Og jeg som trodde det skulle være lett

Jeg er veldig fornøyd med legen min. Nå skal det sies at jeg ikke treffer ham særlig ofte, foreløpig. Men de få gangene jeg har vært syk, har jeg sluppet relativt raskt til, – og den gangen vi trengte ham nærmest på minuttet, hev han seg rundt. Jepp, – jeg er fornøyd med legen min. Han tar meg på alvor, og jeg stoler på at han er der hvis når jeg virkelig trenger ham.

Det gjør jeg vel strengt tatt ikke nå, men i dag stakk jeg innom legekontoret for å bestille et par rutineundersøkelser av det slaget vi burde ha gått til for lenge siden. Den ene var til Thv. Han har nesten aldri vært hos legen, og nå har vi blitt enige om at han bør gå. Han har en flekk på brystet. Den har vokst, og dessuten befinner den seg på et sted der det tidligere ikke var noen flekk. Når man kommer fra en kreftbelastet familie, bør man sjekke nyfødte flekker. Samtidig tenkte min kjære at han skulle få sjekket blodtrykket, – han er snart 55 må vite!

Jeg skal ha en kontrolltime til min mann, sa jeg til kontormennesket. Det haster ikke så veldig, men han vil gjerne få sjekket en viltvoksende føflekk. Det siste var ment delvis som en spøkefull kommentar, og delvis som et hint om at man aldri kan vite med sånne flekker.

Time: 11. mai 2009.

OK, – det var i hvert fall i år.

Så var det meg. Jeg nærmer meg de 50, og det kan være greit med en sjekk av både understell og overstell. Selv om jeg har utsatt og utsatt det, forteller folk rundt meg at jeg trenger en kroppslig EU-kontroll for å få bekreftet at jeg fortsatt kan kjøre videre uten fare for liv og helse.

Kan jeg få en henvisning til gynekologisk kreftundersøkelse, og en til mammografi? spurte jeg, – og forventet i min naivitet et positivt svar. Så enkelt var det ikke. Først måtte legen se meg. Men legen har sett meg før, sa jeg, – og jeg har ikke forandret meg stort. Dessuten er jeg er frisk som en fisk. Må jeg virkelig inn til legen for å fortelle han at jeg vil ha kreftkontroll og mammografi?

Jepp, – det måtte jeg.

Time 7. mai 2009.

Og merk deg: Det er bare legetimen. 7. mai skal jeg altså inn til legen for å si setningen: Jeg vil gjerne ha en gu og en mammografi, og så skal han antagelig svare: Ja, – det skal vi ordne. Det tar høyden fem minutter. Og først når disse ordene er sagt, kan han sende en henvisning til gynekolog og mammografi. Hvis ventetiden er like lang hos dem som hos legen, vil jeg får time en gang i juli, men da er det vel ferieavvikling hos spesialistene, og så må jeg kanskje vente til høsten. Innen den tid tror jeg at jeg har bestilt en gynekologtime hos en privatpraktiserende lege.

Kanskje det ikke er legen min som har bestemt at han må se meg. Kanskje står det i §2, annet ledd i en eller annen helselov, – og da må han jo bare gjøre som paragrafene sier. Jeg skjønner også at legen skal virke som en buffer mellom pasienter som stadig vil ha kostbare undersøkelser og dem som utfører dem. Men jeg er ingen undersøkelsesmisbruker, og det vet legen. Kunne han ikke hatt litt grovere hull i den sila han sender pasientene gjennom? Jeg tillater meg å mene at dette var unødvendig kronglete og tar uforholdsmessig lang tid.

På disken lå det et visittkort som skal informere pasientene om at de kan bestille time med sms. Legg spesielt merke til illustrasjonen: onsdag i neste uke!!! Onsdag om noen måneder, tenker jeg vi sier!

Ja, ja – humoristisk sans har de også.

kort

13 responses to “Og jeg som trodde det skulle være lett

 1. Ja så er det jo klart, at tingene koster så meget, når systemet skal betale en ekstra time for at lægen skal skrive en henvisning!

