Noe forstår man bare

Det var i Las Palmas. Thv og jeg hadde søkt tilflukt i et høl i veggen. Du vet, en sånn bar som er en disk og noen krakker. De serverte drikke av ymse slag, og små matretter. Ved siden av meg hev en håndverker seg ned og ba om tortilla, brød og kaffe. En lunsj sånn i all enkelhet.

Ved siden av Thv satte en eldre herre seg. Han var kledd i militær gallauniform. Baren ligger klistret inntil en stor kirke, og der skulle det øyeblikkelig være et arrangement, noe for veteraner fra forsvaret, regnet vi med. Utenfor kirken og baren var det politifolk og securitasvakter, og det myldret av uniformer i gatene.

Han var omkring seksti år, tynn i håret og stram i uniformen. Og så skalv han på hendene. Ekspeditrisen spurte hva han skulle ha, og så begynte en samtale som vi forsto alt av. Vi kan ikke et ord spansk, men noen ting forstår man bare. Mens hendene skalv som aspeløv, spurte han om å få en pakke sterk tyggegummi. Hun la en pakke på disken, og han studerte den. Hun lo, og sa at han kunne være helt trygg. Han så fortsatt litt engstelig ut, men igjen forsikret hun ham vennlig om at dette ville gå bra.

Antagelig hadde han tenkt å klare seg uten, – man sitter tross alt veldig trangt i en sånn kirke, og kanskje ville noen komme helt innpå ham senere på dagen. I siste liten forsto han at det ikke ville gå, og han lot seg overbevise. Hun satte et stort longdrinkglass på disken og fylte opp med minst 10 cl brandy. Ved siden av satte hun en flaske med vann. Han fylte en skvett på toppen av brandyen, før han tok den første slurken. Hendene hans skalv så voldsomt at han sølte, til tross for at glasset langt fra var fullt. Det ble satt hardt tilbake, og så tørket han av hånden sin og disken med en papirserviett. Den klistret seg til fingrene hans, og han fikk nesten panikk av det klebrige papiret. Så tok han en stor slurk til, mens han grep tyggegummipakken. Thv og jeg så på hverandre et øyeblikk. Da dette øyeblkket var over, sto glasset tomt på disken. Den uniformskledde forlot baren i stor fart, samtidig som han åpent tyggegummipakken. Jeg rakk aldri å se om han hadde sluttet å skjelve. Servitrisen ryddet med vante hender bort alle bevis.

Klokka var nesten hel, og seremonien i kirken skulle begynne.

Jeg håper det gikk bra for ham.

Reklamer

9 responses to “Noe forstår man bare

 1. Det er så mange liv, som man støter på, som man er rett ved siden av og som i alle fall jeg får lyst til å spørre om men så går det ikke uten å trampe inn på feil måte, som regel.

  • Nei, erru gæern, – vi kunne jo ikke spørre ham om noe. Dessuten snakker vi altså ikke spansk. Det var et savn på denne turen. Sånne episoder som den vi opplevde her er ofte de sterkeste minnene fra ferier vi har hatt. På den annen side ser man mange slags liv bare ved å bevege seg ut stuedøra her hjemme også.

 2. Ja, det er sørgeligt, Hege – stakkels mand!
  Jeg kender det fra min arbejdsplads tidligere – dengang man måtte drikke i arbejdstiden. Mange begyndte dagen med en stærk øl eller med et kæmpe glas vin. Nogle havde en plasticpose med til resten af dagen …

  • Ja, og du kan tro vi andre ble stående stumme av forundring da vi så at danskene kunne drikke alkohol i arbeidstiden. Mennesker med alkoholproblemer finnes det uansett over alt.

 3. Ja, noe forstår man bare.
  Samtidig forstår man ikke en døyt, for man har ikke levd det livet og gjort de erfaringene. Og det er et lite savn, å forstå men ikke forstå.

  • Jeg forstår i hvert fall ikke en døyt, Kamelryttersken. Men hva de snakket om, – det var det liten tvil om. Han skalv så voldsomt at det var helt vilt. Om det bare var relatert til alkohol, vet jeg jo ingen ting om, men han så ut til å roe seg litt umiddelbart. Tenk om han hadde visst at han endte på en blogg langt mot nord. Der og da la han nok ikke merke til oss i det hele tatt. Vi observerte litt i øyekroken, men det meste i speilet bak i lokalet.

 4. Ja, vil tro at at det bare var en scene i et levd liv. Ikke noe mer og ikke noe mindre
  Kom på denne http://www.aftenposten.no/tegneserier/article3795563.ece
  Kaosteori i praksis.

 5. Oh shit, den lenka funka ikke helt etter hensikten. Noen ganger forstår man ganske enkelt ingenting

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s