I forrige uke var det mye snakk om at nordmenn blir utmatta av stress på jobben. Krav om høyt tempo og gode resultater, kan selvfølgelig vippe oss av pinnen. Hardt arbeid kan det neppe være. Vi nordmenn har aldri hatt kortere arbeidstid enn vi har i dag, og sammenlignet med våre forfedre, har vi ferie hele året. Likevel er det lov å være sliten. Sutring derimot, det bør vi forbeholde de nærmeste.
Noen av oss jobber i yrker der arbeidsbyrden er fordelt mer ujevnt enn de normale 37,5 timene i uken. Det har sine fordeler og ulemper. Lærere har et ujevnt arbeidsår, og jeg synes det er et privilegium. Har man fri 11 – 12 uker i året, skal man være forsiktig med å snakke om arbeidsbyrden de resterende ukene. At jeg i mine 30 år som lærer stadig har fått slengt kommentarer om mine lange ferier og hvor lite jeg jobber, velger forsøker jeg å ta med et smil. I stressdebatten forrige uke, hørte jeg om en lektor som følte dette som et stort problem. Andre menneskers mistillit og insinuerende kommentarer økte hennes stressnivå, og hun ble lei seg. Jeg har vel kjent på det, jeg også, – men jeg prøver å skyve det unna. Min arbeidsglede skal ikke ødelegges av at folk ikke forstår at lærere jobber et fullt årsverk. Det som under meg er at lærere blir utsatt for denne hetsen i mye større grad enn andre i samme situasjon. Min venn kranføreren reiser i perioder ut av byen for å jobbe. Da bor han borte i uka og jobber fire lange dager. Torsdag kveld kommer han hjem og tar helg. Det har aldri falt meg inn å kommentere at han har fri på fredager. Det finnes mange eksempler: Oljearbeideren som er to uker ute og tre til fire uker hjemme, sykepleieren som jobber nattevakter og kompenseres med fridager. Eksemplene er mange, men forskjellen er at folk flest har tillit til oljearbeideren og sykepleieren, men mistillit til læreren.
Hvorfor det er sånn, kan vi bare spekulere i.
Min arbeidstid fra forrige fredag og fram til i dag uke har sett sånn ut:
Fredag 21.10: 10 timer
Lørdag 22.10: Fri
Søndag 23.10: 3 timer
Mandag 24.10: 6 timer
Tirsdag 25.10: 8 timer
Onsdag 26.10: 10.5 timer (Konferansetimer)
Torsdag 27.10: 14.5 timer (Overnattingstur i skogen)
Fredag 28.10: 12 timer (Overnattingstur i skogen. Jeg sov fire av disse timene.)
Lørdag 29.10: Fri
Dette er ei ekstremuke, men sånne skal også regnes med. Kanskje var det nettopp på grunn av at uka har vært som den har vært, at jeg følte trang til å avslutte helga med å blogge om det. Saken er bare den at jeg liker det. Overnattingsturer er moro, men jobb er det lell. Ikke blir jeg stresset heller. Det som kan stresse meg litt, er all helgejobbinga, men der må jeg altså skylde meg selv. I snitt skal jeg jobbe omkring 42 – 43 timer i uka for å gjøre meg fortjent til de lange feriene. Og det bør nevnes at det finnes uker da jeg bare jobber 30 timer. Deilige uker! Når det først baller seg på med konferansetimer, overnattingsturer og tentamensretting, – da jeg har jeg ikke noe valg. Jobben må gjøres. Det kalles oppgaveorientert arbeid (i motsetning til tidsorientert), og det er klart det har sine sider. Jobben må gjøres uansett, og jeg kan love deg at vi er effektive. På min skole kontrollerer ledelsen i liten grad hvor mange timer jeg jobber. Med resultatene er det helt annerledes. Sjefen følger med som en smed på alt som skjer: klassemiljø, konfliktnivå og ikke minst eksamensresultater. Ikke bare følger han med, – han kommenterer det også. Det stresser ikke meg. Jeg er på jobb! Jeg er betalt for å gjøre dette skikkelig.
