Jeg shopper ikke, – jeg kjøper

I min verden er shopping noe helt annet enn kjøping. Når man shopper, streifer man rundt i kjøpesentra eller bygater, stikker innom interessante butikker, ser, beføler og leter etter noe man kanskje kan kjøpe.

Jeg shopper aldri.

I dag har jeg vært i byen fra morgen til kveld. I lomma hadde jeg en lang liste over ting jeg skulle kjøpe. Det begynte med at jeg kjøpte en time hos tannlegen, og siden den kostet 1200 kroner, burde jeg kanskje lagt Visakortet pent ned i lommeboka og tuslet hjem. Men det er altså jul snart, og jeg skulle ha julegaver, julepynt, julemat. Det var ingen vei utenom byens største og nyoppussede kjøpesenter. Fint hadde det blitt, det skal de ha. Det som undret meg, var at det var så stapp fullt av folk der sånn midt på blanke formiddagen, midt i arbeidstida. Det tenkte jeg, inntil det gikk opp for meg at jeg var der selv også.

Det tar tid å gå sånn fra butikk til butikk. Slitsomt og varmt og klaustrofobisk er det også. Heldigvis fant jeg noen pene langbukser som passet min runde kropp. Det er ikke for ofte. Se det for deg: En stor pære plassert ved siden av et par alminnelige dongerybukser, og så skal pæra inn i buksa. Det må gå galt. Men tenk, – i dag fant jeg noen langbukser som var sydd for nettopp en stor pære.

Da buksene var betalt, og jeg lignet en orangutang med lange armer, strente jeg mot den nyåpnede bokcafeen. Der fikk jeg skviset meg ned i en stol med et glass kald drikke og et smørbrød. Da hadde jeg krysset av for mange julegaver på lista mi.

Det har skjedd mye siden sist jeg var i byen sånn en gang på åttitallet. I dag var jeg i bokhandelen for å finne bøker til de små. Det hadde de, mange bøker for både små og store, jenter og gutter. Skål for den lille forskjellen, men dette trodde jeg ikke var mulig. Snakk om å sementere holdninger. Mine egne unger var små på åtti- og nittitallet, og de så neppe sånne bøker da de var barn. Det var ikke stuerent, – og takk for det! Jeg skulle likt å vite hvilken effekt det kommer til å ha.

Men det skulle bli verre. Et stykke inne i kjøpesenteret var veggen dekorert med tekst. Jeg pleier å like tekst på vegger. Denne teksten liker jeg ikke. Jeg lurer på hva de tenkte da de bestemte seg for å plassere denne teksten på veggen. De kan da ikke ha trodd at det fremmer salget? Jeg trodde det var et poeng å få kundene til å føle seg vel, sånn at de handler mer. Jeg følte meg uvel.

Kvinner spiser eller shopper når de er deprimerte. Menn erobrer land. Det er to vidt forskjellige måter å tenke på.

Det sto visst hvem som hadde sagt dette våset også, – men det har jeg fortrengt. Sitatet har allerede vært tema i lokalavisen, og jeg vedder resten av Visakortet mitt på at den er borte før vi rekker å si dårlige rådgivere. Jeg håper jeg har rett.

Det begynte med tannlegen klokka ni. Det endte med lutefisk klokka fire. Da hadde jeg altså vært på farta i diverse butikker i sju timer, – nesten en full arbeidsdag. Elevene mine var ute i samme ærend. Jeg møtte dem hvor jeg gikk, men i motsetning til meg så de ut til å nyte denne måten å bruke vår felles avspaseringsdag på. Jeg ville mye heller vært sammen med dem i vårt eget klasserom.

Må er det jul, så er det jul.

12 responses to “Jeg shopper ikke, – jeg kjøper

 1. Kjøpesenter er et udmærket ord i stedet for «shopping-center».

  De har rigtig fyret op under fordommene: Sørøverhistorier til drengene! Det er der jo også mange små piger, som synes er sjovt.

 2. Det heter faktisk kjøpesenter på norsk.

 3. Så herlig å lese:) Kjøping er en dyd av en nødvendighet en sjelden gang for meg også, og jeg mener bestemt at det er forskjellige konnotasjoner til ordene kjøping og shopping. Derfor fikk vi vel shopping, tenker jeg? Jeg har små brn i disse tider hvor det er veeldig bra å poengtere kjønnsforskjellene tidlig, noen ganger har jeg foreldregenerasjonen mistenkt for å ha et aldri så lite hang-up etter noe de savnet som barn på 70-tallet. Eller er det bare markedsførere som har funnet det for godt å overdrive litt? I går var vi på Nissefest for sjuåringen, og lillesøster på fem motet seg opp til nærkontakt med den ene, rause nissen med poser i sekken sin. Hun ble vennlig avvist, hun hadde blinket seg ut feil nisse, må vite. Det var den andre som hadde rosa godteposer, denne hadde bare blå gutteposer … Jeg tenker som deg, lurer på hvilke effekter dette vil vise seg å ha.

 4. Ja – Kjøpesenter, det tænkte jeg nok, ligesom radio hedder krinkasting (broadcast) og sådan er der mange eksempler på, at nordmændene fornyer sproget med ord, som har etymologien i orden 🙂

 5. … kringkasting skulle der selvfølgelig stå.

 6. Jeg fikk hakeslepp da jeg så den teksten på veggen. Når jeg tenker meg om, kan jeg ikke finne annen løsning enn at det må ha vært et mildt sagt umusikalsk forsøk på å provosere. For så dumme rådgivere finnes ikke? I så fall var det ny verdensrekord i reproduksjon av reaksjonære stereotypier…

 7. Mon ikke det stammer fra ,da man fandt ud af, at stille piger blev bedre i matematik og fysik, når de ikke var mellem frembusende drenge. Men det er jo noget helt andet! Der skal også være sørøverhistorier for piger og søde bamsehistorier for drenge!

  Og jeg shopper heller ikke, jeg handler 🙂 og jeg er imponeret over, at du allerede har handlet ind. Det sker først de næste par uger hos mig 🙂

 8. lisbeth58bula

  Pføy for en veggtekst! Og så hjertens enig med deg ang sju timer på kjøpesenter: Da blir jeg litt sånn små-grinete. Det er det sjeldent jeg er etter en dag i klasserommet!

 9. Det må da ha vært en sprø nisse, junien. Det virker som om de VIL poengtere forskjellene så ofte som mulig, men hva de vil oppnå med det, lurer jeg virkelig på.

  Jet der umusikalsk, Jesper, – så umusikalsk at jeg tror noen kommer til å forsøke å stemme dem etter hvert.

  Jeg har nok ikke handlet inn til jul, Lene, – men vi har en fødselsdag her i familien denne helgen, derfor. Dessuten har vi familie som bor et stykke unna, og de må jo også få noen julegaver.

  Klasserom foran kjøpesenter, – da er vi enige lisbeth58bula.

 10. Tilbaketråkk: Julerødt på IKEA « Livet leker

 11. Tilbaketråkk: En kjole gjør ingen sommer « Livet leker

 12. Tilbaketråkk: Tur – retur Oslo på ti timer | Livet leker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s