bokhylla.no

Jeg har brukt den før, og i går var jeg innom igjen. http://www.bokhylla.no, er en del av det digitale nasjonalbiblioteket, et fantastisk rom å være i. Siden sist jeg var inne, har nasjonalbiblioteket fornyet tjenesten, og den er virkelig bra. Foreløpig har de digitalisert over 114 000 bøker. Planen er å runde 250 000 om fem år. Fantastisk!

Boksidene er avfotografert, og leservennligheten er ikke av de beste. Det er til å leve med. Viktigst er det at bøkene ligger der, at det er søkbart og absolutt brukelig.

Akkurat i dag har nasjonalbiblioteket fått ganske skarp kritikk. Fordi tekstene er skannet, er de ikke lesbare for ulike leseverktøyer av det slaget blinde og svaksynte bruker. Det er selvfølgelig ikke bra, men det kan ikke ta fra meg gleden.

Min agenda var Dorothe Engelbretsdatter – igjen. Vi holder på med barokken i 9B, og jeg ville lese meg opp litt. Da søker jeg altså på Dorothe Engelbretsdatter. Opp kommer ei liste med bøker der hun er nevnt i større eller mindre grad, – også de hun selv har skrevet. Så er det bare å klikke seg inn på en av dem og lete. Det fantastiske er da at søkerordet, i dette tilfellet Dorothe Engelbretsdotter, er gulet ut gjennom hele publikasjonen. Først kikker jeg på innholdsfortegnelsen, og så kan jeg bla meg gjennom boka og lese det jeg vil.

Denne gangen fant jeg en gammel hovedfagsoppgave fra 1970, og der var den ettermiddagen opptatt.

Det går godt an å lese hele bøker i bokhylla.no, og jeg ser ikke bort fra at jeg vil gjøre det en gang imellom. Selv om du går ut og inn, husker den hvor du var i teksten, og du blir spurt om du vil fortsette der du slapp sist. Hovedbruksområdet er nok likevel å finne fram til sitater, tekster, utdrag man trenger i en eller annen forbindelse, og dette er selvfølgelig et skattkammer for lærere, studenter, forfattere og forskere. Bare læreboksamlingen er grunn nok for å bruke bokhylla.no. Noen av de gamle bøkene er ikke å få verken i bokhandel eller på bibliotek, og dette er altså den eneste stedet de er tilgjengelige.

Og så liker jeg navnet så godt: bokhylla. no

Reklamer

2 responses to “bokhylla.no

  1. Jeg brukte bokhylla i ren desperasjon da jeg ikke fikk tak noen av bøkene jeg trengte til masteroppgaven min i våres. Ikke optimalt, men det gikk forsåvidt greit. 🙂

    • Det som er optimalt er jo tilgjengeligheten. Man kan sitte hjemme i sofaen og tenke på en tekst, – og så er den bare et tastetrykk unna.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s