Suppe på en hale

Vi er midt i selskapssesongen, og det blir mye lekker mat. I går var jeg for eksempel i sekstiårslag, og maten var både god og eksklusiv. Da kan det være godt med noe helt enkelt dagen derpå.

Da jeg var i Ultra her om dagen, snublet jeg i en liten oksehale. Det er sjelden denslags overlever helt fram til ferskvaredisken, men det hadde altså denne gjort. Jeg husker at mamma laget supergod lapskaus på oskehaler da jeg var liten, og jeg har også prøvd det selv.

Vanligvis bruner man sånne haler før man koker dem, men jeg nøyde meg med å legge dem i en gryte med vann og koke den lenge og vel sammen med en neve byggryn og litt salt.

Mens halene ble avkjølt, tilsatte jeg noen grønnsaker og lot dem koke i kraften. Kjøttet ble plukket fra benene, og vips hadde vi en tykk og god suppe, – helt perfekt til søndagsmiddag ute i hagen.

Det er så fort gjort å lage ei sånn suppegryte, at jeg lurer på hvorfor så mange sverger til bokser og poser. Jeg brukte neppe mer enn 20 minutter på hele greia.

Og godt er det, for jeg hadde annet å bruke tida mi på en søndag i juni. Det har vært et praktfullt vær i dag, og vi har vært ute i hagen mesteparten av tiden. Thv har fikset og ordnet, mekket bil og justert noen stener. Jeg har strøket litt klær, – riktig nok innendørs, og ellers sittet og lest midt oppe i alle de pene blomstene mine.

En fortreffelig dag, – og nå er det Poirot på TV.

12 responses to “Suppe på en hale

 1. Oi, det ser lekkert ut med oksehalesuppe. Mmm, kraftig og god.
  Kan forresten se at du linker til feil adresse, på blogglisten din. Kansje du kan rette 🙂

 2. Det skal jeg rette, Therese, – men ikke akkurat nå.

 3. Det lyder som en dejlig suppe, Hege – den vil jeg prøve at lave. Det er alt for længe siden, vi har spist suppe.

 4. Den var deilig, Madame, – men den er av det fete, kraftige slaget og egner seg best om vinteren.

 5. Heisann!
  Ville bare gi deg skryt for en kjempefin blogg 🙂 Vet ikke om du er oppmerksom på at den ligger i blogglisten vår på http://www.f-b.no/ (Fredriksstad Blad)?
  Vi kommer fremover til å fokusere mer på blogging – løfte frem innlegg fra lokale bloggere med direkte link til bloggen. Dersom i skulle ønske å lenke til din (typisk legge en henvisning på vår forside og man kan klikke seg direkte til din blogg) – er det ok om vi bruker et bilde fra bloggen din i denne henvisningen?

  Ha en flott st.hans-kveld!
  Beste hilsen
  Ellen Ophaug, brukerkontakt i Fredriksstad Blad

 6. Hei Ellen
  Takk for skryt, og jo da, – jeg vet at den ligger i blogglista til FB. Jeg ser av statistikken min at jeg får ganske mange lesere derfra. Dere må gjerne lenke til bloggen min, – det er fin reklame for meg. Hvis dere bruker bildene mine, må dere selvfølgelig kreditere meg for dem, – så sær har jeg blitt. Sender deg en mail om noe annet litt senere.

 7. Hei Hege, du får kose deg masse i sommer så ses vi igjen i August! Jeg ville bare si at jeg har lagt ut noen fler bilder på bloggen min, men videoen er jeg ikke helt sikker på om blir noe av enda ettersom at det var noe vi måtte rette på! 😉

 8. Takk i lige måde, Ida. Du har blitt så flink til å ta bilder. Jeg tror du må kurse meg litt i det nye kameraet mitt. Legg nå ut den videoen på bloggen din, så skal jeg lage en post om den. Det var ikke noe du skulle rette på. Du skulle bare lage et lysark til på slutten,- det var noe dere måtte gjenta eller noe sånt. God sommer!

 9. Hege, det er ikke sært å kreve å bli kreditert for bilder eller tekst. Det er god skikk, og skulle bare mangle. 😉

 10. Nei, det er det ikke, – men det er ikke alle som gjør det. Avisa vil lenke til lokale blogger, og jeg blir litt paranoid av det. Jeg har derfor bedt om å bli spurt i hvert enkelt tilfelle. Dessuten vil jeg absolutt ikke at det lenkes til eller brukes noe fra seriene mine om Hvalfangstbrevene fra 1947 og Carlos reise til Tyskland i 1937. Det er tekster jeg vurderer å omarbeide for å bruke i en annen sammenheng.

  Hvor kan man egentlig lese om boggjus? Jeg mener: Hvilke rettigheter har jeg over det jeg skriver på bloggen. Jeg vil gjerne at så mange som mulig skal lese det, – men i dette mediet. Med en gang det havner i et annet medium kommuniserer det annerledes. Her om dagen jabbet jeg for eksempel i vei om karakterer i grunnskolen. Det var en grei bloggtekst. Jeg vil jo likevel ikke at FB skal lenke til den i sin avis. Hvis den skal ut i et annet medium må den bearbeides i mye, mye større grad. Det er lavere terskler i en bloggpost enn i en avis. I hvert fall føler jeg det sånn.

 11. Hej Hege
  Jeg er ret sikker på, at teksten på din blog er din, og kun din, og du har fuld ophavsretsbeskyttelse på både den og dine billeder.
  Sådan mener jeg bestemt, at det er i Danmark; så mon ikke også i Norge – måske er loven om ophavsret skrevet generel nok til også at inkludere disse nye medier, som nettet jo er i forhold til lovteksterne, der sikkert kun tænkte i bøger og plader 😉

  Skulle aviser ønske at bruge dine tekster, mener jeg derfor også, at du med sindsro kan kræve dig betalt af dem for det.

  Bare mine tanker om i det mindste moralen i det, hvis ikke loven støtter det.

  PS. Dejligt med oksehalesuppe – her ser jeg kun frosne oksehaler ;(

 12. Takk for det, Sebastian.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s