Det er mer mellom himmel og jord enn de fleste andre steder

Det er mer mellom himmel og jord enn vi vet om.

Denne setningen har avsluttet mange debatter den siste tiden, og den skal visst virke klargjørende. Selvfølgelig er det mye, mye mer mellom himmel og jord enn vi forstår. Jeg har aldri hørt noen påstå noe annet. Tenk på alt i naturen som fortsatt er uforklarlig for oss. Tenk på alle merkelige fenomener vi støter på som vi på ingen måte kan forklare. Det kan være lurt å huske på at det var enda mer som var uforståelig for oss for hundre år siden, – og for tusen år siden svevde vi i en uvitenhet som vi ler av i dag. Vi mennesker er ganske nye her på jorden, og fortsatt har vi en lang vei å gå før vi kan forklare alt, – om vi noen gang kan det.

Likevel trodde jeg at vi moderne mennesker hadde et felles prosjekt på gang. Jeg trodde vi sammen strevde for å forstå mest mulig, at vi skulle forske og bruke vitenskapelige metoder for å få innsikt i oss selv og verden omkring oss, og ikke minst for å kunne gjøre livet enda bedre for både oss og andre skapninger på jorda. Jeg trodde at vi skulle møte uforklarlige fenomener med ydmykhet og undring, – men at vi også skulle undersøke dem med et åpent sinn for å finne ut hva de egentlig dreier seg om.

Dette prosjektet har pågått så lenge vi mennesker har levd på jorden, og fra 1700-tallet har det virkelig skutt fart. Vi har kommet ganske langt, og jeg trodde at det snart var slutt på den tiden da overtro skulle styre verden. Fortsatt er det kulturer der overtro får lov til å kontrollere menneskenes liv, og jeg synes det er sørgelig. Jeg hører med skrekk om medisinmenn på Madagaskar som bestemmer at enkelte barn er født på en uheldig dag, og derfor blir satt ut i skogen for å dø.

Men de siste årene har det skjedd noe. Langsomt, langsomt har det blitt mer og mer fokus på nyreligiøsitet, alternativ medisin, sjamanisme og denslags. Det siver inn over alt. I fjor var det flere av elevene mine som kunne fortelle at de trodde på gjenferd og spøkelser, og det gjorde mamma og pappa også. De hadde til og med engasjert en utdriver som skulle jage åndene ut av huset deres. I beste tidsånd skulle alt selvfølgelig sendes på TV. Det er mulig foreldrene syntes det var spennende. Ungene var mest redde.

Så nådde det kongehuset. Her hjemme startet prinsesse Märtha Louise sin engleskole, og plutselig diskuterte folk i fullt alvor om man kunne kommunisere med engler. Egentlig burde jeg ikke la meg forundre, for jeg vet jo at engler har en plass i kristendommen. Jeg trodde bare ikke at noen trodde på dem lenger, – sånn bokstavelig talt, altså.

Jeg tenkte at dette var en del av folklore, – at sjamanisme og healing var noe som foregikk i uopplyste kroker av kongeriket, og at det var i ferd med å dø ut. Som vanlig tok jeg feil. Disse fenomenene har tvert om blusset opp. I fjor fikk vi vite at stortingsrepresentant Sahera Khan hadde brukt tusenvis av kroner (-Stortingets kroner) på å ringe til spåkoner. Der mente hun at hun skulle få kvalifisert råd om både sin private og politiske framtid.

Og det stopper ikke der. Denne uken forteller helseminister Bjarne Håkon Hansen at han har ringt Snåsamannen for å få hjelp med sin sønns kolikk – og det virket – over telefonen! Norges helseminister tror på fjernhealing. At vitenskapen allerede har kunnet bevise at tro fører til en placeboeffekt som faktisk gjør at folk føler seg bedre, ser ikke ut til å interessere helseministeren.

Olav Gunnar Ballo er en vennlig mann. Han er stortingsrepresentant, men også lege. I går gikk han ut for å hjelpe helseministeren. Dette var ikke noe å hisse seg opp over, mente han. Også Ballo hadde nemlig hørt mye om alternativ medisin. Han kjente godt til at man kunne lese et bestemt bibelvers for å stoppe blødninger. Om han trodde på det? Det visste han ikke, men det var så mange som hadde fortalt om det, at han mente man måtte være åpen for at det kunne skje.

Dette er et mye brukt argument: Det er så mange som forteller om det at det må være noe i det.

Det er veldig mange av mine elever som tror på spøkelser. Sannsynliggjør det at de finnes? For noen hundre år siden fortalte mange mennesker at de hadde sett de underjordiske. Betyr det at det bor tusser og troll i skogene våre?

