Nå må de pinadø gi seg

Jeg leser Fredriksstad Blad, Aftenposten, Dagbladet og Klassekampen på nett. Jeg ser Dagsrevyen og hører på Dagsnytt 18. Over alt dukker de opp, – de som skal forklare hvorfor noen unge mennesker valgte å kaste sten og rasere biler og butikker, tenne på hus og angripe Israels ambassade, – når det alt handlet om var å støtte befolkningen i Gaza og fortelle Israel at det de gjør er feil.

De innrømmer det nemlig nå, noen av dem: Det handlet verken om palestinere eller israelere. De kastet sten fordi de blir dårlig behandlet av det norske samfunnet, fordi politiet overreagerer og er for barske, fordi de ikke blir hørt.

Mulig det! Jeg tviler ikke et sekund! Det er ille! Men man hiver vel for pokker ikke sten av den grunn! Man ødelegger ikke min og andre engstelige menneskers ytringfrihet for å fortelle hvor sur man er på politiet eller Israel eller nordmenn flest. Når Midtøsten står på dagsorden og det for eksempel skal demonstreres mot Israels krigføring mot Gaza, så vet vi nå hva som vil skje: Opptøyer og vold, og så må vi andre holde oss hjemme og overlate gatene til dem som kaster sten!

Jeg blir så eitrende forbanna!

Tror disse unge menneskene at de er de eneste som har blitt misforstått og undertrykket i vårt samfunn? Hva med alle, – absolutt alle kvinner som har levd under mannstrykket i generasjoner? Kastet de sten? Knuste de naboens vinduer? Hva med alle homofile som har blitt latterliggjort, utestengt fra kirker og utsatt for vold? Angrep de kirkene? Sendte de nyttårsraketter inn i bispeboligene?

Nei, – for tenk de gjorde ikke det. Vold som ytringsform er å rive ned det fredelige demokratiet som alle de undertrykkede før oss har brukt tid, svette og tårer på å bygge opp. Til tross for sitt raseri og sin fortvilelse gikk de den langsomme, seige, forbanna ineffektive veien som demokratiet krever.

Fortell ikke dem at det er så ille å leve her at det rettferdiggjør stenkasting og ramponering av byene våre. Fortell ikke dem at deres sak er så spesiell at det gir dere rett til å kaste sten for å få sagt det dere vil.

Fortell oss heller hva som er galt! Bruk stemmeretten deres! Rop det ut! Skriv i avisene! Gå i demonstrasjonstog! Hyl og skrik og skjell og smell, –

men la stenene ligge.

5 responses to “Nå må de pinadø gi seg

 1. JA!!
  Og mer har ikke jeg behov for å si om den saken.

 2. ENIG!!! Utrolig godt skrevet og takk for at du fikk skrevet det JEG har tenkt.

 3. NEMLIG’!
  Du tar det akkurat på kornet. Det er da jaggu mange grupper i samfunnet som har veldig stor grunn til å være rasende. Men vi ser ikke dem pælme steiner og fyrverkeri etter folk og eiendom.
  Det går an å demonstrere og si sin mening – rett og slett bruke ytringsfriheten sin – uten å ty til vold.
  Jeg er veldig FOR at vi skal forsøke å forstå hvorfor folk gjør som de gjør. Men vi skal ikke behandle dem som stakkarslige offer..

 4. Jeg liker best at folk er enige med meg 🙂

 5. Godt indlæg og jeg er helt enig!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s