Veldig fornærma og bitte litt beæra

Her om dagen fikk jeg en pussig mail. Den kom fra Kopinor, og fortalte meg at en av mine tekster var brukt som forberedelsesmateriell ved norskeksamen i 2009, og nå trengte Kopinor adressen min for å sende meg noen papirer.

Min første reaksjon var at dette måtte være feil. Jeg mener, – alle vet jo at man ikke skal bruke tekster man finner på nettet uten å be om lov. Det er Udir som lager eksamen, og Udir kan ikke gjøre en sånn brøler. Her på bloggen har jeg dessuten gjort det helt klart at jeg ikke tillater bruk av tekstene mine. Flere ganger har jeg blitt spurt om å låne bort bilder fra bloggen, – og jeg sier alltid ja, forutsatt at jeg kreditteres med navn. Forfengelig er jeg, nemlig.

Og det er nettopp det. Etter litt mailing med Kopinor fikk jeg tilsendt forberedelsesmaterialet der min tekst var brukt. Det handlet om norskeksamen for voksne i 2009. Det var da jeg så det på trykk, at jeg virkelig ble fornærma. De hadde valgt en ganske ordinær og ikke spesielt god tekst. Jeg kalte den Forandring da jeg la den ut her på bloggen. De hadde døpt den om til Livet leker, men med Forandring som undertekst. Og så kom det jeg virkelig ble fornærma over: Jeg var ikke kredittert med navn, – bare med adressen til bloggen min. Den sved!

Gjett om jeg ringte Udir og fikk snakke med rette vedkommende. Når man har levd et halvt liv, går man sjelden hardt ut. Jeg har tatt feil så mange ganger før, og selv om jeg i utgangspunktet var overbevist om at det Udir hadde gjort var ulovlig, – kjenner jeg ikke alle jussens irrganger. Det sa jeg også til den hyggelige damen jeg snakket med. Uansett synes jeg det er frekt å ta teksten min uten å spørre. Frekkheten var hun ganske enig i, men ulovlig er det visst ikke. Jeg fikk vite at Udir har lov til å plukke tekster hvor de vil, uten å spørre først. Det er fordi temaet for eksamen skal være hemmelig. En avtale med Kopinor skal ordne opp i det juridiske. Jeg vil få betalt for teksten min. Penger! Som om jeg trenger de pengene! Min forfengelighet ville ha navnet sitt under teksten. Udirdamen beklaget at de ikke hadde brukt navnet mitt, men det hadde de ikke funnet i farta. Nei, – men Kopinor fant det, – så det så!

Fortsatt er jeg mest fornærma. Her på bloggen ligger det over 1500 tekster, og jeg tror mange av dem kan egne seg som forberedelsesmateriell til eksamen. Nå som Udir har funnet denne åkeren, kan de i prinsippet gå inn her og søke på det temaet de har valgt, og så kan de høste tekster av hjertens lyst uten å spørre meg først.

Jeg er fortsatt fornærma, – meg også bitte litt beæra.

Reklame

17 responses to “Veldig fornærma og bitte litt beæra

 1. Stryker vart over fornærmet kinn, og gratulerer med æren 🙂

 2. Du skulle bare visst hva som blir brukt rundt av blogger og bloggtekster rundt om kring på landets høgskoler og universitet og hva de gjør med dem du …

  Er det rart man nesten ikke greier å publisere på nett lenger …?

  Men så flott! Du har jo en av de beste bloggene i landet – og er en av de mest helstøpte bloggerne her på berget! Så jeg er jo kjempeglad for at de plukker en tekst herfra!

  • Jeg tviler ikke, Undre. Jeg vet også at noen har knepet litt her og det i mine tekster, og eg likar det ikkje!!!

   Og du – takk for komplimentet!

 3. Jeg kan sagtens forstå dig, og jeg troede kun, der er citatret, altså ret til at citere en passage i en tekst. Ved du helt sikkert, at det er lovligt?
  Under alle omstændigheder er det almindelig høflighed at spørge først, inden man bruger en tekst!

 4. Wow – hvor er det frækt! Og uforskammet! Jeg forstår sandelig godt at du er lidt fornærmet….. én ting er, at de ikke har nævnt dit navn. Men jeg synes det værste er, at der er gået 2 år siden denne eksamen og ingen har givet dig besked??????????????? Det er da bare ikke okay! Jeg synes det er utrolig uartigt og jeg ved slet ikke hvordan jeg ville reagere hvis det var mig.
  Men jeg tror, at jeg ville reagere lige som dig. Jeg ville blive megasur! Men selvfølgelig også beæret!

 5. Jepp, – det er både frekt og uforskammet, Jens. Jeg skal skrive en mail til Udir og be dem om at de i det minste bruker navnet mitt om de skulle finne på et lignende stunt en annen gang.

 6. «Jeg vil få betalt for teskten min. Penger! Som om jeg trenger de pengene! Min forfengelighet ville ha navnet sitt under teksten.»

  Jeg skjønner det med navnet, men pengene? Min forfengelighet vil nemlig ha penger også. Min forfengelighet vil at teksten min skal være så viktig for den som vil bruke den at de syns den er verdt å betale for. Det har hendt jeg har sagt neitakk til muligheter der det ikke er tilfelle.

