Knopper brister

Når jeg kommer hjem fra jobben klokka halv fem, sliten og matt etter en lang dag, – da går jeg en tur ut i hagen. Der er det grønt og frodig over alt, og hver dag har det skjedd noe nytt.

gul

Akkurat nå har de fleste plantene knopper som er i ferd med å briste. De strutter under skallet sitt, og jeg tør nesten ikke røre dem i frykt for at de skal eksplodere. Nå i juni må jeg overvåke rosene mine nøye. Det er på denne tiden bladlusene gjør sitt inntog. Heldigvis hopper de over noen år, og foreløpig har jeg ikke sett noen. Til gjengjeld har en marihønefamilie slått seg til, og de er hjertelig velkomne.

rosa

Etter at Tanten døde og vi fikk avlegger av hennes peon, har vi fått litt dilla på den planten. I fjor kjøpte vi to – tre stykker, og alle har overlevd. Men Tantens er finest. Den blomstrer også først.

storpeon

Det merkelige er at en av peonene, en vi har hatt i over fem år, ikke vil komme opp. Den skyter noen små, forsiktige skudd, – og så blir det med det. Og noen blomstring er det slett ikke tale om. Ved siden av står en stor og tung plante og bare venter på å briste.

peonkn

Peonene våre dufter bare svakt. Unntaket er denne hvite. Den lukter som en gammeldags rose, sterkt og parfymert. Nå lurer du kanskje på hva den heter, og det burde jeg jo vite. Det får være neste skritt i min utvikling som hageeier: Jeg må lære meg navnene på de plantene vi har.

hvit

I år har jeg prøvd meg på jordbær. Jeg fant en gammel potte på Fretex, og jammen trives ikke plantene helt utmerket. De første jordbærene er på plass, og fortsatt er det flere blomster som venter.

strawberries

I ettermiddag har det vært ganske overskyet, men det spiller ingen rolle. Etter en liten rusletur i gresset, avkniping av noen visne blomster, litt vanning, litt lusejakt – ja, – så er jeg klar for livet igjen.

vasken

5 responses to “Knopper brister

  1. Du kan tro jeg misunner deg Peonene dine.De er verdens lekreste blomster,spør du meg.Her er det dessverre alt for varmt,men vi importerer de fra Holland og selger de i forretningen,heldigvis.
    Til opplysning tar det minst 5 år innen en ny Peonplante begynner å trives,så du ser kanskje litt mer liv til neste år.Håper på det.

  2. Men likevel gleder vi oss til å komme ned til varmen. Om seks dager er vi der. Det er store forskjeller på en norsk og en sydspansk hage. Selv om jeg gjerne vil ha varmen en uke eller to om året, så foretrekker jeg den norske hagen. Det er noe med det struttende grønne, luktene, den fuktige, fete jorda og alt det der.

  3. Jeg kan sagtens følge dig- haven er så lægende 🙂

  4. Åååå så vakre, peonene, her har de ikke begynt å blomstre enda… De vi har i hagen her pleier blomstre mens vi er på hytta så vi ser som regel bare restene… Men sånn er det, en klimasone kaldere her enn hytta, og der du bor… Spania i år også?

  5. Sånn er det for oss også: Vi reiser på hytta når hagen er på det peneste, og jeg har nesten ikke hjerte til å reise fra den. Vi drar til Spania nå til mandag. Denne gangen litt sør for Malaga, og vi drar sammen med mora mi. Vi har leid hus med svømmebasseng og greier i år også. Gleder oss. Sønnen skal bo her og passe huset.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s