I dag er det søndag, og Thv og jeg har brukt 5 – 6 timer hver på skolejobbing. Sånn har det vært hele høsten, og nå kjenner vi at det holder for en stund. Vi ønsker oss ei jobbefri helg. Riktig nok er vi snart ferdige med konferansetimene, men tentamen står for døra. Nå har vi lagt en plan for neste uke. Fra mandag til fredag skal det ytes maks. Ingen av oss skal gå hjem fra jobb på fredag før hele uke 45 er i boks. Neste helg skal være totalt arbeidsfri.
That’ll be the day.
Godt man får hjelp i rettearbeidet når det røyner på.
Det ser ut som om Puselus syntes det har blitt litt for mye jobbing i det siste.
Legger meg her jeg,så kanskje Hege tar en pause og klør meg litt!
Han digger oss, Grethe. Om morgenen sitter han utenfor baderomsdøra og venter på at vi skal stå opp.
Godt indlæg! Men jeg tror problemet skyldes, at alle føler at de arbejder mere og har det sværere end andre. Når man skal forklare det helt konkret, så er det jo nemt at slå ned på lærernes lange ferier, selv om det slet ikke er fair.
Ja, ja, – Jens, – jeg har det i hvert fall ikke «sværere». Jeg har det best!
Jeg vokste opp med en pappa som var lærer, og alltid var det noe ekstra-arbeid som ventet, eller ungdommer som trengte litt ekstra hjelp. De sommerukene han kunne isolere seg på hytta var vel fortjent, og det lærte meg stor respekt for alt lærerne gjør! Unner deg hvert eneste minutt av de fridagene du har.
Jeg tror ungene våre har hatt den samme opplevelsen. Helgene, særlig søndagene, var aldri fritid. Jeg liker å spre jobbinga mi over seks dager, men det kan bli for mye også. Denne uka er heavy, og jeg prøver alt jeg kan å skape meg et pusterom i helga som kommer.
Kjenner ikke til at sykepleiere som jobber nattevakter kompenseres med fridager. Hva mener du her Hege?
En ungdomsvenninne er sykepleier. I noen år hadde hun en nattevaktstilling. Jeg husker ikke hvor mange nattevakter som utgjorde hennes fulle stilling, men hun hadde mer enn åtte fridager (tilsvarende 4 lørdager/søndager) i måneden. Selvfølgelig hadde hun det. Det var det jeg mente.
Det er nok ikke vanlig at man jobber full stilling natt. Neppe noen som gjør det, ikke er det lovlig heller så vidt jeg vet. Din venninne jobbet kanskje f eks 80% stilling. De fridagene hun hadde ekstra var muligens de 20% hun ikke jobbet. Mente ikke at det er noe galt med en lærers ferie og avspasering altså, men har aldri hørt at man får kompensert det å ha nattstilling i fridager. Jeg har jobbet over 20 år i nattstilling selv.
Dette ligger noen år tilbake i tid. Jeg skal jammen spørre mine sykepleiervenner litt om dette. Her brukte jeg det mer som et eksempel på at et arbeidsår kan organiseres på så mange måter. Hvis en sykepleier som jobber natt har færre timer i full (om det altså var lov) eller 80% stilling, – så er det altså en ordning som medfører både fordeler og ulemper. På samme måte er det fordeler og ulemper for oljearbeideren og for læreren.
Jeg har hatt konferansetimer med elevene mine forrige og denne uka. Da var det foreldre som kommenterte overnattingsturen vår på forskjellig måte. En sa med et lurt smil at «ja, ja, – men det blir jo noen kroner i lomma med nattillegg og alt det der.» Han ble forskrekka da jeg sa at vi selvfølgelig ikke får lønn utover vår faste månedslønn for å dra på tur. Det er en del av vår arbeidstid og kompenseres for eksempel 3. august 🙂 En annen mente at det måtte være moro å dra på tur med unger på den måten. Jo, jo, – jeg synes jo det er kjempemoro, men jobb er det like fullt.