 2. Det burde være unødvendig å ta opp en time for en SYK pasient bare for like ting.

  Selv skal både jeg og mannen til legekontroll neste uke for å få fornyet førerkortet. Vi trenger kanskje 10 min tilsammen, men må ha to timer som koster flesk..

  Lylle til hos legen, begge to

 3. Uff,dette høres ikke bra ut.
  Kanskje enda en grunn til å bli EU-medlem?
  Her i Spania venter man høyst 1 uke på mamografi og gyn.undersøkelse.Skal man ha time hos en dermatolog tar det fra 10-14 dager.Glad jeg bor i et land hvor helsevesenet i det minste fungerer.
  Håper det ikke er noe alvorlig med noen av dere,lykke til.

 4. Ak, jeg tror ikke, det er anderledes her, Hege, men det virker helt urimeligt! Heldigvis skriver du med en masse humor – men man kunne jo nok blive vældig vred over, at det er sådan. Her vælger mange at springe køen over og at gå til et privathospital. Er man medlem af Sygeforsikringen Danmark, får man en del af udgiften refunderet.

 5. Jeg synes også at det virker som unødvendig ressursbruk, dax2 og bil. Når legen har det så travelt at det er to måneders ventetid for en undersøkelse, så kunne den kanskje kortes ned ved å ikke innkalle meg.

  Men hvordan er systemet når det gjelder økonomi i Spania, Grethe? Nordmenn er vel dekket, men hvordan er det for spanjoler?

  Jeg vurderte også å hoppe over køen, Madame, men nå blir jeg heller stående. Det viser seg nemlig at den anbefalte gynekologen som tidligere drev privat, nå er en av dem min lege vil henvise meg til – når jeg nå kommer inn en gang.

 6. Sådan er det heldigvis ikke hos min læge. Når man bestiller en tid går der højst et par dage. Men jeg håber at både du og Thv har det godt!

 7. Det har vi, jensdrejer.

 8. Her i Spania er alle spanjoler dekket av sykekassen enten de arbeider eller ikke.
  Utlendinger som arbeider er dekket og det er også uføretrygdede og pensjonister som bor her fast.Er du på ferie er du ikke dekket,men får gratis hjelp dersom du har med et skjema fra Trygdekontoret i Norge.Pensjonister på ferie har eget kort i Norge,etter som jeg har forstått,og det kan de bruke hernede om noe skulle tilfalle dem.
  Dersom en utlending ønsker å bosette seg hernede får han automatisk fastlege.De betaler ikke noe for legebesøk,resepter,blodprøver,røntgen,MR, osv.osv.Ei heller innleggelse på sykehus eller medisiner.Alt er gratis!!!
  Jeg som er yrkesaktiv betaler 40%av fullpris på de medisinene jeg måtte ha bruk for,ellers er alt annet gratis.
  Ergo er sykedelen i Spania mye bedre og billigere enn i Norge.

 9. Takk skal du ha, Grethe. Det var interessant lesning. Jeg har noen kolleger som kommer fra andre europeiske, land, og de forteller det samme: nemlig at det norske helsevesenet kanskje ikke er så bra som vi har likt å tro.

 10. trinelise

  Tydligvis stor forskjell på ventetiden hos fastlegene. Hos min fastlege i tromsø får jeg alltid time innenen uke. Enten hos han eller en av de andre legene på senteret. Men har skjønt at jeg er heldig, menge må vente lenge her også. Lykke til til dere begge!

 11. Jamen – mammografiundersøkelsen blir du jo kalt inn til regelmessig (årlig? annethvert år? Husker ikke i farten) fra det året du fyller 50. Det blir jeg i alle fall, og alle jeg kjenner som har passert 50. Sist jeg bestilte time hos gynekologen for ‘rutinemessig oppdatering’ fortalte de at jeg uansett ville fått en påminnelse.

 12. Men det har seg altså sånn, Britt Åse, at jeg fortsatt har morsmelk i munnvikene. Jeg blir ikke 50 før neste år 🙂 Men da tror jeg det er som du sier.

  Ha en fin søndag.

 13. Tilbaketråkk: Understellskontroll « Livet leker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s