Det skulle vært helg

– og det har det vel på sett og vis vært også. Jeg har sett krim på TV, spist god middag på lørdag, drukket te med en nabovenninne, vært på kino og hatt pappa på en liten visitt.

Slett ikke verst når jeg også har fått gjort unna 12 timers skolearbeid, -men det var altså på dagtid. Hygge kan man jo likevel gjøre om kveldene. Det har seg sånn at jeg har blitt bedt om å holde en forelesning på lærerhøyskolen. Den skal handle om hva som er god klasseledelse, og de ønsket seg besøk av en av gutta på gølvet, – eller jentene på gølvet i mitt tilfelle. Studentene er PPU-studenter, – de som tar praktisk pedagogisk utdanning. Det betyr at de antagelig er godt skodd i det faglige, ettersom de har sin fagutdanning fra høyskoler og universitet. Nå vil noen av dem prøve seg som lærere i ungdomsskole og videregående skole, og da må man altså ha et ettåring studium i pedagogikk: PPU.

Jeg gleder meg! Tenk jeg har fått tre timer som er bare mine! Endelig skal jeg få lov til å fortelle kommende lærere noe om hvordan de kan lykkes i jobben og bli gode lærere for elevene sine (som kanskje blir mine barnebarn!). Men jeg gruer meg også. Tre timer er lang tid, og dette er oppegående folk som nok kommer til å ha ett og annet å spørre om, – og det er mange av dem. Tenk om de slakter meg og parterer meg og hiver meg til ulvene?

Noe av det har tenkt å fortelle dem er at mye av en lærers autoritet ligger i å være faglig godt kvalifisert og ikke minst godt forberedt. Det minste jeg kan gjøre da er å være godt forberedt selv.

Derfor har jeg sittet store deler av helgen med blokk og blyant, et par pedbøker til inspirasjon og mine 25 år i skolen som back up. Sakte, sakte har jeg bygd opp det jeg vil si, laget et manuskript og en Power Point krydret med bilder av skoleelever.

Wish me luck!

Reklame

18 responses to “Det skulle vært helg

 1. Selvfølgelig, held og lykke:)Jeg er sikker på, at de tre timer flyver afsted.

 2. Åja, så bra! Jeg er sikker på at de blir helt kjempebegeistret for budskapet ditt 🙂

  Luck!!

 3. Dere er jammen kvikke på, Sifka og Åse. Jeg var ikke ferdig med redigeringen en gang før dere var her. Hyggelig, og takk skal dere ha.

 4. Det var sjovt! Jeg fik en email i går med anmodning om at undervise kommende lærere en hel dag, to forskellige grupper dog. Om det praktiske sem jeg har lært i arbejdet som skolepsykolog. Og jeg glæder mig over at have fået denne lejlighed til at fortælle kommende lærere lige præcis det jeg synes de absolut skal vide.

  Held og lykke 🙂

 5. Et lykke til fra meg også……Kjempeviktig jobb du har tatt på deg. Det trengs noen av jentene på gølvet som forelesere ;-} Klem. I helgen har vi vært i nærheten av ditt lille hjørne av verden på brytestevne. Vi var i Halden og hadde an aldri så liten harrytur etterpå. Om noen få uker skal vi til sarpsborg og Fredrikstad på stevner så det blir mange turer til Østfold etter hvert. nattaklem fra meg.

 6. Jeg ønsker dig al mulig held og husk de slagter dig ikke – de lapper derimod din viden i sig – for det er nemlig din viden der kan understøtte dem i at de har foretaget det rigtige valg, at blive undervisere 🙂

 7. Så moro, Frida. Du har tydeligvis akkurat den samme følelsen som jeg har. Vi har faktisk lyst til å formidle et eller annet.

  Hvis du og familien trenger overnatting i Fredrikstad/Sarpsborg i månedene mai, juni før St Hans og august, så får du melde deg, Sol. Da har jeg noe på lur.

  Takk for det, Marianne. Det skal nok gå bra. Men selv om vi er godt voksne og kan det vi driver med, så er det alltid litt i overkant spennende med et nytt publikum. Det jeg er redd for er at de ikke får det de har bestilt og at noen skal bli misfornøyd.

  Ha en fin mandag.

 8. Endnu engang HEP! Om ikke andet kan du altid lade dem læse din blogindlæg, dér er meget at lære om god læring.

 9. Held og lykke 🙂
  De kommer til at elske at høre på dig! Du brænder så meget for det du gør, at det kan mærkes helt her ud bag skærmen!

 10. Hege, jeg stod i samme situation, da jeg skulle undervise studerende på sygeplejeskolen, og jeg kan lige sætte mig ind i det med at forberede sig 150%. Du skal nok vinde dem, for når du på skrift her kan formidle din glæde, dit engagement og din faglighed, så brænder du også igennem hos de studerende.
  Pøj pøj med forberedelserne 🙂

 11. Takk for hyggelige tanker, jenter.

 12. Ja held og lykke – jeg tror ikke du behøver heldet:-) du gør det godt ved at være ligefrem som du var ved vores blogg-treff.

  Jeg tror at forberedelse og faglige kvalifikationer kommer ved siden af evnen til at se og forstå. En forsker fortalte i en DR/P1 «Vita»-udsendelse at han havde set, hvordan et «dansk-top-orkester» opmærksomt kunne lade øjnene glide over salen og finde ud af om det var det rigtige, de spillede til situationen. De havde kun planlagt 3 numre, og derefter var det lederen, som skønnede, hvad der skulle spilles ud af deres (store) repertoire.

  Spørgeteknikken er lige så vigtig som forberedelsen. Evnen til at lytte til svaret og forme det næste spørgsmål ud fra svaret. Jeg har med stor succes undervist tekniske IT-folk, men jeg har også tidligere haft glæde af at undervise gymnasiaster og ungdomsskole-elever (for 30 år siden). Jeg tror, at evnen til dialog er vigtig. Desværre har jeg aldrig været god til klasser med mange elever på en gang.

 13. Takk for kommentaren, dax2. For meg er dette spennende på flere måter. Jeg går inn og ut av skolen, – år ut og år inn. Det blir liten tid til skikkelig refleksjon over egen praksis. Litt blir det, selvfølgelig, særlig siden jeg fungerer som øvingslærer for studenter hvert år. Men nå som jeg har måttet planlegge tre timer med vettugt innhold, har jeg virkelig måttet tenke og reflektere over hva det er jeg driver med. Jeg har rett og slett laget teori over min egen praksis, og det har vært lærerikt.

  Så er det bare å håpe at studentene også får noe ut av det.

  Det gjenstår ennå å se.

 14. Elisabeth

  Dette fikser du Hege!
  Diverse blogginnlegg fra din arbeidshverdag i skolen vitner om at du er en engasjert, reflektert, faglig oppdatert og dyktig, kreativ og godt forberedt lærer.
  Tvi-tvi og heia, heia!!

  Mvh Elisabeth

 15. Selvfølgelig fikser jeg det, Elisabeth, – men man skal aldri være for trygg på at mottakeren er fornøyd med budskapet eller framføringa. Fortsettelse følger.

 16. Beste forelesningen hittil i studiet! Helt sant! Masse matnyttig og interessant. 🙂

 17. Tilbaketråkk: Det gikk bra, - tror jeg « Livet leker

 18. Da regner jeg med at du satt i salen, Lisa. Flott hvis dere fikk noe ut av det. Lykke til videre med PPU!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s