Froskarium

Skolen vår har som kjent en flott froskedam. Vi lurer av og til på hvor det blir av frosker og avkom etter orgien i april. Noen av dem kommeri hvert fall ikke særlig langt. Da jeg skulle hjem fra jobben i dag, snublet jeg over denne flate karen.

Flat som en presset blomst i et herbarium, tenkte jeg. Som om noen vet hva et herbarium er i våre dager. Og så kom jeg til å tenke på en historie min svigerfar (f 1918) fortalte. Da han var gutt, måtte de lage herbarium i naturfag på skolen. En gang fant han en lignende fetter som den jeg foreviget i dag .Han plukket den opp og limte den inn i herbariet sitt. Under skrev han Froskus flatus.
Dette eksemplaret fikk ligge i fred.

4 responses to “Froskarium

 1. Himmel og pannekake. det herbariet var et slit. For blomstene skulle jo ligne seg også.
  Men det ble da en del blomsterplukking (helst med rot) av det. Og artsbestemmelse og familitre for hver plant.
  Du verden som tiden går 🙂
  Ha en vakker dag 🙂

  • Men det var litt moro også, Mormor? Jeg likte det i hvert fall veldig godt: Plukke blomster, presse, lime, skrive, – det passer til den systematiske delen av personligheten min, den delen som ligger litt i dvale sånn til hverdags. Vi har herbariet til Thvs farmor hjemme. Hun ble født på slutten av 1880-tallet. Ille fint er det!

 2. Jeg elsket det! Det var noe storebroren min og jeg gjorde sammen. Vi hadde alltid mange flere planter enn det skolen forlangte.Og så var det stas at man kunne banke på døra til lærerværelset i langfriminuttet for å få hjelp til å artsbestemme de vanskeligste plantene.

  Mamma måtte sette av plass på kjøkkenbenken til den hjemmelagede plantepressa som besto av fjøler, aviser og et tungt lodd. De pressede plantene ble sirlig limt inn og lagt i sin undermappe og artsnavnet ble ført inn med fyllepenn. Det var både et framskritt og en nedtur da vi begynte å sette kontaktpapir over plantene i stedet for å presse dem. De så fine ut med det samme, men tapte seg fortere.

  Jeg kunne masse om norske og latinske navn på planter og plantefamilier den gangen. Det meste er dessverre glemt .

  Presset frosk hadde jeg ikke i mitt herbarium.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s