Tour de Copenhagen

Jeg er litt sår i rumpa, det skal innrømmes. Hjemme sykler jeg jo bare de korte turene rundt i byen. I dag har vi sittet på sykkelsetet i over seks timer! Dagen overrasket oss med strålende solskinn og over tjue grader. Jeg våknet klokka halv åtte og var i grunnen klar som et egg. Vi fikk en nydelig plass i frokostsalen. Utenfor lå havnebassenget og blinket, og når Thv hadde fått sitt danske wienerbrød, var det ingen ting å klage på. Se bare på det fornøyde oppsynet hans.

wiener

I stedet for å sykle direkte til sentrum, la vi veien over den nye sykkelbroen til Islands brygge. Planen var å finne en geocache akkurat der, men den måtte vi gi opp. I stedet syklet vi langs bryggen og krysset over den broen jeg tror heter Langebro. Neste stopp var Den sorte diamant. Her hadde vi også plottet en geocache, – og den fant vi heldigvis. Det er moro å lete etter cacher i København. Nesten alle er gjemt der hvor det kryr av mennesker, og i dag måtte vi virkelig være forsiktige, så vi ikke ble oppdaget. Utenfor Diamanten satt folk og koste seg i sola, – men vi skulle videre.

diamant

Vi ble fort enige om at dette ikke var dagen for Strøget, Nyhavn eller andre selvfølgelige steder å være en lørdag i København. I stedet lot vi Nyhavn være Nyhavn (Det var tjoka fullt av folk der uansett), syklet opp Gothersgate og inn til Rundetårn. Der har vi nemlig aldri vært før. Altså, – vi har jo vært forbi, men vi har aldri gått inn.

rundet

Jeg trodde det skulle være tungt å gå opp, men det var det altså ikke. For min del må gjerne alle trapper byttes ut med slake bakker. Underveis var det flere ting å se på, informasjonsplakater å lese og i det hele tatt. Det gamle biblioteket var tømt for bøker og tok seg flott ut. Når jeg ser sånne gamle, lutede gulv, får jeg lyst til å slipe ned lakken på vårt gamle stuegulv og gå for såpevasket lutgulv i stedet. Det er så pent, og man får følelsen av å være mye nærmere treverket.

brahe

På toppen var utsikten formidabel. Enda mer imponerende må den ha vært den gang tårnet ble bygget. Vi gikk rundt og rundt og lette etter kjennemerker. Langt der borte så vi Øresundbroen, der nede Rådhusplassen og rett der borte Rikshospitalet.

m

Men egentlig syntes jeg det var morsomst å se rett ned på hustakene. Under oss lå gamle, gule murhus med takterrasser og hager.

tak1

Bare se på den idyllen her for eksempel. Tenk å bo midt i København og ha en sånn takterasse,

tak2

eller en sånn grønn, innelukket bakhage som dette:

tak3

Så bar det ned gjennom tårnet igjen. Rundetårn har en spennende historie, og mangler du lesestoff anbefaler jeg tårnets hjemmeside. Der finner du også spennende fortellinger fra tårnets historie.

rundt

Rundetårn ligger i en del av byen som jeg liker veldig godt. Likevel hoppet vi over det denne gangen. Vi syklet gjennom Fiolstræde og Skindergade uten å stoppe. Det gjorde vi ikke før vi kom til Gammel Strand. Der er det marked på lørdag, og litt av hvert å se på. Nå har det seg sånn at vi av og til får en følelse av at vi bor i et loppemarked, og da er det ingen grunn til å ta hjem flere lopper. Jeg falt et øyeblikk i staver over noen gamle svibelglass, – men de blir igjen i København.

loppis

Vi tråkket videre, og det er virkelig en fryd å sykle i København. For det første er det flatt. Dessuten føles det trygt. Brede sykkelstier, egne lyssignaler for syklister, – kort sagt: vel tilrettelagt. Jeg er ingen racer på to hjul, men her kunne jeg frese av sted så knærne knirket.

