Blått hav og østers på stranda

Ut fra jobben, hente unger, lage middag, spise, kjøre på hytta for å hente redningsvester – vi rakk det akkurat: stranda nedenfor skolen klokka halv seks sammen med Ms klassekamerater. Når man drar fra jobben etter en hektisk dag, går drømmene mer i retning sofa enn strand. Likvel be det en flott ettermiddag. Det var ikke veldig varmt, men sola skinte hele veien.

Målet med turen var først og fremst sosialt samvær. Dessuten skulle klassen samle sjødyr, tang og skjell for å ha i et akvarium i klasserommet. Det som overrasket oss som ikke bor helt i vannkanten, var at man kunne finne levende østers på stranda. Mange levende østers. Betyr ikke det at havet er rent og friskt?

Det var deilig å se at unger fortsatt er som unger alltid har vært. Jeg så lite til pyserier og jålerier ute på stranda i går. Ei av jentene hadde behov for å gå ut i vannet med joggeskoene på. Så gjorde hun vel det, og ingen protesterte, maste om våte føtter og kommende lungebetennelse. Ei annen kom i skade for å skli så langt ut at gummistøvlene ble fylt med vann. Mammaen bare helte ut vannet, tok på rene sokker, og så var leken i gang igjen. Ungene fikk leke i vannkanten uten foreldre som hang over dem og maste om forsiktighet. Det var godt å se.

Snart er det sommer, og da skal vi være her ute i en hel måned. Da vil både vannet og fjellet være varmere enn det var i går. Vi skal sole oss, bade og ro med vår nye båt.

Reklamer

10 responses to “Blått hav og østers på stranda

 1. Ja. Trivelig. Sånn skal livet være 🙂

 2. Jammen var dere heldige med været. Til tross for vind er det ikke så ille å være på stranda når det blåser fra nord. Når det gjelder østersen er ikke det ensbetydene med at det er rent vann, men vi får jo håpe at det er det. Jeg liker jo tross alt å bade der. Østers var ikke noe vanlig syn i stranda for noen år siden, det er noe som har kommet mer og mer av de siste årene. Vet ikke om det er flatøsters eller Stillhavstypen, som faktisk er svartlistet. Den etablerer seg visstnok villig vekk og tar over områder på bekostning av bl.a blåskjell. Stillehavsøsteresen er trolig en art som har «stukket av» fra anlegg i Danmark. Stillehavsøstersen har kommet nordover p.g.a økt temperatur i vannet. Kanskje det er klimaendringer vi ser? Hvis det er slik at jeg må bruke deler av sommerdagene til å rydde sanda for østers foretrekker jeg litt kaldere vann. Uansett, gleder meg til sommeren. Gleder meg til krabbefiske og bading på stranda får feriefølelse av å se unger som er på stranda og fisker krabber.

  • Takk for info, Linda. Dette kunne du mye om. Jeg har ikke peiling på østers og den slags, men vet bare at dette ikke var vanlig kost i det samme området da jeg var barn. Ei av mammaene spurte forresten om jeg jobba sammen med deg, – og det måtte jeg jo si ja til 🙂

 3. Dejlige billeder, Hege – vand og børn er en god kombination selv med vand i støvlerne. Det er sjovt at se en strand, hvor klipperne går helt ned til vandet, for det ser vi jo ikke her i Danmark.
  Ja, nu kan du begynde at glæde dig til en måned i sommerhus.

 4. Sikke nogen skønne billeder. Jeres land har jo sådan en skøn natur 🙂

  Forårshilsen

  Per
  http://italienskrestaurantkøbenhavn.dk/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s