arachne.no

Når jeg er innom andres blogger, hender det jeg klikker på en av de andre kommentatorene for å se hvem de er. På den måten har jeg noen ganger havnet inne hos arachne. Der har jeg funnet mye saftig feministstoff skrevet på en rå og upolert måte, og jeg har alltid likt det jeg har lest.

For noen uker siden kunne vi lese i avisene at Steinar Lem hadde fått kreft og var alvorlig syk, og først da forsto jeg at arachne.no skrives av Steinar Lems kone.

Det er det ingen tvil om lenger.

I går satte Virrvarr igang en innsamling til inntekt for Steinar Lem og hans kjære – en innsamling av gode opplevelser, dikt, bilder og musikk som de kan varme seg på om de orker. En god ide, Virrvarr!

I dag har jeg lest de postene Gunn Hild Lem har skrevet etter at Steinar ble syk, – det handler om postene skrevet i april og mars. Alle som vet hvordan det er å ha en alvorlig kreftsyk i familien må bli imponert over at hun orker, at hun har overskudd til å dele noen av tankene sine med oss. Ekstra imponerende når vi vet at hun har to seksåringer springende mellom bena. Forhåpentligvis gir det krefter å få skrevet av seg litt frustrasjoner, noen av oss har det jo på den måten.

Kanskje handler denne blogganbefalingen om at jeg føler meg så hjemme i det hun skriver. Da min svigerfar fikk kreft i bukspyttkjertelen, ble legekontoret hans invadert av folk som ville omvende ham til både det ene og det andre. Han måtte bruke de få kreftene han hadde på å jage dem ut av huset. Nå opplever familien Lem den samme historien, og dette skriver Gunn Hild Lem om på en snerten, humorisktisk måte. Jeg blir både provosert og sinna av det hun forteller, men hun klarer altså å distansere seg nok fra det til at hun kan skrive om det på en klok og balansert måte. Det er viktig lesestoff dette her, og hun fortjener mange, mange lesere.

Like lite som askeavkok eller bønn helbreder kreft, like lite hjelper mine varme ønsker og gode tanker. Men kanskje, kanskje gir det henne litt energi å vite at mange av oss går rundt og tenker på henne og Steinar og jentene deres.

4 responses to “arachne.no

  1. Askeafkog? Nej tak 🙂
    Det er meget bedre med venlig støtte.

  2. Jeg tror vi mennesker er litt for opptatt av at kroppen og livet skal helbredes. Misforstå meg rett, vi vil jo at de vi er glad i skal leve lenge og godt, men vi forholder oss til livet som om vi har en gudegitt rett til aldri å bli syke, eller å dø. Jeg registerer at ut av nyheten om Steinar Lem sin kreftdiagnose, er krangelen om skolemedisin vs. alternativ behandling/bønn blusset opp igjen. Jeg skulle ønske vi mennesker kunne snakke om død som noe mer enn dødsårsak eller sykdommer, noe mer enn hva som skjer (eller ikke skjer) etter vi alt er døde, men som døden i seg selv, og som hvordan vi skal møte vår egen eller andres død. Verken askeavkok eller stråling hjelper oss til å forstå døden, til å møte det uunngåelige med fred i sinnet snarere enn uro og angst. Samtidig er det kanskje enklere å forholde seg til aktive handlinger, som medisinsk behandling, diett eller ritualer. Nå snakka jeg meg bort, men poenget var at kanskje vi skal slutte å bagatellisere de små tingene, de som ikke helbreder, men støtter opp under. Jeg tror at det å virkelig klare å forsone seg med egen død er tusen ganger vanskeligere enn å gjennomgå behandling for å redde eller forlenge livet, det er hva som foregår i snnet vårt som er den virkelige prøvelsen, ikke kreften som tærer på kroppen. Og i det perspektivet tror jeg ord kan helbrede.

  3. Jeg synes, det er imponerende, at arachne kan skrive om sin mands sygdom på en måde, der gavner debatten om livstruende sygdom og død. Det er så vigtigt, at vi taler om den slags med hinanden i stedet for bare at tie stille.

  4. Elisabeth

    Dette berører! Takk for 2 viktige blogganfalinger, Hege.

    Mvh Elisabeth

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s