Det er visst opplest og vedtatt: Vi har en teoritung skole, og ungene våre har en hverdag preget av pugg og teori. Når vi leser i avisene, får vi inntrykk av at norske skoleelever sitter limt fast til en pult, mens de leser i ei bok seks timer om dagen. Nå må noe gjøres, ropes det, og det siste nå er at valgfagene er på vei inn igjen. Det pussige er at noen av disse valgfagene også ser ut til å innebære ganske mye teori.
Jeg kjenner meg ikke igjen. Visst er det mye teori i skolen, men vi har et stort, teoretisk arbeidsliv som venter der ute. De fleste av våre elever skal ut i tertiæryrker, og der må man altså ha med seg hodestoff. Det er skolen som skal forberede dem til den virkeligheten.
Mine elevers timeplan ser sånn ut:
Norsk: 5 timer
Matte: 3 timer
Engelsk 3 timer
Naturfag 3 timer
Samfunnsfag 3 timer
Religion, livssyn og etikk: 2 timer
Andre fremmedspråk: 2 timer
Utdanningsvalg: 1 time
Formgivingsfag: 2 timer
Musikk: 1 time
Mat og helse: 1 time
Kroppsøving: 3 timer
Klassens time: 1 time
Nå ser ingen uke akkurat sånn ut. På vår skole samler vi opp en del av de praktisk estetiske faga. Det betyr at noen uker er mer teoritunge enn andre. Vi samler for eksempel opp mat og helsetimene, sånn at elevene har tre timer hver tredje uke. Kroppsøving har de to timer den ene uka og fire timer den neste. Sånn gjør vi med flere fag.
I oversikten over er det altså 21 såkalte teoritimer. Det betyr likevel ikke at elevene sitter stille hele tiden i disse timene. I naturfag har de forsøk nesten hver uke. I de andre fagene jobber vi i perioder med gruppearbeid, framføringer og dramatisering. Det betyr at elevene skvetter rundt og organiserer sitt eget arbeid. Vel er det teori, men ingen som har sett ungene fyke hit og ditt, ville kalle det stillesittende.
Jeg har spurte elevene om de synes det er for mye teori. De fleste sier nei. Bare timene er morsomme og varierte, bare det skjer mye forskjellig, bare lærerne krydrer teorien med ut-på-gulvet-oppgaver, filmsnutter og musikk, så er det moro med teoritimer.
Og så er det alle de dagene vi gjør noe helt annet, og dem er det mange av, veldig mange. I går var vi på Kulturskolen for å lære om afrikansk dans og musikk, og så var det akrobatikk. Hele dagen handlet om å bevege kroppen og utfordre seg selv. Det var en super avveksling.
Vi har gått sju uker på skolen, og hittil har vi hatt tre hele dager med fysisk aktivitet.
En av de store utfordringene i vårt utdanningssystem er de som ikke gjennomfører videregående skole. Det er en del av dem, omkring 30% fullfører ikke på normert tid. Mange av disse elevene opplever nok skolehverdagen som for teoretisk, og det er forståelig. Tidligere tilbød yrkesfaglige studieretninger mye mer praktikk enn de gjør i dag. Det er mange grunner til det, men jeg lar dem ligge alle sammen.
Jeg synes likevel ikke det er noen grunn til å hyle om den teoritunge skolen. Fjortenåringer er våkne 112 timer i uka. De fleste av dem bruker under 35 klokketimer på skolen, og da har jeg tatt med lekselesing. Omkring 25 av disse timene går med til den teoretiske delen av utdanninga. De har altså 77 våkne timer til egen disposisjon. Innenfor denne ramma burde det være tid nok til alt det som ikke er teori.
Jeg har visst ikke blogget noe særlig om de nye ungene mine. Her ser du dem, en herlig gjeng med ivrige, vitebegjærlige, livlige, gærne unger.
I neste uke drar vi på todagers overnattingstur i skogen.
du skriver så godt om det som er viktigst!
Takk! (Rødme)
Det blir bra, med overnattingstur 🙂
Hadde to timer om velferdsstaten i vg1 Helse- og sosialfag i går. Og det var fint lite de visste om hvordan samfunnet vårt fungerer. Var et par som hadde fått med seg at for at noen skal få trygd, må noen betale skatt. Og det syns jeg er i minste laget når man er 16 og snart skal stå på egne ben. En bekjent som er lærer på TIP, det som i min ungdom het grunnkurs maskin og mekanikk kunne fortelle at de øvelsene han måtte kunne i verkstedet for 35 år siden, de hadde ikke dagens elever klart.
Man kan jo dra på studietur til Finland og se på et skolevesen som er det samme som for femti år siden, og hvor alle lærerne har minimum Mastergrad og mene at dèt er løsningen. Ikke vet jeg, men det har iallfall skjedd noe med skolen som gjør at kravene har blitt forandret uten at de har fanget opp hva samfunnet trenger av utdanninger og kvalifikasjoner.
Men sånn har den voksne generasjonen sutret siden Sokrates, uten at vi har lært noe av det
Original Kamelrytterske, bare på Karavanseraiet.no, om at respekt er noe man bestemmer seg for
Forholdet mellom å yte og å nyte terpes det på ukentlig i mitt klasserom.
Du skriver kjempe bra 🙂 fine bilder også!
Takk Sona. Med sånne fine unger som dere er, så må det jo bli fine bilder 🙂
Det var spændende at læse, Hege, og jeg vil ønske jer en rigtig god overnatningstur i skoven i næste uge.
Takk for det, Gitte. Det blir ingen spøk, – men moro blir det.
🙂
Men slike kreative lærere som deg Hege, er jeg sikker på at elevene dine ikke kjeder seg. Selv i teoritimene.
Timene med afrikansk musikk og dans pluss akrobatikk skulle jeg gjerne deltatt i. Slik opplevde ikke jeg i løpet av mine år på ungdomsskolen gitt.
Tillot meg å linke til «Livet leker» i blogginnlegget mitt idag.
God søndag fortsatt!!
Den kulturelle skolesekken har mye bra å by på, Elisabeth. Noen ganger er det litt vel mye, – selv om det er bra.
Og takk for at du lenka til meg. Det er alltid moro.