Naken Nansen

Det var nok noen som satte morgenkaffen i halsen da de åpnet Aftenposten Kultur lørdag morgen. Der var han, Fridtjof Nansen, naken i all sin prakt. Og praktfull er han. 67 år gammel fotograferte han seg selv, framkalte og kopierte bildene, før han sendte dem til sin siste flamme, 37 år gamle Brenda Ueland. Og så tror noen det må en mms eller et Facebook til.Bilde fra Aftenposten.

Det er en merkelig historie. Hadde vi ikke visst bedre, ville vi nektet å tro at vår gamle polarhelt virkelig hadde sendt disse bildene til en dame over there, og det endog som illustrasjon til dampende kjærlighetsbrev. Men det gjorde han. Og vi vet jo bedre. I alle år har vi blitt foret med mer eller mindre verifiserte rykter om Fridtjof Nansen, – og noen av dem har altså handlet om hans spenstige kjærlighetsliv. I våre dager flirer vi litt når vi hører om kjendiser som har eksponert hele eller deler av sin kropp for kjæresten, bilder som av en eller annen grunn har en tendens til å komme på avveie (Les: I medias veie). Hvor dumme er de? tenker vi. Hvem er det som sender bilder av kroppen sin hit og dit? De riktig gamle ynder å fortelle oss at vi lever i en fordervet og sexfiksert tid. Det er så fryktelig, atte, – og sånn var det ikke før. Nå vet vi at før, det må ha vært før Fridtjof Nansen. Thorvald påstår at vi lever i en nysnerpete tid, og etter dagens Aftenposten er jeg tilbøyelig til å være enig.

Og så kommer debatten om biografiene. Noen har nemlig kjent til stoffet, men latt det ligge. Det er visst gjort av pietet. Man mener dette er skittent sensasjonsmakeri og verdiløs dyneløfting. Verdiløst er det neppe. Fridtjof Nansen har blitt så gjennomdissekert at det ville være et svik å holde noe tilbake, særlig når det gjelder nettopp ham. Nansen tilhører de norske ikonene, heltene, de høyt oppe på pidestallene. Ikke at vi har noe ønske om å rive ham ned. Erotiske brev og nakne kropper river ikke noe ned, – det bare fyller ut bildet. Tenk at han kunne! Tenk at han hadde en sånn side også! Jeg husker at min for lenge siden døde svigerfar (f 1918) hevdet at intent var nytt under kjolen, og at det bare var tull når noen hevdet at den seksuelle utfoldelsen var så annerledes i gamle dager. Hvorfor skulle den være det? Når man hevder at ingen gjør slik eller sånn, så er det moralismen som taler, sa han, – og den snakker sjelden sant.

Bilde fra Aftenposten.

Når jeg ser Fridtjof Nansen posere, slår det meg at han leker pin up. Posituren: Liggende på siden med høyre hånd som holder rundt et bøyd kne, ligner på bilder jeg har sett før, men da var det damer som så direkte inn i kameraet. Det er noe feminint over hjelpearbeideren, den tøffe polarhelten. Men noe er annerledes: Han verken smiler eller blunker med et forførende blikk. Likevel er ikke budskapet til å ta feil av: Kom og ta meg! Og det er mer som utfordrer oss. Da Fridtjof Nansen traff Brenda Ueland, levde hun sammen med en annen kvinne. Også det diskuterte de. Så var kanskje ikke seksuelle varianter så tabu som vi har hørt, – men også det visste vi vel.

Jeg liker å lese utdrag fra disse brevene. Det er noe livsbejaende over det, og jaggu gir det håp. Han var 67 år og så kåt på denne dama at han nesten ikke kunne styre seg. Så full av seg selv og sine egne følelser at han fylte konvoluttene med naken hud og hete ord.

At det var en fru Nansen i kulissene, sier ikke denne histoiren noe om. Heller ikke hva Brenda måtte ha sagt. Hennes svarbrev til Nansen har blitt ødelagt, og vi kan bare spekulere på om hun var like tent som ham. Hun derimot tok vare på brevene og bildene hans, og hun ga dem til sitt barnebarn før sin død. Hun visste nok hva som kom til å skje med dem.

Jeg tviler på at Fridtjof Nansen snur seg i graven av den grunn.

27 responses to “Naken Nansen

 1. Lite trolig
  At han roterer i graven
  Nansen hadde erfaring fra trange kår i polarisen hvor de delte sovepose for å holde varmen. Vil tro det gjør noe med bluferdigheten

  Original Kamelrytterske, bare på Karavanseraiet.no, om faglighet og klatrestativ

  • Jeg har tenkt litt på det, at vi har lett for å se på dem som levde før oss som snerpete og puritanske. Selv om de levde i en snerpete og puritansk tid (jfr offentlig moral), er det slett ikke sikkert de levde sine liv etter den moralkodeksen.

