Skravleskravl og en og annen bok

Høstens lesesirkelmøte er avholdt, og alt gikk som det skulle. Det er en morsom seanse, og jeg tror du hadde funnet deg til rette om du hadde vært der. Vi er hyggelige, nemlig. Kanskje er vi litt for hyggelige, men det har sine grunner. De fleste av oss har kjent hverandre i snart tjuefem år. Alle har gode venner rundt bordet, – resten av forsamlingen er bekjente, og i en sånn stor forsamling holder det lenge med hyggelighet.

Lesesirkelen vår er altså ikke av det dype slaget. Vi velger ganske enkelt en bok hver, og så sørger sekretæren for at bøkene er på plass hos oss før jul. Bak i bøkene finner vi en liste over alle bøkene, hvem som eier dem og hvem vi selv skal levere til. Hver måned leverer vi ei bok videre i ei postkasse nær oss. I bytte får vi ei bok fra en annen nabo. Det fungerer helt utmerket. Denne boksirkelboka representerer bare en liten del av det vi leser i løpet av året, og velger noen ei bok vi ikke liker, sender vi den bare videre i systemet.

I gamle dager, da vi var unge og travle, hadde vi bare dette ene møtet i året. De siste årene har vi også hatt et møte ved sommertid. Det er hyggelige kvelder, og er det noe vi ikke snakker om, så er det bøker. I stedet skravleskravler vi om alt mulig annet. Det er ikke ørens lyd, og praten går både på kryss og tvers. Av og til lufter noen ideen om en sånn boksirkel som vi har hørt at andre har, en sånn ordentlig lesesirkel hvor alle leser samme bok, og så snakker man faktisk om det man leser i etterkant. Ideen blir neppe realisert. I stedet vurderte vi i går om vi skal utvide antallet møter. Kanskje vi skulle skravleskravle kvartalsvis? Det kunne vært noe.

Innimellom ost og vin, valgte hver og en sin bok, – og vips så hadde vi tolv bøker på lista vår:

Carl Frode Tiller: Innsirkling
Orhan Pamuk: Uskyldighetens museum
Lori Lansens: Aldri alene
Ivo de Figueiredo: Mysteriet Ingeborg Køber
Jan Erik Fjeld: Tysteren
Ildefonso Falcones: Fatimas hånd
Unni Lindell: Sukkerdøden
Jonathan Franzen: Frihet
Tatiana de Rosnay: Boomerang
Gaute Heivoll: Før jeg brenner ned
Jette A Kaarsbøl: Din nestes hus
Greg Mortenson: Tre kopper te

Da lista var klar, dukket vi ned i et siste vinglass før vi tok kvelden.

One response to “Skravleskravl og en og annen bok

  1. Tilbaketråkk: BBC vil mene noe om hva vi leser | Livet leker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s