Baba au ruhm – en smak av minner

Thv lager veldig lite mat. De eneste gangene du finner ham over grytene kan være hvis jeg en sjelden gang kaster inn håndkleet. Vi har en avtale der: Når en av oss blir dritt lei de oppgavene vi har sånn til hverdags, må den andre overta med et smil.

Kanskje er det i ferd med å skje noe. I det siste har mannen gitt uttrykk for at han har lyst til å kokkelere litt, og jammen er han ikke i gang. Min svigerfar, Store Thv, var voldsomt matglad, – og favorittdesserten var noe som het Baba au ruhm, eller babas i rum, som vi kaller dem, noen små kaker eller boller av gjærdeig. Kakene var nedlagt i en rom-sirup, og de ble kjøpt hos Stabbur Nilsen. Akkurat det er litt morsomt, for herr Nilsen solgte som kjent ikke alkoholholdige varer i sin butikk. Antagelig visste han ikke at disse importerte boksene med dessertkaker inneholdt alkohol.

DSC02128

Ute på det store internettet kan man finne oppskrifter på det meste, også på Baba au ruhm. En flaske brun rom, Mount Gay, ble innkjøpt, og så var kokken i gang. Gjærdeigen skulle heves både rundt og flatt, eltes og knas, og så ble lagt i middelsstore papirformer, av det slaget man bare finner på IKEA. Etter steking ble de lubne, små bollene stukker med en strikkepinne, før de ble lagt lagvis på glass og overhelt sukkersirup med riiiikelig med rom.

DSC02131

Der ble de ikke liggende lenge, for å si det sånn. Dere aner ikke hvor gode de er! Søte, sterke, myke – og tilsatt en liten kremklatt. Da jeg hadde et lite arbeidsmøte her hjemme en mandagskveld i jaunar, måtte jeg bare by på noen smaksprøver.

Synd ikke svigerfar fikk smake.

Bak mer, Thv!

3 responses to “Baba au ruhm – en smak av minner

  1. Åh, den har jeg (eller Mannen) lyst til å prøve å lage! Brukte dere klikk-oppskriften du linker til? Høres fantastisk ut. 🙂

    • Ja, – prøv! Det er den klikk-oppskriften. Thv sier at du må koke mer sukkerlake enn det oppskriften sier, og så må du smake den til, sånn at du synes det smaker godt. La dem trekke ca ett døgn. De kan nok bli litt soggi om de står for lenge, men når du synes de er passe tiltrukket med rom (Den eneste måten å finne det ut på er å smake :-)), har du tre valg: Spis dem med en gang, oppbevar dem i kjøleskapet et par dager eller hiv dem i fryseren.

      Gudd løkk!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s