Godt vi ikke er svenske

Da vi besøkte borge Baukas Pils, spurte den middelalderkledde vakten oss om vi var svenske. Vi svarte selvfølgelig nei, og det var jaggu godt. Utstillinga vi fikk se på borgen, kunne nemlig fortelle oss om hvordan svenskene hadde angrepet dem flere ganger. Ikke bare hadde de angrepet borgen. De hadde brent, revet og plyndret også.

Dette forskjærersettet hadde for eksempel befunnet seg på middagsbordet på Baukas Pils en gang rundt 1600 og brødmangelen.- Men så kom altså svenskene og stjal det med seg, og i dag er det utstilt på et svensk museum.

Det var flere sånne gjenstander på Baukas Pils, og alle var avbildet. Følgeteksten fortalte bitter hvor de ulike dyrgripene bevinner seg nå: På museum i Sverige.

Jeg har aldri tenkt på svenskene som mer agressive enn oss nordmenn, men nå tenker jeg annerledes. Jeg mener, – sist vi var agressive og plyndret andrefolk var i vikingtida, – og det var jaggu svenskene med på også. Etter den tid har vi vært ganske snille og okkuperte og litt sånn under dog-aktig. Jeg skal nok vite å se meg over skulderen neste gang jeg er på Nordby og handler.

Men det var jo mer å se på Bauka Pils. Borgen er altså fra 1400 en gang. Den har bltt ødelagt og bygd opp igjen flere ganger, og akkurat nå holder de på både utvendig og innvendig.

Inne var noen deler ferdig, og vi fikk se en utstilling av rekonstruerte middelalderklær. Det var både kjoler og herreklær, – og så sko. Skoene var det morsomste. De var så lik noe vi kunne gått med. Disse kunne jeg for eksempel tenkt meg.

Ikke visste jeg at de hadde kalosjer på den tiden, men det hadde de altså. Flotte lærkalosjer.

Vi fikk også se eksempler på ting arkeologene har funnet når de har gravd ut borgen. Det var redskaper, kjøkkenutstyr, møbler, – og disse flisene. Ved å telle opp antallet fliser fra hvert rom, har de funnet ut at alle rommene hadde ulike mønster på gulvene. Mønsteret ble laget av fargede tegfliser i geometriske mønster. De må ha hatt et viss overskudde for å produsere noe sånt.

Noen av murene er ferdig pusset, og mønsteret er en kopi avhvordan det en gang var.

Mønsteret er geometrisk, og får det til å se ut som om veggen er bygd opp av digre murblokker. Det ga en fin effekt.

I den innerste borggården fikk Thv prøve å skyte med armbrøst. Han fikk to forsøk, og en ung gutt lærte ham tålmodig hvordan dette fungerte. Thv sa som vanlig ikke noe om at han er vant til å skyte på blink, om enn med et annet våpen. De to første skudden brukte han til å finne ut av hvordan det skulle gjøres. De to neste traff midt i blinken. Det er like moro hver gang.

Buka Pils ligger der to elver møtes, og har derfor et flott naturlig forsvarsverk. Borgen har to tårn, bare to av dem er ferdig restaurerte. For å komme opp i ett av de uferdige tårnene, måtte vi klatre opp en stige. Utsikten over elva var flott. Vi sto der oppe og speidet en stund, men vi så ingen svensker.

Reklamer

One response to “Godt vi ikke er svenske

  1. Tilbaketråkk: Snurrebass | Livet leker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s