Amnesti til alle papirløse?

Nå har vi diskutert Maria Amelie i dagesvis, og vi blir ikke enige. Når verken politikere in high places eller jurister som er eksperter på asylpolitikk klarer å bli enige om hvorvidt det finnes smutthull i loven som kan la akkurat Maria Amelie få bli, – blir det ikke så interessant hva alle vi andre synes og mener og føler. Vi kommer ikke lenger, og sånne saker som den vi står oppe i nå vil dukke opp om og om igjen. Foreløpig har det kommet mer ondt enn godt ut av dette, og nyansene er merkelig langt borte. De som mener loven bør gjelde for Maria Amelie også, får høre at de er prinsippryttere, mens de som vil at hun skal få bli, blir kalt prinsippløse. Beskyldningene hagler, frontene tilspisses og de papirløse er like ulykkelige.

Hvor mange papirløse immigranter (et mer nøytralt ord enn asylsøker) er det egentlig i Norge? Hvor kommer de fra alle sammen? Hva kan de bidra med hvis de får bli? Ingen ting av dette vet jeg svaret på, men det skulle vært moro å vite.

Hva om vi nå ga amnesti til alle de papirløse immigrantene som befinner seg i kongeriket akkurat nå? Hva om vi ga absolutt alle permanent oppholdstillatelse, uavhengig av hvilke grunner de oppgir for å få bosette seg her? Hva om vi ga dem skikkelige papirer, sånn at de etter hvert kunne få et rødt pass?

Da ville Maria Amelie også fått bli, uten at noen tapte ansikt, uten at hun resten av livet ville blitt gransket for å se om hun fortsetter å jobbe for de andre papirløse når hun selv er innenfor, uten at støttespillerne hennes kan beskyldes for å være elitistiske, uten at de som mener hun bør reise får høre at de er uten empati.

Norske myndigheter bruker sanseløst lang tid på å behandle alle søknadene, brutalt lang tid. Mye av problematikken ligger i denne lange behandlingstiden. Det er den som gjør at folk får falske forhåpninger, at voksne og barn blir godt integrert i skole og samfunnsliv, – før de altså etter mange år får beskjed om å reise tilbake til en mer eller mindre uviss skjebne. Enten man mener dette eller hint om hvem som skal få bli, ser det ut til at alle er enige om at det er umenneskelig å holde folk, og særlig barn, på gress på denne måten.

Kanskje vi skal gjøre noe med det.

Et amnesti kunne være en fin måte å starte på nytt, og det ville være en fin gest til dem som lever i det uvisse nå, en gest som også ville fungere som en innrømmelse av det urimelige med at alt tar så lang tid.

Etter amnestiet ville de som skal behandle nye søknader starte arbeidsdagen med tomme skrivebord. Før de får den første, nye søknaden plassert foran seg, bør kanskje politikerne våre ta en runde og spørre seg, og ikke minst oss, hva de har lært av denne saken. Er det noe som er urimelig i vår asylpolitikk, og hvor ligger i tilfelle disse urimelighetene? Urimeligheter bør forandres til rimeligheter. Et rikt land som Norge kan unne seg å være rimelig. Uansett ville mulighetene for en kortere behandlingstid ligge der.

Det kunne blitt et spennende, sosialt eksperiment. Vi kunne følge disse menneskene i tiden framover for å se hvordan det gikk med dem. Om fem, ti, tjue år kunne vi få høre hva de har betydd for Norge, og hvordan de selv oppfatter situasjonen sin.

Jeg vet ikke om dette er mulig. Jeg vet ikke hvor mange de er. Jeg vet ikke om det er klokt. Jeg aner ingen ting om hvilke konsekvenser det kunne få.

Men innrøm at det hadde vært jæklig interessant.

Reklamer

4 responses to “Amnesti til alle papirløse?

  1. Den tanken har jeg også tenkt. For disse menneskene er jo allerede i landet. Det er ikke som om vi merker noen forskjell på om de er her lovlig eller ikke lovlig.. ?.. Det hadde vært veldig interessant!

  2. Kanskje det ja 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s