sti

Vi freste over Knippelsbro og bort Prinsessegade. Planen var å sykle gjennom Christiania til Holmen for å spise lunsj ved Operaen. Der har vi vært før. Men vi hadde ikke før kommet innenfor portene i Fristaden før Thv fant Christiania Veteranbilklubb. Ser han en gammel bil kan jeg bare trekke pusten rolig. Det blir noen runder.

bilc

Der inne sto det ferdigrestaurerte skjønnheter side ved side med en Citroen Half track, en sånn med belter bak og hjul foran, en Austin 7, en Morris Minor, dem er det visst mange av i Danmark og flere andre biler. Verkstedet var av det hyggelige, gammeldagse slaget. Verktøy og utstyr var ryddig og pent plassert, og benker og skap så ut til å være like gamle som bilene.

b1

Christiania er et merkelig sted. Når man sykler i ytterkantene av området, kan man nesten ønske å bo der. Morsomme hus i glade farger, mengder av stokkroser og andre planter, sol og idyll. Det må være et eldorado for unger å vokse opp i. Vi snakker for øvrig med to av slagsen, jeg tror de må ha hett Huckleberry Finn og Tom Sawyer, – to røverunger som ivrig forsøkte å vise oss veien. Og nettopp sånne unger gjør at jeg jo slett ikke ville bodd i Christiania. I min verden er det ikke sunt å se naboen selge store kvanta hasj i sin åpne bod i Pusher street.

Men idyllisk er det.

idyll

Etter hvert som vi syklet utover langs alle bastionene, begynte vi å skjønne at noe var feil, og det var her vi spurte de to småguttene om veien. De pekte for øvrig ivrig i hver sin retning. Vi kom oss etter hvert over på Refshalevej og endte opp ute på Charlotte Amalies Bastion, et hakk for langt ute. Riktig nok fant vi en lekker restaurant der ute. Selv om den var hyggelig, var den både for mørk og for dyr for oss i dag. Vi svingte over til Holmen igjen og inn i Takkelhoftvej. Til tross for det meget, meget fasjonable nabolaget, – med Operaen på den ene siden og lekre hus på den andre, er Kon Tiki bar både upretensiøs og rimelig. Jeg tror bare de har en eneste rett, en platte, men den er til gjengjeld god. Og så er de så søte der. Da et ungt turistpar ble enige om å nøye seg med å dele en platte, kom de med to tallerkner og en platte som var påplusset nok til at de ble mette begge to. Sånt liker jeg.

operastort

Vi syklet litt rundt ute på Holmen. Det er et nydelig sted. Kanalene strekker seg inn til de gamle lagerhusene eller hva det nå er som nå er gjort om til boliger. Folk bader og padler og har det i grunnen aldeles fortreffelig. Når jeg ser på bilene som står utenfor disse boligene, forstår jeg fort at dette ikke er noe sted for lærerlønninger, verken norske eller danske.

bo

Utenfor Operaen måtte vi stoppe litt igjen. Enda en bil! Akkurat denne må jeg si at jeg hadde sansen for også. Den hadde motorlyd som en symaskin, og sjåføren hadde ikke noe imot at vi skrøt av bilen hans.

rolls

Litt lenger borte så vi grunnen til at han var der med en så flott bil: Et brudepar skulle fotograferes. Med Operaen på den ene siden og Amalienborg slott på den andre, tok de seg flott ut. Jeg kom visst i skade for å kappe bena av dem, men det er ikke så lett å fotografere fra toppen av en sykkel.

brud

Det var omtrent på dette tidspunktet vi begynte å kjenne rumpene våre. Det var på tide å finne på noe annet å gjøre. Vi tråkket hjemover via Christianshavn og alle bastionene. Egentlig skulle vi bare opp på rommet for å drikke noe kaldt, og så dra ut på nytt tokt. Riktig så fort skulle det ikke gå. Min kjære la seg på senga, og så var det gjort. Han sovnet.

