Med nese for krigsmuseer

Han jeg er gift med elsker å gå på krigsmuseer: Gamle tøihus, våpensamlinger og okkupasjonsmuseer blir snust fram før jeg får sagt badestrand. Merkelig egentlig, for han er jo så fredelig anlagt.

I går hev vi oss i bilen og satte kursen sørover. Vi ville se litt nasjonalpark og kanskje ta en sving innom Litauen. Det gjorde vi også, men det er en annen historie. Etter å ha kjørt et par mil på verdens lengste, retteste vei, bråbremset soldaten. Han hadde sett et skilt, museum, inn til venstre. Vi svingte venstre, og så var det bare å kjøre og kjøre og kjøre innover. Veien ble smalere og smalere og vi lurte på hva dette var.

Langt inne i de latviske skoger lå et museum som ville fortelle oss en historie fra første verdenskrig. Her sto nemlig en front mot Russland. Riktig nok var det ikke betjent, og ingen andre hadde tatt seg bryet, men vi var der altså.

Til tross for morgenregnet, var det stekvarmt. Sola skinte og insektmengden var overveldende, bokstavelig talt. Jeg tok av meg på overkroppen for å få litt sol, men det nyttet ikke. Mannen synes ikke særlig synd på meg. Han ville heller tenke på de stakkars soldatene, som hadde vært her i den samme insektstormen, – for ikke å snakke om i snøstormer om vinteren, – og det var kanskje en mer nærliggende tanke.

Over 50 % av Latvia er dekket av skog. Jeg lurer på hva han finner neste gang vi kjører inn i en av dem. Det var ikke som om det manglet advarsler.

Reklamer

4 responses to “Med nese for krigsmuseer

  1. Samme flåtten der som her! Advarsel nr.112 øverst, hva er det?
    Lite bakker og berg å se. Ligner på Estland med mye skog og trebygninger..
    Godt vi er ferdig med skyttergravene Thorvald.
    Fortsatt god ferie naboer!

    • Det er to advarsler: en for skogbjørn og en for skogbrann. Nå er det liten risk for den siste. Det er vått i skogen, for å si det sånn. Vi har det bra. Hils B.

  2. Jeg er ikke hverken krigersk eller spesielt interessert i krigsmuseer, men ble svært fascinert av dette: http://www.museumscenterhanstholm.dk/ Her hadde tyskerne en kjempekanon som sammen med en tilsvarende i Kristiansand, gjorde at de kunne beskyte hele Skagerrak. Et imponerende anlegg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s