Forbrødring i et dansk smørbrød og en bolle med brennevin

Vi er inne i sluttspurten av hyttemåneden. Egentlig slutter ikke den før 31. juli, – men i år har vi blitt enige om å dra hjem på onsdag, sånn at vi er klare for det store utland på fredag. Men altså: Det regner og regner og regner. Da vi våknet i morges lurte vi rett og slett på hva vi gjør her ute. Kusinen dro hjem i dag. Hun skal på kurs i London. Svoger og svigerinne satte også kursen mot Oslo. De skal jobbe og reise på ferie til Nord Norge. Det tynnes i rekkene rundt oss, og nå har vi blitt enige om at vi ikke gidder mer. Når hus og heim ligger 15 minutter unna, er det lett å ombestemme seg både den ene og den andre veien.

Men først ville vi være sosiale. Svensken og hans fru, min manns barndomsvenninne, holder stand på hytta si. De er vel vant til verre værforhold der de kommer fra, i Nord Sverige. I dag inviterte vi dem på et stjerneskudd. Snakk om skandinavisk forbrødring: En svenske i Norge og et dansk smørbrød. Det måtte jo bli bra. Og så øl og sitronvodka, – trodde vi. Det var inntil svensken kom med et helt batteri småflasker av det slaget de drikker i Sverige. Der er flaskene små, men det er desto fler av dem. Vi vurderte en stund å drukne våre sorger i alkohol, men akkurat der er vi amatører. Vi stopper alltid i tide.

alkohol

Vi fortrengte regnet og ble litt gladere. Det bidro tallerknene til. Dem kjøpte jeg i bruktbutikk for en stund siden, og makan til overlessa, glorete spiseredskaper skal man lete lenge etter. Da jeg kjøpte dem for en slikk og ingen ting bare visste jeg at de ville få sitt come back, og det fikk de i dag. Overlessede smørbrød på overlessede tallerkner, – supert en gråværsdag.

store

Smørbrødet er en variasjon over det danske Stjerneskuddet, og vil du ha oppskriften, så kommer den her. Man tager pr person:

En skive brød (eller to)
Smør
Et salatblad (eller tre)
Thousand island-dressing
En sprøstekt flyndrefilet (eller halvannen)
Et lite stykke kokt torsk
Tjuefem reker
En ts sort kaviar
To båter tomat
Tre lange asparges fra glass
En skive sitron

en

Det ble en belivet aften sammen med broderfolket. Samtalen var innom både svensk hummerfiske og norske lønninger, og i løpet av kvelden regnet vi ut at det svenske arbeidsåret inneholder 19 % flere timer enn det norske, og det var halvparten av selskapet glade for.

Og så var det kake. Pavlovakake. Marengs og frukt og krem og nøtter. Med kaffe til. Slett ingen dårlig avlslutning på hyttemåneden.

Og hvis ikke sola skinner i morgen, så drar vi altså hjem.

tårta

6 responses to “Forbrødring i et dansk smørbrød og en bolle med brennevin

 1. Syntes jeg hørte kaklingen deres helt til Oslo ja:-)
  God tur til København.

 2. Jeg tenkte nok du hørte oss, Trude. Og nå skinner sola. Vi hadde tenkt å pakke snippesken i dag, men nå får vi se det an utover dagen. Det kunne jo være deilig å ligge flatt på verandaen og få sol på kroppen før det begynner å snø.

 3. Og så ble det sol:) lenge til snøen kommer, sommeren er enda ung!

 4. Sol ble det, men hyttesesongen er over for i år. Nå er det København som står for tur, og skal vi nyte hagelivet i en uke eller to.

 5. Marianne K N

  Takk for hyggelig lesestoff i sommerferien, Hege! Det har vært fint å få delta i alle dine små og store gjøremål og – ikke minst – dine tanker. Gleder meg til fortsettelsen. Det er ekstra morsomt å lese om din skolehverdag med kommende 9.klassinger siden vår yngste jo går på samme trinn på en annen skole. Spennende for en som følger lærerstudenter i deres dannelsesreise å se ulike undervisningeformer «i praksis».

  God tur til Kongens By! Vi setter kursen mot Svearikets hovedstad. Tilfeldighetene gjør at begge mors søstre er turister hos Søta Bror samtidig. Vi skal treffe den yngste med mann i Stockholm og har invitert oss selv på kaffe hos den andre med mann og et vennepar i en hytte de leier ved Karlstad. Dermed blir sommeren komplett!!!! Ingen skikkelig ferie uten danskene…..

 6. Sånn har vi det også, Marianne, – ingen komplett skikkelig ferie uten danskene. Vi gleder oss veldig. Hyggelig at du har likt deg her hos meg. Jeg ser at antallet lesere synker med nesten 100 pr dag nå i sommerferien, og da er det hyggelig at noen nye dukker opp også.

  Velkommen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s