Det spøker for rasjonaliteten

Hege, – vet du hva? Det var Tommy i klassen min som spurte. Han var så ivrig at han nesten ikke kunne stå stille.

Det spøker hjemme i huset til Leif i B-klassen. Det er helt sant, altså!

hvit

Tidligere var det sjelden jeg hørte om spøkelser på skolen. Nå har de blitt størrelser å regne med. Unger forteller om spøkelsesutdrivere som kommer på besøk om ettermiddagen, og til og med TV-team fra Åndenes makt er i fullt alvor på besøk i hjem nær meg.

hvit

Hva skal jeg si? Det var lettere den gang det bare handlet om spennngssøkende unger som grøsset ved tanken på spøkelser, gjenferd og spiritisme. Det kan jeg huske at vi gjorde også, – men i motsetning til disse ungene, ble vi grundig korrigert av våre foreldre. Spøkelser fantes ikke, fikk vi vite. Det gjør de nå. Jeg er lærer. Jeg skal ha respekt for mine elevers kultur og religion, – ikke minst i disse tider da politikerne våre har erklært enkelte religiøse uttrykk som fritt valgvilt. Skal jeg ha respekt for dette også? Skal jeg akseptere at spøkelser finnes for dem som tror på den slags figurer? Skal jeg passe på så jeg ikke tråkker noen på tærne?

Vi holder på med folkedikting i klassen, og i dag har vi gjort repetisjonsoppgaver. Ei av jentene i klassen min insisterte på at underfortellingene i Bibelen kom inn under kategorien undereventyr, og jeg hadde et svare strev med å forklare forskjellen. Og hva med spøkelser, – er de uttrykk for en slags religiøsitet?

Jeg tok et raskt valg: Spøkelser finnes ikke, Tommy, svarte jeg.

hvit

Det var det dummeste han hadde hørt. At Leif har spøkelser i huset sitt er noe alle vet, både Tommy, Leif, mora og faren hans. Leif ble sporenstreks tauet i min retning.

Fortell ho det, Leif! Fortell om spøkelsene i huset ditt!

Og Leif lot seg ikke be to ganger. Han la i vei om alt det som skjedde i huset hans. Ved siden av sto Tommy og hoppet opp og ned med et seiersikkert smil rundt munnen. Nå måtte jeg vel tro det, – nå som jeg fikk høre det fra Leifs egen munn?

Beklager gutter, – men spøkelser finnes ikke.

hvit

Kanskje det ikke var tilfeldig at dette spøkelset dukket opp akkurat nå. Sånn som verden utvikler seg, har jeg sikkert mer i vente. Neste gang jeg har en åttende klasse som skal lære om folkediktning, får jeg sikkert høre at Siv har tusser i hagen og at Anne har nisse i fjøset, – og det sier mamma og pappa også! .

Jeg må innrømme at jeg får gåsehud av dette spøkelset til Leif.

hvit

11 responses to “Det spøker for rasjonaliteten

 1. Jeg tror ikke på spøkelser, men det finnes et i et hus jeg av og til besøker i byen din. Så det så! Jeg har aldri sett det, men jeg er litt på vakt når jeg er i den delen av huset, merker jeg. Husets eiere hevder å ha hatt selskap av spøkelset siden de tok over ca 1970, og de sier også at det er stille nå, for spøkelset er mer fornøyd nå som de er tilbake i huset igjen etter å ha bodd utenbys en stund. Men jeg tror ikke på det. Egentlig. Det er bare litt guffent at det er der. På en måte.

 2. Ja, det er det vel, – kan jeg tenke meg 🙂 SIKKERT!

 3. Det er faktisk spændende.. Mange mennesker tror jo på spøgelser og ånder mv. Nogle mennesker kan se noger vi andre ikke kan. Stemninger. .. Spændende 🙂

 4. Der er vi ikke enige, Losarinas mor. Jeg synes det er sørgelig, – og ikke spennende. I hvert fall ikke i positiv forstand.

 5. Jeg synes du gjorde det rigtige. Hellere det end at bekræfte disse fantasier – så ville drengene jo bare tro endnu stærkere på dem.

 6. Takk for en fin blogg du har. Jeg har lest flere av dine innlegg om din skolehverdag. Veldig fint.

  Når det gjelder dagens tema må jeg innrømme at jeg aldri selv har sett eller opplevd noe spøkelse i tradisjonell forstand. Men jeg velger likevel å være åpen og anerkjenne at det som er virkelig for andre ikke nødvendigvis er virkelig for meg, og omvendt. Det finnes langt mer mellom himmel og jord enn vi vanligvis oppfatter. Det har jeg skjønt. Og for meg er det liten tvil om at enkelte mennesker er mer sensitive eller intuitive enn meg selv, og at de absolutt kan fange opp dimensjoner av virkeligheten jeg selv ikke oppfatter. Det gjør ikke fenomenet mindre virkelig av den grunn, tenker jeg. Det er bare utenfor min bevissthet.

  Jeg har blogget om nettopp dette på LeveBevisst.no med blogginnlegget «Hva er virkelig for deg?». For den som er interessert.

  • Jeg er interessert, Geir, og jeg skal lese innlegget ditt. Hyggelig at du liker bloggen min, forresten, og enda hyggeligere at du kommenterer.

   Når det gjelder hva som finnes mellom himmel og jord, så har vi nok forskjellig vinkling. Jeg er rett og slett ikke interessert i det som ikke kan forklares vitenskapelig. Det legger jeg bort, og så får vi heller ta det fram når vi har blitt klokere og kan finne ut av det. At det skulle handle om ånder, spøkelser eller den slags, avviser jeg fullstendig. Hvis det er sånn at noe er virkelig for andre, men ikke for meg, – da må det jo handle om en annen dimensjon, og da skjer det etter mitt syn i hjernen til den enkelte. Der skjer det som kjent litt av hvert.

   Men jeg har altså ikke lest innlegget ditt ennå.

   Dette var ikke dagens innlegg. Jeg skrev det i mars 2009 🙂

   • Takk for raskt svar.
    Vi har nok veldig ulik tilnærming til livet – bortsett fra at jeg også synes det er fint med vitenskapelige forklaringer på det jeg allerede opplever å være sant. Så handler det igjen om hva vi opplever å være sant, og så hvilken forskning vi velger å se til (eller vet om).

    Men alt i alt: Jeg anerkjenner din opplevelse av virkeligheten, og jeg håper du kan anerkjenne min 🙂

    PS! Jeg er klar over at dette var et eldre innlegg, men jeg likte det og følte for å kommentere. Jeg likte også veldig godt det du skrev om Ramadan og skoleelevene dine.

 7. Det er veldig hyggelig at du kommenterer, Geir. Jeg synes det er moro med litt meningsbryting her inne.

 8. Tilbaketråkk: Håndball og healing | Livet leker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s