Nå skal det endelig skje

Da vi kom hjem fra jobben i går fant vi en container i oppkjørsla. Den var et deilig syn. Helt fra vi kjøpte huset vårt i 1986 har vi planlagt at vi skulle legge om taket før vi går av med pensjon, og da er det ikke så verst at vi gjør det nå. Til din informasjon så er jeg ennå sytten år unna pensjonsalderen!

Ikke det at det har noen hast. Taket har det bra, og foreløpig er det tett. Det er bare så fryktelig gammelt og slitt. Takstenene er fra huset var nytt i 1927, og de henger bare fast ved hjelp av ren viljestyrke. Den gangen laget man sten som bare henger etter en knapp. Denne knappen blir etter hvert utslitt, og så raser stenene ned i dårlig vær. Et par ganger i året må Thv klatre opp for å legge på plass sten og erstatte dem som har falt ned. Når han er der oppe, ser han at lekter og vindskier og hele sulamitten har sett sine beste dager. Det må skiftes ut.

Nå i høst har vi styra med anbud og tilbud og fram og tilbake. På søndag skrev vi kontrakt med en byggmester. Han driver for seg selv, og skal gjøre jobben alene – før jul, sier han. In your dreams, sa en på jobben. Håndverkere kommer aldri når de sier de skal. Men her er han altså, akkurat som han lovet. Containere var på plass, og i hagen hadde han bygget stillas. La oss håpe det fortsetter sånn.

Da vi kom hjem fra jobben i dag var fuglen fløyet, men ting hadde skjedd. Mesteparten av takstenene var fjernet, og jobben er i gang. Det er mange som vil ha gammel taksten, men denne er ikke noe å samle på. Den er så slitt at den knapt vil bli liggende på et flatt tak hvis det kommer en mild bris. Rett i containeren med den. Nå som stenen er av, ser det ganske lovende ut. Den gamle pappen ser ut til å ha holdt stand, og det betyr forhåpentligvis at undertaket er i orden. Vi regner med å måtte skifte litt hist og pist, men blir det mye, får lommeboka vår svi. Den kommer uansett til å trenge intensivbehandling før dette prosjektet er over.

Bak i hagen lå et fuglerede, gamle vannbrett, vindskier og annet treverk. Det er godt å se at vi har tatt riktig beslutning. Treverket er gammelt og morkent.

Huset vårt var opprinnelig en tomannsbolig. Det var mange byhus den gangen i tjueåra. På 1950-tallet ble det gjort om, og da skulle den innvendige trappen forandres. Det finnes dessverre ikke tegninger av huset med det første trappeløpet. Av en eller annen grunn, kanskje for å få en større hall, ble huset påbygd med noen få kvadratmeter, – og disse kvadratmeterne ble bare satt på som en kloss som ga større areal i første etasje.

I andre etasje ble det en liten veranda. Verandaen er dekket med glassfiberduk, og den har holdt tett, enn så lenge. Vi regner likevel med at den før eller siden springer lekk. Noe må gjøres, og nå gjør vi jammen det også. I løpet av høsten skal verandaen kles inn med vegger, tak og et lite vindu. Vi gjør det av to grunner. Først og fremst vil vi forsikre oss mot en lekkasje. Nesten like viktig er det at tilbygget ødelegger det visuelle uttrykket til huset. Det er stygt! Verandaen kommer vi aldri til å savne. Vi har knapt satt våre ben på den.

Det skal bli spennende å komme hjem fra jobben framover.

Reklamer

18 responses to “Nå skal det endelig skje

 1. Spennende ja 🙂
  Tror den karen har satt opp stilas før, så det blir bra.

 2. Så flott! Spennende å følge utviklingen!

 3. Jeg tenker det samme som jeg har tenkt før: Huset deres ser så fint ut!

 4. Det er en god ide at tage billeder, mens det sker. Jeg mindes en af min mors veninder, som fik bygget et sommerhus og som var så glad for at byggmesteren overholdt alle løfter og tidsfrister – og tilmed havde stillet en flaske rødvin og en seddel med «Velkommen» da han havde afsluttet arbejdet! Så der er forskel på håndverkere og jeg tror at hvis vejret holder, skal han nok få sluttet arbejdet – så kan han jo også selv tjene mere på det.