Jeg tror ikke du mener det er noe galt med vår arbeidstid. Når noen gir uttrykk for at vi er heldige, så sier jeg meg enig. Jeg synes jeg er superpriviligert, og det har jeg også skrevet om her på bloggen tidligere. Men de som ønsker seg feriene våre, har så lett for å glemme at de da også måtte tatt helgejobbinga på kjøpet.
Puh! Blir svett av den lange lista med arbeidstimer gitt. Godt dette er unntaket Hege, om sommerferien er aldri så lang.
Vet du, jeg kom inn på lærerskolen på Notodden i 1981. Rett etter videregående. (Er det ikke der du gikk?)
Jeg begynte aldri. Tenk, kanskje hadde vi vært medstudenter hvis jeg hadde valgt annerledes dengang.
Tror ikke det norske skolesystemet gikk glipp av en stor pedagog i meg. «ler»
Jeg valgte ex.phil og et jobbeår istedet, og vips hadde utdanningsretningen min tatt en annen vending.
Jeg gikk på Notodden, Elisabeth. Jeg begynte høsten 1979 og gikk ut våren – 82. Det var fine år. Det blir lange dager, Elisabeth, men en gang må jo vi jobbe også 🙂 Jeg har det faktisk aldeles utmerket. Hva jobber du med?
Jeg jobber som ergoterapeut i et kommunalt rehabiliteringssenter.
Har i tillegg videreutdanning i veiledning og coaching, noe jeg også har fokus på.
En sykepleier som jobber nattstilling har akkurat likt antall timer i en arbeidsuke som en som jobber annen type turnus. Dvs 35,5 timer arbeidsuke. En sykepleier som jobber dagtid har 37,5, timers arbeidsuke, som er det vanlige her i landet. En turnusarbeider har altså 2 timer kortere arbeidstid pr uke enn en dagarbeider. en nattsykepleier har lengre vakt enn 7,5 timer, varierer en del fra 9 til 10,5 vil jeg tro. de 2 timene kortere arbeidstid pr uke og de 1 1/2-3 timer lengre vaktene, utgjør jo over tid noen ekstra fridager. har aldri hørt om noen sykepleier som arbeider 100 % stilling. Høyeste stilling jeg har hørt om for en nattsykepleier er 86 %. Fridagene fra f eks 86 til 100 % stilling er ikke kompensasjon. Det er fridager, og det følger ikke lønn med disse. En helt annen ting, er at sykepleierforbundet vil starte jobben med å redusere arbeidstiden for sykepleiere i nattstilling.
Takk for informasjonen. Og her er vi jo igjen: Tradisjonelt kvinneyrke – deltidsstilling – enda lavere lønn!
Puh, litt av en diskusjon her…, om timer og dager og uffameg… Slitsomt…! Det er mange der ute som er misunnelige på andre, på lærere med lange sommerferier, på sykepleiere med fri etter vakter og…, som jeg har merket, på leger som tjener så innihampen masse når de jobber 70 timers uker. Urettferdelig, kanskje…?
Det er sant at mange har noe å si om andres arbeidstider og lønn, 9na. En kollega av meg eksploderte en gang han ble ekspedert i en butikk. Han bak disken var en bekjent, og han kom i skade for å komme med tredje runde min kollega fikk høre om læreres latskap den dagen. Kollegaen sprakk, smelte til: «Du skulle ha unna deg litt utdanning i ungdommen du også, – så hadde du kanskje vært like heldig som jeg». Uff, uff, – det falt ikke heldig ut.
Leger har vi mange av i vår omgangskrets, og de skal få ha sin lønn i fred. De har jo aldri tid til å bruke dem uansett. Vi og en venn har en historie om det. Da vi ville ha en cab, kjøpte vi en gammel Mazda MX-5. Den har vi hatt i mange år, og vi har tid til å kjøre den. Vår venn, som er lege, har bedre økonomi, så han kjøpte en Mercedes 350 Pagode, 1965 modell. Den kostet pange menger, men han solgte den relativt fort, for som han sa: Thv du har tid til å bruke din bil, – jeg jobber så mye, at dem blir stående alt for mye i garasjen.
