Mord, psykiatri, Reiss-Andersen og mange betimelige spørsmål

I vår skjedde det et grufullt drap her i vår lille by. Kortversjonen er historien om en gammel dame, en kjent person og kunstner her i landsbyen, som leide bort en hybel til en ung dame. Den unge leieboeren har en forhistorie som psykiatrisk pasient og rusmisbruker. En dag i mai kom den gamle damen uforvarende over sin leieboer, som var i ferd med å lete etter noe (man kan bare tenke seg hva) på den gamle damens bad. Det kom til håndgemeng; det ble visstnok en voldsom kamp, og det hele endte med at den gamle ble drept, kvalt med et belte og den unge kvinnens hender. Morderen rømte til Oslo med offerets bankkort. Der inne bodde hun på hotell et par dager, før hun sørget for å gjøre politiet oppmerksom på hva hun hadde gjort. Hun erkjenner alt og forstår at hun vil bli straffet for det hun har gjort. Om rettssaken som akkurat har begynt, kan vi lese i den lokale avis.

Mamma og jeg har vært på biblioteket i dag, og på vei inn kom mamma med noen betraktninger om mord og psykiatri og sånn: Hvordan er det, – blir denne unge morderen underlagt en like grundig psykiatrisk undersøkelse, som en viss Anders ble? Det står i avisen at hun risikerer en lang fengselsstraff, men det er jo vel kjent at hun har hatt alvorlige psykiske problemer store deler av sitt liv, – og noe må jo ha gått forferdelig galt med henne, når hun kunne finne på å myrde en gamme dame som ikke ville henne noe vondt? Var hun tilregnelig? Kan hun straffes?

Det er et aktuelt spørsmål, – og det stilles mange sånne spørsmål nå om dagen. Jeg hører til dem som ble irritert over alle de kritiske røstene som ropte og skrek et kvarter etter 22. juli. For meg var det utidig, – i ordets bokstavelige betydning. Det er en tid for alt, – men nå må det være lov både å spørre og diskutere. Jeg er derfor ikke enig med Berit Reiss-Andersen. I Dagsnytt 18 her om dagen, mente hun det var utidig at så mange legfolk, psykiatere og jurister åpent viser sin skepsis til den psykiatriske rapporten som konkluderer med at Anders Behring Breivik ikke er strafferettslig tilregnelig. Hun mente Den rettsmedisinske kommisjon må få ro til å konkludere, – og så kan folk heller kritisere etter at de har sagt sitt.

Man skulle tro at rapporten ville vekke mer harme enn den faktisk har. Sindige unge mennesker, til og med unge mennesker som selv var på Utøya sier de aksepterer rapporten. Jeg tror det var lederen i Oslo AUF som sa noe sånt som at han ikke var psykiater, at han ikke var kvalifisert – og at han stolte på dem som er det. Så langt jeg kan se, har det vært ro og sindighet rundt debatten som har kommet i etterkant av rapporten. Og det debatteres – hver dag, side opp og side ned. Jeg synes det er bra. I likhet med Synne Sørheim og Torgeir Husby er mange av debattantene også fagfolk. Vi må vente, mente altså Reiss-Andersen, vente til Den rettsmedisinske kommisjon har sagt sitt og akseptert eller ikke akseptert den psykiatriske rapporten. Mon det! Mer demokrati, ble det sagt. Mer åpenhet. Demokrati og åpenhet er umulig uten debatt, også vond og vanskelig debatt. I motsetning til Reiss-Andersen ønsker jeg den velkommen, i hvert fall så lenge den foregår i skikkelige former. Flere stemmer må høres. At de samme stemmene kan påvirke både kommisjoner og psykiatere er ikke negativt. Det er gjennom ordskifte vi flytter standpunktene våre. Det er sånn verden går framover. Mest sannsynlig blir konklusjonen til Torgeir Husby og Synne Sørheim stående, og da står den sikkert trygt, – mye tryggere enn om vi ikke hadde hatt en debatt.

Etterpå har båten gått.

Og fortsatt tenker jeg på det mamma sa da vi gikk inn på biblioteket i dag: Er den unge morderen som har stått i retten her i byen i dag strafferettslig tilregnelig?

4 responses to “Mord, psykiatri, Reiss-Andersen og mange betimelige spørsmål

  1. Det som burde diskuteres mer, er hvorvidt folk skal slippe fengsel når de har noen typer psykiske lidelser. Det er verdt å merke seg, tenker jeg, at den internasjonale bruker-/pasientbevegelsen ønsker at alle med psykiske lidelser skal straffes slik som andre borgere.

  2. Men flere politikere har vel foreslått at dette bør opp til diskusjon nå. Jeg klarer ikke helt å forstå det. Hvis man er på fullstendig på utsiden av seg selv på grunn av sykdom, så skjønner jeg ikke at man kan straffes. Uansett kan det bli en interessant diskusjon. Jeg skrev nemlig ikke dette innlegget fordi jeg personlig stiller spørsmålstegn ved den rapporten som foreligger. Dette har jeg rett og slett ikke peiling på. Men med den alvorlighetsgraden det har, synes jeg det er riktig at de som har innsikt stiller alle spørsmålene.

  3. Er med denne saken som med alt annet. Det er alle grader og det er mange måter å se og møte en sak på.
    Historien som du forteller om henne som drap vertinnen sin er vel heller regelen enn unntaket. Rus og psykiatri henger ofte sammen, noe som er lett å overse i kampens hete.
    Over tid tror jeg at en løsning med fengselsstraff og tilbud om frivillig, reell behandling for psykisk lidelse vil gi best effekt. Både for den som har begått en straffbar handling og for samfunnet.

    Original Kamelrytterske, bare på Karavanseraiet.no, om å tørre snakke om alle sidene ved en sak

  4. Det å være psykisk syk er jo så mangt. På samme måte som vi er fysisk syke, kan vel de fleste av oss oppleve grader av psykisk sykdom gjennom livet. Det er jo ikke noe som hindrer straffeforfølging. Annerledes er det når mennesker er så syke at de mister seg selv fullstendig. Helt fra Magnus Lagabøtes lov har det vært sånn at man ikke skal straffes med fengsel i sånne tilfeller. Hvem dette gjelder må vi jo overlate til de som er kvalifiserte for det. Men så oppstår problemet når ekspertene er uenige. Det slår meg også at det er litt underlig at de går så sterkt ut med offentlig kritikk av sine kolleger. Er det en profesjonskamp her?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s