  • Jeg tror vi skal snu på det, Donald. Hvis han blir ferdig innen den tiden han har sagt, så kan vi varte opp med en rødvin. Det gjenstår å se.

 5. Asså… vi har en fin gang, men noen «hall» er den ikke…

  Men så fint det blir. Hurra for å ikke klatre på taket mer.

  • Har vi, vel! Den er liten, men en hall er det, ikke en hall som i hall, men hall som i «hål» ): gang med trappeløpt og ny gang oppe, og så rekkverk.

 6. For this to be done in Australia, we would require scaffolding at the base of the roof to prevent accidents…. this is obviously not the case in Norway. Interesting. I think in the past 2 years, Australia has become very very regulated, and the more examples I hear and see of this frustrates me somewhat. But I digress, your new roof will look very nice…

  • But don’t you see, there is a scaffold, – a funny, old fashoned Islandic kind of scaffold. We have never seen anything like it before. The carpenter build it in a few hours. I thought Norway was number one in the world when it comes to regulations, – and good for us – and Australia too if it`s the same there. Our carpenter has his own one-person-firm, – but lots of people work for companies where profit is the only aim, – an aim that might overshaddow security for the workers. Without the regulations nobody could stop them.

   I’m sure the roof will look nice, and more important: be waterproof for the rest of our lives. This is by far the most expenicive investment we will ever do.

 7. Hege there is still not a scaffold along the edge of the guttering that would stop a man falling if he slipped whilst on the very top of the roof placing tiles… The scaffold below, interesting that it is Islandic, won’t necessarily prevent injuries. About 10-12 years ago, the authorities required bars and poles with mesh material in between. Like on this lengthy hyperlink, you will see an image of what you will see in construction here in Australia… http://www.google.com/imgres?imgurl=http://www.ourladyandstpatricks.org.uk/images/Restoration%2520work%2520scaffolding%25201.jpg&imgrefurl=http://www.ourladyandstpatricks.org.uk/Restoration_%2520Project.htm&usg=___XdNaBSa9NSC4BND9nPaTtuaFy8=&h=324&w=432&sz=11&hl=en&start=0&sig2=HZ4XUVo4k3evDdB5Y9Ca_w&zoom=1&tbnid=jfB54tUsCcEp_M:&tbnh=157&tbnw=209&ei=VzvFTPH_GdSVcYyhkdgL&prev=/images%3Fq%3Dbuilders%2Bscaffolding%26um%3D1%26hl%3Den%26rlz%3D1G1GGLQ_ENAU372%26biw%3D1260%26bih%3D650%26tbs%3Disch:1&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=151&vpy=279&dur=433&hovh=157&hovw=209&tx=88&ty=89&oei=VzvFTPH_GdSVcYyhkdgL&esq=1&page=1&ndsp=15&ved=1t:429,r:5,s:0
  Now they are saying we have to run an earth wire from our swimming pool in case of earth linkage…. !!! another thing due to new regulations!!! No one gives out telephone numbers of friends because it breaks confidentiality codes….I could go on but probably should not in this blog as I might break another regulation!!!!!!!!

 8. oops meant to say earth leakage in the above text!

 9. Sikken et projekt. Jeg håber han bliver færdig før der kommer alt for meget sne! Så slipper Thv forhåbentlig for at kravle rundt på taget hver gang det har blæst en lille smule! 😀

 10. Dette er spanande lesning for sånne handtverkerspirer som meg! Lukke til!

  • Jeg skal forsøke å oppdatere, Valk. Jeg tror dette er en flink fyr. Vi ser ikke så mye til ham, for vi går ofte før han kommer og kommer hjem etter at han har gått. Når vi ser opp på taket, ser vi at han likevel har vært der. Det går framover, og det ser bra ut.

 11. Tilbaketråkk: Vi må si B | Livet leker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s