Når det er sagt, så synes jeg slett ikke jeg tjener lite. Nå som ungene har forlatt redet, tjener vi mer enn vi trenger, og da må det jaggu være nok. Samtidig tilbringer vi alle en så stor del av vår våkne tid på jobben, at det er viktig å ha det moro der. Når man føler at arbeidet er en tung plikt og et ork, noe man helst vil slippe, da selger man seg for billig uansett lønn.
Er det ikke merkelig, Hege, at folk skal misunne? Jeg tør påstå at ingen vet hvordan andres arbeidssituasjon er, før de har vært der fullt ut, men du verden så mange som vil mene og synes noe om det. Jeg har 46,5 timers uke, og mange ting kan diskuteres rundt det, selvsagt, men uansett, tidlige morgener, sene kvelder og heldøgnsvakter suger krefter og av og til blir man rimelig utslått over både helsepolitikere og besserwissere som antyder ineffektivitet og inkompetanse og skjærer alle over en kam. Hver 8. helg jobber jeg vakt hele helgen fra kl 0730 fredag morgen til mandag ettermiddag kl 1615, dog er endel av timene hvilende vakt (les får betalt hver 4. time (25%), men må stille 100% UMIDDELBART hvis telefonen ringer, har med telefonen på do og lytter etter den når jeg dusjer). «Folk» (i anførselstegn, for hvem er «folk»?) synes det høres eksotisk ut og ser for seg monstrøse doble eller tredoble timelønner og fri etterpå med muligheter for turer til Maldivene eller you name it. Sannheten er full jobb hele uken etter og pålagt avspasering time mot time (og time mot fire timer) om sommeren når sykehuset har lavaktivitetsperioder. Deilig med fri, men den koster bokstavelig talt av og til blod, svette og tårer og hvis jeg kunne velge…, så ville jeg gjerne jobbet normale dager uten kvelder, netter, søndager og helligdager, og heller hatt min vanlige tre ukers ferie om sommeren som andre normale. Men jeg kan ikke velge, det vil si, det kan jeg jo, men det jeg gjør egentlig, utenom vaktene er verdens beste jobb 🙂 så jeg står på så lenge jeg klarer. Så får folk heller misunne meg vaskehjelpen vi har tre timer hver annen uke.
Glemte å si en ting til; Det er veldig viktig å ha det moro på jobb, enig med deg, Hege! Og så lenge lønna dekker og man har trygghet og moro i hverdagen, så tåler man masse.
Det er deilig å ha fri, men det koster. Det er nettopp det, 9na. Det koster Mange som har litt udde arbeidstider sier at de heller ville hatt en ni til fire løsning, – særlig når de blir eldre og kreftene ikke strekker til. Jeg hører ikke til dem. Jeg har det for moro på jobb. Dessuten er jeg enig med alle dem som sier at lærere er heldige. Jeg tar gjerne de tøffe periodene for å kunne kompensere med lange ferier. Det er et privilegium!
Nå kom jeg akkurat inn døra til Dagsrevyen, og selv om jeg har vært på jobb, har det vært fint. Jeg har undervist unger, jeg har laget ukeplan, jeg har hatt konferansetimer, jeg har forberedt meg, jeg har hatt en lang og morsom prat med noen kolleger (- og det handlet ikke om fag en gang, heller noe høyst privat).
Jeg vet så godt at leger har tøffere runder enn mange andre. Litt for tøffe, tenker jeg, når leger jeg kjenner advarer ungene sine mot yrket på grunn av den hverdagen du skisserer over her. Jeg gjør jo ikke det, advarer ungene mine mot yrket mitt. Tvert om har jeg forsøkt å verve dem.