  • Forfengeligheten lå nok mest i at jeg ikke fikk navnet mitt på teksten. Det hadde vært så lett for dem å finne ut hvem jeg var, men det gadd de ikke. Jeg vedkjenner meg den barnsligheten. Hele mitt voksne liv har jeg skrevet vanvittig mange tekster. Jeg hjelper andre med å skrive oppgaver, leser korrektur, skriver taler og avisinnlegg for folk som synes selve skriftforminga er vanskelig, – og jeg holder meg i bakgrunnen og byr på det. Men når en av mine tekster for en gangs skyld ble brukt offentlig, så ble jeg altså så idiotisk, barnslig lei meg.

   En annen ting er at dette ikke var noen god tekst.

   Penger vil jeg selvfølgelig også gjerne ha, – og jeg ble overrasket over hvor mye penger de betalte meg, men jeg har aldri opplevd at noen har foreslått å betale meg for noe jeg har skrevet.

 7. Dette var en tankevekker!

  • Det var det for meg også, Hild. Og så lærte jeg noe om meg selv: Jeg er mer forfengelig enn jeg trodde.

 8. Hei Vil gjerne bruke noe av din historien og bilder om Damstredet 7
  jeg har siden : https://www.facebook.com/groups/Fredrikstad.by/
  med hilsen
  Aage

 9. Det spørs hva du mener med at du vil bruke noe av historien og bildene. Dette er jo en ferdig bloggartikkel, og jeg vil ikke at du plukker fra den. Som du ser ligger det mye research og jobb bak teksten, og jeg opplever innimellom at folk bruker stoffet mitt uten å kredittere meg. Det ser du for eksempel denne posten som du valgte å kommentere på. For den som vil låne, kan nok dette virke litt uvennlig, – men sånn må det være.

  Kan du ikke bare lenke til min artikkel på Facebooksiden din om Fredrikstad by? Det er alltid lov å lenke 🙂

 10. Hvis du har kikket på siden om byen, mimrer vi om byen som forsvinner, vi som er født i byen på 40 og 50 tallet, syntes jo at mye av det beste i byen forsvinner, du kan jo også mare melde deg på siden og legge det opp selv, Eller selv linke siden, det er ikke noe jeg gjør, men dine tanker bak huset liker jeg, teksten jeg ville ha brukt er denne!, Men OK vi har alle et standpunkt til vi tar et nytt!

  Historien om et hus i Fredrikstad av Hege Glad

  Her står det hvem som fikk leie tomten den gangen det aller første huset ble satt opp.
  Det var i 1867, og det er så vidt jeg husker omtrent da det ble foretatt en byutvidelse.
  I grunnboka nevnes også den nye gade, – og det passer jo bra. Tomteeieren er Jacob Apenes på Nygaard.
  Apenes er et kjent Fredrikstadnavn. Han levde fra 1796 til 1886. Opprinnelig var Apenes snekkermester,
  men han fikk senere viktige verv i byen. I 1826 kjøpte han Nygård på auksjon, og han bodde der i 45 år fra 1827.
  For de uinvidde: Nygård er altså den gården som lå her hvor vestsiden av Fredrikstad sentrum ligger nå,
  og fremdeles heter hovedgaten vår Nygårdsgaten.

  Grund og Kviteringsbog

  Jacob Apenes eier af hovedgaarden Nygaard erkjender herved at have bortleiet til arbeider
  Anders Bergstrøm en tomt på Trulsevolden fra den øvre ende af den nye gade og op til
  gjerdet ved kirkegaarden 27 alen langs gadelinien fra Andreas M Andersen …?

  Denne tomt bevilges førnevnte Anders Bergstrøm og efterkommende af det huus
  han erpaa lader opføre til at bebygge og benytte som de forgodt befinder.
  I afgift af dene tomt skal han og efterkommende eiere af huset betale 5 (fem)
  Specier Daler til hvert …..? (29de september) første gang til Mickeli 1868.
  Huset maa ikke nedrives eller bortflyttes uden overenskomst med grundeieren,
  men forblive til Pandt mod 1ste Prioritet for al resterende afgift …?

  Denne Grundbogs Thinlysning bekostes af Husets eier saaledes at være …?
  bekreftes ved vores underskrifter …? denne Grundbog som …?
  Nygaard hvori alt forandstående …? udført…?
  Nygaard hovedgaard den 13de ? 1867

  J Apenes Anders Bergstrøm

 11. Jeg har dessverre ikke tid til å lese hele teksten din akkurat nå. Jeg sitter midt i tentamensretting og har alt for mye å gjøre. Beklager. Jeg skal lese den siden.

  Når det gjelder bruk av mine tekster endrer jeg neppe standpunkt.

  Siden din på Facebook er spennende, og jeg skal melde meg på og lenke til bloggteksten selv nå med en gang.

  Ha en god dag.

 12. Mette Richards

  Hei,
  Jeg heter Guri-Mette Richards, og jeg er eldste datter av kaptein Hans Farmen som var kaptein paa Norhval. du har et bilde av meg paa min mors arm her paa bloggen din. Min so’ster sendte meg din blog adresse per mail, og jeg har med interesse lest noen av breven din svigerfar sendt hjem under sin fo’rste tur med Norhval. Takk for at du poster dem. Jeg er bosatt i USA, har bodd her i nesten 42 aar naa.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s