Hansen og Ballo er to personer jeg har hatt respekt for. Jeg kan ikke hjelpe for det, – når jeg hører at de tror på okkultisme mister jeg tilliten til dem. Ville de for eksempel kunne ta imot råd om politikk fra en spåkone? Ville det også være en grei framgangsmåte?

Vi har religionsfrihet i Norge. Folk får tro hva de vil, og det står enhver fritt å oppsøke de spåkoner og healere de måtte ønske. Det har ikke jeg noe med. Men da må jeg også få lov til å si at jeg ikke liker det. For meg er dette et pust fra fortiden, og det er et pust med skikkelig dårlig ånde. Tror man at overnaturlige krefter kan gjøre mennesker godt, er veien kort til at de kan brukes til å gjøre noen vondt også. Barn som er født på vonde dager og skal settes ut i skogen hører faktisk til i det samme bildet som fjernhealing og spådomskunst.

Har verden gått helt av hengslene?

Reklame

12 responses to “Det er mer mellom himmel og jord enn de fleste andre steder

 1. Selv om indlægget er skrevet med «tung penn», så synes jeg at det er blevet rigtig godt og jeg er helt enig med dig. Men det vidste du nok i forvejen. Måske er der mange mennesker som har et behov for at tro? Mennesket har jo næsten altid «troet», så man kan måske forestille sig, at det er naturligt og menneskeligt – «alt for menneskeligt», som Nietzsche tilføjede.

 2. Det er da rystende, at helse-ministeren også begynder at blande healing sammen med offentlighed – nejda, i den stilling? Det er forskrækkende.

  Placebo effekten er nyttig nok og har vel at gøre med at man føler glæde ved at andre gerne vil hjælpe.

  Hvor stærk den bevægelse er i Norge ved jeg ikke; jeg tror, at det, som folk reagerer overfor, er at sygehusvæsenet i udstrakt grad passificerer folk, og den tendens kan vendes. Det forekommer mig at den tendens er vendt i det danske hospitals-system, hvor en hel del opgaver (med at blive rask) overlades til patienten. Lægerne ved at der er forskel på en patient, som håber på at blive rask og en patient, som har tabt modet. Det er vel essensen af «placebo»-effekten: Elan vital, livslængselen, livskraften bliver anerkendt som en del af helbredelsen.

  Tænk på, hvor meget helbredelse, som kroppen selv skal gøre. Lægen, medicinen og kirurgens kniv er kun en del af helings-processen (det gælder dog ikke traume-kirurgi, altså behandling efter ulykker.)

 3. Hvor vanlig det er, vet jeg ikke, dax2, – men skal man tro de siste dagers aviser, bruker halve Norge en eller annen form for alternativ medisin. Heldigvis skal det forskes på det, og det er spennende.

  Uansett er det jo hyggelig med to danske gutter som mener som jeg, – så er jeg ikke helt alene.

 4. Jeg mener Snåsamannen har drevet hele sitt liv i ærlig arbeid.
  Kirketjener med lønn og helbereder med varme hender uten lønn…
  Kjære nabo: Livet er for kort til å «hisse» seg opp over troen på helberedelse via varme hender eller det samme over telefon.
  Troen er det som teller for mange mennesker, ministre eller vanlige
  fotfolk.
  Ellers er naboen helt enig med deg i at det er utrolig at mange av nåtidens
  topp-politere tror på det overnaturlige!
  Prekast…

 5. Fint at vi er enige, Naboen, – men livet er ikke for kort til å hisse seg opp. Hvis ikke noen hisser seg opp, vil ikke verden bli bedre. Da får galskapen råde.

  At jeg er i mindretall når det gjelder tro, er jeg klar over. Jeg vet at jeg hører til i en liten gruppe av dem som ikke forstår at folk velger tro framfor vitenskap. Det kan jeg leve med.

 6. Jeg kunne ikke vært mer enig i det som står her!

 7. Det var det jeg visste, Daniel, – det ble en skikkelig kar av deg 🙂

 8. Jeg velger ikke tro foran vitenskap, men jeg tror at det er mye vitenskapen ikke vet enda:)
  Liker bloggen din, er innom hveeeer dag 🙂 Skulle ønske flere lærere jeg hadde gjennom oppveksten var som deg!

 9. Så hyggelig at du er her hver dag, antaresa. Hyggelig at du tror du ville likt å ha meg som lærer, men det skal du ikke ta for gitt. Jeg er nok ganske lik de lærerne du har hatt, tenker jeg.

 10. Jeg har hatt et par veldig gode lærere men jeg har hatt flere slitne, uinspirerte lærere. Noe jeg forstår godt, jeg hadde ikke klart den jobben dere gjør.

 11. Hvis man ikke har lyst på den, er enhver jobb tøff. Men jeg elsker jobben min, og da er det veldig, veldig moro. Jeg føler meg priviligert, rett og slett.

 12. Tilbaketråkk: Håndball og healing | Livet leker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s