  • Et familiemedlem av Nansen har jo faktisk støttet Aftenposten og konkludert at det ikke var noe å steile over det de trykket. Men jeg vet han har et barnebarn som er naturist, så det er mulig det er ham.

 2. Sikkert mange som uffer og akker seg nå, ja…, mange mener nok dette skulle vært tilintetgjort og så videre, men jeg synes dette var litt artig jeg… Liker din svigerfars uttrykk; intet nytt under kjolen…, intet nytt i soveposen på polen eller…?

 3. Hei igjen 🙂
  Fikk en kompliment med en utfordring fra Mormor om å sende komplimenten videre. Det gjorde jeg på karavanseraiet.no Stikk gjerne innom 🙂

  Ha en fortsatt fin søndag 🙂

  🙂 Ragnhild

 4. Tak for et supergodt indlæg! Jeg er helt enig med Thv – ja, vi lever i en nysnerpet tid. Eller nypuritansk! Og det bliver værre og værre….. samtidig er der mange som mener, at vi lever i et pornoficeret samfund. Jeg er ikke enig, men tror det er udtryk for modpolerne i debatten!

  Jeg synes ikke Nansen er lækker – tror han er for gammel til mig, hehehe!

 5. Tøft 🙂 Du skriver godt og jeg liker det jeg leser.

 6. Bra blogg, Hege!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett!

  Følg Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg så får du tips om andre gode blogger også. Alle som har forslag til gode blogger jeg kan anbefale på VG Netts forside kan sende meg et tips på magne.antonsen [@] vg.no

 7. Han var da merkelig SLAPP med tanke på at han ville vise seg frem for ei dame…. ….

 8. Frøken Fryd

  Hehe, stilig, praktfult bilde av en, ja, jeg må få si det: Sexy mann..hehe. Men spørs nok om det ordet hadde blitt godtatt på den tiden. Skal vi prøve med lækker tro?
  Uansett, veldig bra innlegg, livetleker:):)

 9. elselaura

  Nansen med svansen

 10. tuppelina82

  jeg har i alle år lært om han på skolen, lest om han i magasiner, på tv osv. han har alltid vært en stor mann, nesten for stor. for der var aldri noe som gjorde han til en hvermansen, han var bare en av de store som vi skal hylle og aldri finne noe ‘feil’ med…
  om noe så gjorde disse bildene og fortellingene han til en mann som jeg liker enda mer. det er utrolig spennende å vite at han elsket, begjærte og hadde lyster som hadde fått mange på den tiden til å steile av forferdelse (samtidig som de egentlig var litt misunnelige på han?) 🙂

  • Jeg synes vel det mest interessante er at mannen var gift, – og jeg skulle gjerne visst hva hans kone hadde å si i sakens anledning.

   • tuppelina82

    ja huff, ikke misforstå at jeg synes det er bra å gjøre slikt når man er gift! men det var enkelt og greit fint å se at også våre helter er mennesker 😉

 11. Kristoffer

  nederste bildet er i alle fall totalt fake. grusom manipulering, helt på jordet. man ser jo tvers igjennom mannen på flere steder, bla ved kneet og ved hodet.

  • Fake er det nok ikke. Kristoffer. Der du mener å se rett gjennom mannen, handler det om dårlig fiksert fotopapir. Fotopapir i denne sammenhengen er belagt med noe sølvgreier. Jeg kan ikke så mye om det, men har sett sånne skader tidligere. Det var i gamle dager dette, vet du. Han har antagelig brukt veldig lang lukkertid også, og så har han beveget seg mens bildet ble tatt, og det gir sånne gjennomsiktige felt, rett og slett fordi motivet hadde vært borte en stund.

 12. Eg synes det er kjempe flott å sjå at folk slår seg laus på privaten og begjærer og har lyster. Forskjellen i dag er at alt slikt på død og liv skal vøre offentleg.

  • Du har et viktig poeng der, Anne. Samtidig var det sånn da og det er sånn i dag: Er man en såkalt offentlig person, må man (dessverre) være mye mer bevisst på hvordan man iscenesetter sitt eget liv. Når tror jeg ellers ikke Nansen ville vært oppbragt over at vi ser disse bildene. Dette var i en tid da man var naken der det var naturlig å være naken. Menn som badet gjorde det for eksempel oftest uten klær.

 13. Tilbaketråkk: 12 925 gjester på en dag – Takk VG | Livet leker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s