisen er, som du ser, ikke akkurat lav, og vi lot oss heller friste av elgkarbonader. Skal vi noen gang overnatte i disse traktene igjen, skal vi avgjort overnatte på villmarksenteret.

???????????????????????????????

Kaffen skulle vi ta et helt annet sted. Vi kjørte et stykke inn i skogen, før vi ruslet ned til ei lita, men stri elv. Helt nede ved vannet lå ei nydelig, lita koie. Inne kunne vi lese at dette var en rekonstruksjon av ei fløtekoie, ei årestue til fritt bruk for allmennheten. Døra med rensdyrhornet var åpen, og inne var det ryddig og fint.

???????????????????????????????

Koia var velutstyrt og fin. Langs veggene var det brede benker, som det godt går an å sove på. I fjor sommer var Marthe og Aksel på tur på Finnskogen, og de overnattet i denne stua en natt. Hvis man skal båle i ei slik stue, må man først åpne ljoren i taket. Det gjorde vi. Jeg har alltid hørt at det blir fryktelig mye røk i sånne årestuer. Det ble det ikke denne gangen. Inneklimaet i stua henger selvfølgelig sammen med værforholdene på utsiden, vindretning, temperatur og luftfuktighet. Denne ettermiddagen må det ha vært perfekte forhold, for vi merket ikke noe til røken.

???????????????????????????????

I tillegg til ved og fyrstikker, var stua utstyrt med høy åre, flotte jernkjeler og stekepanner, som hang på veggen. Det var øks og tennved, og på veggen ei hylle med litt enkelt utstyr, noen stearinslys og litt av hvert annet.

Årestue

Vi hadde tatt med oss pulverkaffe, melk og noe søtt til kaffen. Krus hadde vi også. Så tente vi et bål og hengte på en kaffe-Lars. Det ble utrolig hyggelig der inne. Kaldt var det ikke, til tross for sen vår, er det ikke vinter ennå; men det slo meg at ei sånn stue holder dårlig på varmen, og jeg tenker at fløterne må ha hatt det ganske kummerlig med ei sånn stue som rasteplass. Det var et hardt liv å være fløter. I tunge vadmelsklær måtte de av og til ut på tømmeret for å løsne tømmerknuter. Våte ble de uansett, men verre var det om de havnet i vannet. Jeg kan se for meg dampen av vadmelen når de forsøkte å varme seg ved bålet i årestua.

Alt det der slapp vi unna. Og takk for det!

Vi bare kosa vårs, vi!

???????????????????????????????

9 responses to “Finnskogen, tredje del. Bjørnestek og årestue

 1. 375,- Kr. Det må da være for HELE bjørnen. Sikke priser!
  «De gode gamle dage» har kun eksisteret for nogle ganske få. De som har skaffet føden og levet i Finnskogan har haft et barskt liv med mange farer.
  Det med røgen afhænger også meget af, om man har tørt ved. -Og jeres ser fint tørt ud og brænder med en fin flamme.

  • Merk deg, Farmer, at 375 var ikke den dyreste retten.

   Det var to slags ved i koia. Den du ser brenne på det nederste bildet er knusktørr bjerkeved. Men vi startet altså med blandingsveden som også lå der, og den var ikke fullt så tørr.

 2. Uha det var dyre spiser, forstår hvorfor i valgte karbonaderne. Hvor er hytten fin, lige til en overnatning, men du har helt ret….det har ikke været det bare sjov at sidde der i gennemvåd vadmel og prøve at holde varmen.

 3. Didn’t realise you could still eat bear legally. Is it not a threatened species? Love love love the decor of the cabin!

  • They hunt a few bears in certain areas just to keep the population at the level they want it to be. I guess these are the bears they make their expensive meals from.

 4. Tilbaketråkk: Finnskogen, fjerde del. Et forlatt hjem. | Livet leker

 5. Takk for den, Marthe, – det visste jeg ikke.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s