Honningsukkertøy

Her en dag lå det en roman på pulten min – en gul roman. En kollega hadde snappet opp at jeg var i beit for en god historie, og så mente hun at Bienes hemmelige liv var boken for meg akkurat nå. Den er et honningsukkertøy, sa hun.

Ingen ting kunne stemme bedre. Dette var et stort, gult, søtt honningdrops. Er du på jakt etter en god fortelling om sterke kvinner og dumme menn, – ja, noen kloke også, forresten, er denne boka midt i blinken for deg. Lilly Owens vokser opp i sørstatene i USA på 1960-tallet. Hun bor sammen med faren sin på en ferskenfarm. Hele Lilys liv kretser om tanken på at hun drepte sin mor da hun var fire år gammel. Faren er fjern, – bortsett fra når han straffer henne, og det ender med at Lily rømmer sammen med den svarte hushjelpen den sommeren hun er fjorten år. Dette er historien om borgerrettsbevegelsen i USA, om lengselen etter en morsskikkelse, om forelskelse og om sterkt kvinnefellesskap.

bie

Og over alt er det bier og honning. De summer fra side til side, og noen ganger må man vifte dem vekk fordi de er så påtrengende. Jeg sa at boka er gul, – og den lukter honning. Jeg bladde fra side til side, og jeg nøt det. Detter er en skikkelig god, gammeldags fortelling, og den minner meg litt om Stekte, grønne tomater på Whistle blow café, om du husker den.

Det må sies at honningen hadde klistret sammen noen av sidene, og jeg ble litt seig på fingrene. Mot slutten ble historien så forutsigbar og søt at honninglukten la seg i neseborene mine, – men videre måtte jeg.

Boka er i ferd med å bli film, og Sue Monk Kidd har kommet med en ny roman. Jeg kommer til å få med meg begge deler.

8 responses to “Honningsukkertøy

 1. Enig – en skikkelig god leseopplevesle.

  Men ble du noen gang ferdig med Boktyven? Mener å huske at du skulle begynne på den engang.

 2. Snublet over bloggen din via en av dine tidligere elever! Alltid gøy å lese om andre fra samme by som en selv (og samme yrke.. :-).

  Takk for sparket bak! Nå skal jeg jammen sjekke ut denne boka! Den har nemlig bare blitt liggende hos meg! 🙂

 3. Har jeg ikke skrevet om Boktyven etter at jeg leste den, Anne? Trodde det, jeg. Den er noe av det flotteste jeg har lest. Helt fantastisk, og i en helt annen og mye mer varig kategori enn Bienes hemmelighet.

  Velkommen hit kariannebk, og lykke til med boka. Hvem av mine tidligere unger er det du kjenner?

 4. Jeg synes du beskriver bogen perfekt !
  Hørte den som lydbog imens jeg sad og syede, der var den dejlig 🙂
  Jeg elskede » Stegte grønne tomater» – den film kan jeg stadig huske så levende!

 5. Neeiiiiii, jeg kan ikke huske at du har skrevet om Boktyven.

  Boktyven er utrolig bra. Fasinerende skrevet og god historie.

 6. Det er en nydelig bok, Losarinas mor.

  Det stemmer, Anne. Jeg har ikke skrevet om den, – og nå er det for sent. Den har blitt litt fjern.

 7. Så hyggelig boktips!

 8. Leste denne for en to års tiden siden og likte den godt. Leste The Mermaid Chair etterpå og følte den liksom ikke var skrevet av samme forfatter. Så filmen av The Secret Life of Bees for noen dager siden, da jeg ligger hjemme med en grusom forkjølelse og følte filmen fanget historien godt; jeg kommer iallfall ikke på hva som manglet.

  Honningsukkertøy er en helt perfekt beskrivelse.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s