Men tur ble det likevel. I sjutida satte vi oss i bilen og kjørte ut på Amager. Vi skulle til Dragør. Det ble en opplevelse. Dessverre begynte det å mørkne, så det var ikke så lett å få gode bilder. Ikke orket vi gå så mye rundt heller. Det gjør ikke noe. Nå har vi enda et spennende sted å besøke når vi er i København neste gang. Det var musikkfest i byen, og massevis av folk. Da vi gikk gjennom de smale strædene i den gamle byen, var det likevel nesten folketomt der.

lukte

Jeg vet ikke helt om husene er helårsboliger eller feriehus. Det må vi finne ut av. Uansett var de utrolig lekre, velstelte og superromantiske.

port

Nesten alle hadde hager eller gårdhager. Små perler på rekke og rad. Det er litt flaut å gå sånn med fotoapparatet oppi folks privatliv, men heldigvis var det ingen mennesker ute.

gul

Over alt var det stokkroser og vanlige roser i enorme mengder, tett i tett bortover strædene. Noen steder var de forresten så smale at man kunne stå midt i og ta i en husvegg på hver side.

roser

Da vi kom ned til havna forsto vi hvorfor vi ikke hadde møtt noen oppe i den gamle byen, – det var her de var. Likevel fant vi et ledig bord på Cafe BlinkStrandlinjen. For at det ikke skulle kunne bli mer dansk, bestilte vi fiskefilet med remulade.

Og nå får det holde for i dag.

I morgen skal vi på Amager igjen. Vi skal på Frilandsmuseet.

blink

Reklamer

13 responses to “Tour de Copenhagen

 1. En skøn tur i har været på – og LAAANG. Det er sjovt at se sin egen by gennem andre øjne.

  Hvor er den dog smuk og interessant.

  Dragør – husene er helårshuse og der er strenge regler om farver, hegn osv.

  Håber I finder nogle flere geocacher i dag!

 2. P.S. Forstår ikke helt den med Amager og Frilandsmuseet – det ligger jo i sorgenfri. Men hvis der findes et for mig ukendt frilandsmuseum på Amager, så stop forbi Kongelundsvej 116.

  Verdens bedste is og meget hyggeligt sted:

  http://www.ismageriet.dk

 3. Sikke billeder !
  Og tak for en fantastisk tur 🙂

 4. Takk for informasjonen, Andrea. Når det gjelder beliggenheten til Frilandsmuseet, så er vi helt i det blå. Det var Marianne som fortalte om det, og siden hun bor på Amager, trodde jeg det var der. Men vi har jo heldigvis GPS, så det ordner seg. Jeg tror vi kjører dit og lar syklene stå. Jeg synes egentlig ikke turen i går var særlig lang. Det er så lett å sykle når det er flatt over alt. Hjemme i Norge er det alltid en masse bakker, og da blir det straks litt mer slitsomt.

  Bare hyggelig, Losarinas mor.

 5. Hold da op, hvor I har fået set meget. Jeg tror, at det er Amagermuseet, du kalder for Frilandsmuseet. Det ligger i Store Magleby. Dejligt lille sted.

  Og Andreas tip om Ismageriet er guld værd!

 6. Ups, jeg glemte lige at nævne Ingolfs Kaffebar på Ingolf Allé. Det er også et hyggeligt lille sted.
  http://www.ingolfskaffebar.dk

 7. Det er sikkert jeg som har misforstått Marianne, og nå har jeg sjekket. Frilandsmuseet ligger i Lyngby, så nå drar vi dit. Så får vi se med iskremen og kaffebaren senere på dagen. Off we go!

 8. Hvor har I set meget! Tænk at vores by er så smuk – men det er jo nok også dit blik for det skønne, som er en del af forklaringen 🙂

 9. Hallo, hvor jeg nyder dine beretninger – venter spændt på de kommende 😀

 10. Det er vel ingen hemmelighet at København er en vakker by, dax2. Men best av alt liker jeg stemningen her. Kanskje er det fordi jeg er turist, men det føles som en lykkelig by.

  Heng med, anjoe, – men det er jo ikke så ofte jeg har så mye å fortelle som jeg hadde i går.

 11. Og vi var i byen samme dag 🙂 men vi skulle ordne et æriende og så hjem igen. Jeg glæder mig til at lege turist i København, vores datter vil så gerne have os til Dragør.

  Tak for en herlig bytur

 12. Tilbaketråkk: Ingen ting gjør vi, – ingen verdens ting. « Livet leker

 13. Tilbaketråkk: Så blir det København igjen | Livet leker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s