Politisk seigpining, Lisbeth Berg-Hansen, habilitet og sånn

Norge er et lite land, og det merker vi særlig godt når nye ministere skal utnevnes. For hva kan ellers være grunnen til at Jens utnevnte Lisbeth Berg-Hansen som fiskeriminister? At damen er kompetent er det ingen tvil om, superkompetent. Det er ikke der torsken ligger begravet. I stedet handler det om oppdrettslaks. Minister Berg-Hansen er på eiersiden i et av landets oppdrettsanlegg. Hvordan i huleste kunne Jens unngå å kjenne lukten av fisk? Lisbeth Berg-Hansen var knapt nok utnevnt før habilitetsproblematikken ble dratt over ripa, og nå koker det. Tusenvis av laks har rømt fra ministerens oppdrettsanlegg. Nå er firmaet under politietterforsking. Og det er mer, – men vi lar det ligge her.

Når habilitetsproblematikken trekkes fram, er det alltid noen som rykker ut og tror de forsvarer ministeren når de sier: Hun har ikke gjort noe galt. Hun har ingen problemer med å være nøytral. Sånne kommentarer er jo ikke verdt fem, sure sild! Å være inhabil er noe du er eller ikke er, og det er ingen feil å være inhabil. Man er like inhabil selv om man aldri gjør noe galt. En person som er inhabil kan like gjerne komme i skade for å dømme i disfavør som i favør av sine frender. Angsten for å forfordele kan i seg selv være som et blysøkke rundt halsen på den det gjelder. Som minister er bare mistanken nok til at det ikke kan fungere.

Hvorfor var det ingen andre enn haiene i avisredaksjonene som forutså dette? Hvorfor skjønte ikke Lisbeth Berg-Hansen det selv? Nå har vi allerede kommet dit at journalister spør Jens om han har tillit til fiskeriministeren. Full tillit, svarer Jens. Og det må han jo ha. En minister kan ikke sitte uten statsministerens fulle tillit. Men vi kjenner laksen på sporen, – når statsministeren må svare på om han har tillit til en minister, da er ministerens dager talte.

Spørsmålet nå er bare hvor lenge denne pinen skal vare. Stakkars dame! Det er nesten så man får lyst til å koble inn dyrevernsnemnda. Hva er poenget med å dra det ut? Er Norge virkelig et så lite land at vi har problemer med å hale i land en fiskeriminister uten habilitetsproblemer, en som har like god kompetanse som Lisbeth Berg-Hansen?

Personlig tror jeg ikke det skal renne mye vann i havet før vi Jens igjen må ta en telefon.

Reklamer

6 responses to “Politisk seigpining, Lisbeth Berg-Hansen, habilitet og sånn

  1. Kjenner laksen på sporen 🙂 Siger man det? Den efterlader jo ikke nogen spor?

    Hun burde have sagt nei! Og Jens burde have indset det straks.

  2. Hei Donald. I Norge har vi et uttrykk som går sånn: «Jeg kjenner lusa på gangen». Det betyr noe sånt som at jeg kjenner typen ( sagt om noen i litt negativ forstand). I min iver etter å finne fiskerirelaterte bilder til denne teksten, omskrev jeg det til at jeg kjenner laksen på sporen. En spore/sporde er bakfinnen til fisken.

  3. Morsomt skrevet innlegg med alle fiskeuttrykkene, gamle eller nye, hihi. Og essensen i innlegget er veldig sant.

  4. Tak, det var vigtigt med den forklaring – så giver det meget mere mening. Jeg nød også fiske-sproget 🙂

  5. Dærsken døtte (unnskyld min dårlige fransk) så enig så enig! Du er herved utnevnt som minister for ETIKK … eller noe i den dur…. heier deg.

  6. Takk for tilliten, Elfrid. Jeg går på med en gang, jeg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s