Ikke Latvia

Etter den reisebrevraptusen jeg har hatt nå, skulle man tro jeg fortsatt var i Latvia. Det er jeg ikke, langt derifra. Det er nesten to uker siden vi kom hjem, og etter den tid har ferierytmen tatt oss. De seksten reisebreva var en fin måte å gjenoppleve ferien på.

De første dagene etter at vi kom hjem, hadde vi besøk av barn og svigerbarn, litt hjemme og litt på hytta. Vi fikk til en familiemiddag, og så bar det ut til hyttelivet. Hannah-hund stakk også innom.

Her ute er det visstnok dårlig vær, sier de. Vi tenker ikke så veldig mye på det. Visst har det regnet i overkant mye, og noe strandvær er det absolutt ikke, heller ikke robåtvær, men det er lesevær, kosevær, snekrevær og malevær. Det siste kanskje en sannhent med modifikasjoner, ettersom det er i overkant vått.

Når vi bor på hytta, er det lett å gripe sola når den er her. Vi bor jo nærmest ute i naturen. Kikker sola fram, er jeg kjapt ute med en god stol, et blad, en smoothie, – og vips så er det sommerferie og kos.

Jeg har hatt min årlige sommerferiedepresjon men den er over nå. Du vet den med spørsmålene av typen: Hvordan skal jeg rekke å male, klikppe, hogge, olje alt det som må til, når tida flyr så fort og det er så vått over alt? Hva er poenget med å ha verdens søteste hage, når jeg er på hytta akkurat når den er som finest? Hvorfor bruker vi livet vårt på å vedlikeholde to trehus? Men den gikk fort over den depresjonen. Den gjør gjerne det. Ingen grunn til annet.

Du må ikke misforstå: Vi har ikke så veldig mye å gjøre, og det er heller ikke arbeidet som plager oss. Vi liker både å skrape og male. Det vi ikke liker er følelsen; følelsen av at det henger over oss, følelsen av å alltid ha ei megalang to-do-liste i baklomma, følelsen av at det gror igjen rundt oss.

I år starta vi med nettopp alt det som gror rundt oss, det som truer med å overta hele kåken. Busk og kratt vokser fort, og innimellom må vi til med saksa for å rense opp. Alt krattet bak kjøkkenverandaen gjør det ganske lunt og trivelig, men det blir vått, og der det er vått råtner treverket. Vekk med det!

Puselus er med. Det er en intelligent katt vi har. Nå er det akkurat ett år siden han kom til oss her på hytta, og da var han mer enn forvirra. Det tok uker før han turde å gå ut i det store rommet med taket uendelig høyt der oppe. Da han kom hit i år, kjente han seg øyeblikkelig igjen. Inn og ut for han, og i dag har han faktisk fanget en mus. Instinktene er på plass.

Det er ikke bare busk og kratt som må vekk. Denne furua var i ferd med å dø, – og da har vi større nytte av den som ved. Men som alle vet: Et tre som ligger på bakken er dobbelt så stort som et som står oppreist, – og det skal rydde vekk også.

I løpet av ei uke her på hytta, er vi for det meste alene, Thv og jeg, og det kan gå både to og tre dager uten at vi snakker med noen andre enn oss selv og dem vi ringer til. Vi suller rundt, jobber, hører lydbøker, prater litt, leser aviser og har det fint. Folk ser vi lite av. Likevel er det sosialt nok for oss. Begynner det å klø, og vi vil se folk, kan vi bare stikke ned til svogerfamilien på nabohytta.

Når de får den samme kløa, kommer de opp til oss. Så drikkes det kaffe, prates og diskuteres. Det er fint å ha familien så nær om sommeren. Resten av året bor vi 10 mil fra hverandre, og selv om 100 km ikke er særlig langt, er det sjelden vi møtes.

Når vi har fått litt sosialt påfyll, er det fint å være alene noen dager igjen, – og innimellom får visst alle sånne sosiale raptuser på en gang, og da drikkes det kaffe vin og grilles over en lav sko. Jeg tror vi er på vei inn i en sånn raptus nå. En dag blir vi bedt i kaffeslabberas, en annen dag kommer et par kolleger på uventet formiddagsvisitt, og i kveld fyller vi opp stua. Lammesteka er på grillen.

Det er slett ikke verst å være oss.

So long!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s