Howl, – en film som åpner opp for en tekst.

Jeg har aldri fått helt tak på denne Allen Ginsberg. Som person har han interessert meg veldig, men de gangene jeg har forsøkt meg på poesien hans, gjerne da jeg selv var student, har det raskt sklidd ut av hendene mine. Da jeg oppdaget at det er laget en film om mannen bak Howl, var søndagskvelden redda.

En eksperimentell film står det i omtalen av den. Jeg oppfatter den ikke som særlig eksperimentell, men hva er vel eksperimentelt i våre dager? Men en sammensatt film er det, bokstavelig talt. Store deler av den er basert på et intervju med Allen Ginsberg, og her forteller han om sitt liv og sin diktning illustrert med flash backs i sort/hvitt. James Franco spiller den unge Ginsberg, og det synes jeg han gjør godt. Parallelt, som en rød tråd gjennom filmen, går Ginsbergs opplesning av Howl i den såkalte Six Gallery reading i 1955. I en dramatisering av denne opplesningen presenteres diktet bit for bit, – noen ganger illustrert med fantasifulle animasjoner. Og så er det rettssaken fra 1957, for det måtte jo være en rettssak. I likhet med flere andre forfattere i sin generasjon, ble Ginsberg anklaget for å være obskøn, – og var man det, kunne man ha brutt en lov. Jeg tror ikke jeg ødelegger filmopplevelsen om jeg forteller deg at han ble frikjent. Det visste du vel fra før. Denne rettssaken inneholder for øvrig noen kostelige scener. Ulike vitner forsøker med mer og mindre hell å definere hva som er eller ikke er obskønt.

I saw the best minds of my generation destroyed by
madness, starving hysterical naked,
dragging themselves through the negro streets at dawn
looking for an angry fix,
angelheaded hipsters burning for the ancient heavenly
connection to the starry dynamo in the machin-
ery of night,

Filmen veksler altså mellom opplesningen av Howl, krydret med animasjoner, et langt intervju (Jeg tror det ble gjort omtrent samtidig med rettssaken), flash back-scener fra Ginsbergs liv og selve rettsaken. Alt sammen er med på å belyse en tid og en person på en måte som traff meg veldig hjemme. Jeg vet ikke hva som skjedde, men mens vi satt der og så på filmen, snakket faktisk Howl til meg, og der og da pirket det litt bort i det jeg måtte ha av sjel.

Anbefales.

Reklamer

2 responses to “Howl, – en film som åpner opp for en tekst.

  1. Fant du den i videobutikken?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s