Brideshead revisited – revisited

Husker du Brideshead Revisited? Jeg synes det var i går at vi fulgte med på denne serien på TV, – og så var det i 1981, for 27 år siden. Og likevel tror jeg at jeg husker både handlingen og mange detaljer. Selv om den selvfølgelig ble spilt inn i farger i 1981 også, må Thv og jeg faktisk ha sett den i svart-hvitt. På det tidspunktet hadde vi et fjernsynsapparat fra 1962, og på det var ikke fargene oppfunnet.

da

Serien bygde altså på Evelyn Waughs roman Brideshead revisited, the sacred & profane memories of kaptain Charles Ryder. På norsk ble det til Gjensyn med Brideshead.

Den gangen i 1981 skapte TV-serien faktisk klesmote. Store deler av handlingen finner sted på 1920-tallet. Vi gikk på lærerskolen i 1981, og jeg husker at de mannlige studentene gikk rundt med myke kakibusker med legg, bløte skjorter og mønsterstrikkede vester med v-hals – Bridesheadklær. De så ut som kloner av Sebastian Flyte og Charles Ryder alle som en. Jeg kan ikke huske at vi jentene kledde oss i 20-tallskjoler, – men så dreier handlingen i Brideshead seg for en stor del rundt de to guttene og deres forhold.

Nå er romanen filmatisert på nytt, men denne gangen som vanlig spillefilm. Vi så den i går, og det var en sann nytelse. Det morsomme er at man også denne gangen har brukt Castle Howard i Yorkshire til å representere det gedigene Brideshead, – like flott nå som den gang. Det er ikke vanskelig å forstå hvordan middelklassegutten Charles Ryder må ha følt seg da han ble invitert hjem til Sebastian Flyte på Briedshead, og både han og vi undrer oss over hvem han er mest betatt av: Brideshead, Sebastian eller Sesbastians søster Julia.

De to filmatiseringene har mye til felles, men noe er også annerledes i den nye versjonen. Karakteren Sebastian er til det karikerte feminin og sart i den nye versjonen. Han står i stor kontrast til den relativt maskuline Charles. Hvis jeg ikke husker helt feil, var Sebastian noe mindre tander og Charles noe mer feminin i den første filmatiseringen, – de møttes liksom på halvveien. Du kan jo se på dem selv. Det første bildet og det første klippet er fra filmserien i 1981. De to andre er fra nyinnspillingen. Den gang var det Jeremy Irons som gestaltet Charles Ryder, og jeg kan huske at jeg syntes han var vanvittig sexy. Det er forresten noen annet jeg opplevde annerledes nå enn i 1981. Jeg kan huske at jeg som 21-åring syntes Briedshead var veldig erotisk ladet. Det kan jeg ikke si jeg opplevde med den nye versjonen. Kanskje er det bare jeg som er mindre ladet enn jeg en gang var.

Men da vi satt i kinomørket nå for å gjense Gjensyn med Brideshead var det mye som kom tilbake til meg. Jeg husker guttenes første kyss, jeg husker Sebastian Flytes kosebamse som han måtte ha med hvor han gikk, jeg husker trekantdramaet mellom Sebastian, Charles og Julia. Det jeg ikke kan huske er at religionen spilte en så stor rolle. Og så er det altså 27 år siden, og jeg kan ha glemt mer enn jeg forestiller meg.

Nå har Thv skaffet fram hele den gamle serien på dvd, og vi har bestemt oss for å gi den et forsøk. Det kan være morsomt å sammenligne de to måtene å gjøre det på. Dessuten får jeg en så god stemning i kroppen av denne fortellingen, at jeg gjerne oppsøker den en gang til.

nu

8 responses to “Brideshead revisited – revisited

 1. Jeg glæder mig til at se filmen, Hege, for jeg fik aldrig set serien i fjernsynet. Men min husbond var meget begejstret for den, har han fortalt.
  Det var meget spændende at læse, hvad du fortæller!

 2. Hvor sjovt. Romanen er min godnat-læsning og ligger på mit natbord og tv-serien fra 1981 har jeg ønsket mig i julegave.
  Jeg har egentlig ikke lyst til at se den nye version, men nu må vi se. Interessant var det at læse din tanker om de to versioner.

 3. Hvis du ikke har tid til å se filmen nå, så kan du jo lese boken først, Madame.

  Og vi tar det visst i omvendt rekkefølge, Fru Green. Jeg skal nok få lest boken også, – og du får vurdere på nytt om du vil se den nye versjonen når du har lest ferdig og sett serien.

 4. Jeg er vild med Brideshead. Da jeg så dit lille klip fra youtube, fik jeg lyst til at se hele serien igen – og det er faktisk kun et par år siden at jeg så den sidst, for den blev genudsendt på tv. Men jeg tror jeg kunne se den mindst 100 gange. Der sker så mange ting og der er så mange konflikter, at man er nødt til at se den mange gange for at få det hele med.

  Jeg har også læst bogen for nogle år siden. Den er lige så god som serien. Jeg mangler at se den nye film. Naturligvis skal jeg se den! Det bliver meget spændende – men jeg er vist lige så skeptisk som Fru Green. 😀

 5. Den er altså god, Jens. Det eneste er altså Sebastian. Han ble noe for infantil for meg. Nå er jeg spent på hva du synes.

 6. Ah, Brideshead! Jeg er tilbøyelig til å være enig med deg i en del ting. F.eks at Sebastian nestene er karikert i filmen.
  Men når det gjelder all religionen, syns jeg det var MER i serien fra 81… jeg så serien i høst, før jeg så filmen. Hadde også sett serien i hine hårde dager, en gang rundt 1990, men da var jo jeg bare 10 år eller noe, så da forsto jeg ikke helt hva som foregikk mellom de to mennene….
  Jeremy Irons var jo utroooolig sexy i serien, men jeg syns kanskje at både han og han som spilte Sebastian var litt for gamle til å spille de helt unge mennene… Sånn sett syns jeg de i filmen fungerte bedre! Og han som spilte Charles i filmen, var jo bare helt nydelig. Julia var ikke så bra i filmen som i serien, da.
  Uansett. Brideshead er så braaaaa! (jeg vil også leve i ei tid da alle kler seg som Charles og Sebastian!)

 7. Nå har vi sett første episode, og jeg skjønner at jeg tok feil med hensynt til det med religionen, Camilla B. Den er jo der fra første øyeblikk. Jeg er eldre enn deg, og var 21 da den gikk første gangen, – likevel har jeg nok glemt mye. Men stemningen og alt det er har je gikke glemt. Helt enig med deg i Charles i filmen. Stilig fyr.

 8. Men egentlig….. Jeremy Irons var nok faktisk stiligere……

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s