Om å kjøpe et annet menneske

De siste dagene har flere bloggere kommentert loven som kriminaliserer kjøp av seksuelle tjenester. En av årsakene til det er Mads Larsens kronikk: Globalt sølibat Aftenposten her om dagen. Både kronikken (!) og alle bloggene og kommentarene har vært interessant lesning, og det har kommet fram noen tanker som jeg aldri har tenkt selv. Dette er en debatt som naturlig nok er styrt av følelser. Ofte mangler vi ord, og da kan det hjelpe å lese andres gode argumenter. I kommentarfeltet til Virrvarrs glimrende post Du har ikke rett på sex med andre enn deg selv, – sammenlignes sexkjøp med slaveri. Mange er veldig opptatt av at det er frivillig å selge sex, og derfor burde det være tillatt. Nå kan vi diskutere graden av frivillighet både opp og ned, og det blir også gjort. Og her er det altså sammenligningen med slaveri kommer inn. Det er millioner på millioner med fattige mennesker i verden. Mange av dem ville uten tvil akseptere å jobbe som slaver hos oss. Grunnen er jo enkel: Å være slave i en familie i velstands-Norge vil langt overgå det livet mange mennesker i den fattige delen av verden sliter seg gjennom nå. Betyr det at vi aksepterer slaveri? Neppe.

Jeg synes det er en god sammenligning som setter mye i perspektiv. Ellers er jeg som vanlig litt sent ute, og det meste er sagt i denne saken.

Uansett forstår jeg ikke hvordan folk som kan kjøpe sex er skrudd sammen. At man selger sex kan jeg godt forstå. Det er mange grunner til at noen velger å prostituere seg, – de fleste av dem er lite hyggelige. Når man selger sex tilbyr man noe som en annen vil ha. Man kan være trygg på at det man tilbyr er så attraktivt at noen vil kjøpe det, og da har jeg ingen problemer med å identifisere meg med selgeren. Men å kjøpe det? Umulig! Man invaderer kroppen til et annet menneske ene og alene fordi man har betalt for det. Hvordan kan de overhode bli kåte av det? Ufattelig! Tenker de ikke på hva som foregår inne i hodet på den prostituerte? Tenker de ikke på at hun (-eller han) kanskje synes at man er en ekkel kunde? Tenker de ikke på at hun bare gjør dette for å få betalingen? Ufattelig! Hva tror de om seg selv? Hva tror de om de prostituerte?

Men så er det tydeligvis verken umulig eller ufattelig for sexkundene. Så stort som dette markedet er forstår jeg at det er jeg som ikke forstår.

Jeg skulle ønske det var de som forsto.

7 responses to “Om å kjøpe et annet menneske

 1. Jeg har kendt flere prostituerede – både mænd og kvinder – og derfor synes jeg det er en rigtig dårlig ide at forbyde prostitution. Men lige som dig, forstår jeg heller ikke dem som køber sex. Jeg synes at det må være lidt for underligt.

 2. Hvorfor synes du at det er en dårlig ide? Her blir det altså sexkjøperen som blir rammet av loven.

 3. Fordi det vil skabe store problemer for de prostituerede og jeg tror ikke på at det vil gavne noget som helst.

  Jeg synes det er bedre, hvis man gav de prostituerede nogle muligheder for at komme ud af prostitutionen – hvis det er det de ønsker. Men resten synes jeg skal have lov til at leve som de selv har valgt. Alt andet synes jeg er respektløst. Min holdning skyldes naturligvis også, at flere af de prostituerede mænd og kvinder jeg kender/har kendt, er nogle kloge og intelligente mennesker, som jeg har stor respekt for. Men der er selvfølgelig også andre, som simpelthen har brug for hjælp til at få deres liv ind på et andet spor, som ville være bedre for dem.

  Men det er naturligvis en helt anden sag, når man taler om menneskehandel og kvinder som bliver tvunget ud i prostitution osv. Det kan jeg ikke forstå, at politiet ikke er bedre til at stoppe.

 4. Dette er en interessant post, livetleker.

 5. Jeg er enig med deg i at det hadde vært bedre om man kunne hjelpe de prostituerte ut av prostitusjonen, Jens, men hva når det ikke fungerer? Og hva med sammenligningen med slaveri? Skal vi som samfunn akseptere at noen får lov til å kjøpe andre mennesker? Om prostitusjonen er frivillig eller ikke er et vanskelig spørsmål. Jeg synes heller ikke den marginale gruppen lykkelige prostituerte er en grunn til å ikke forby denne virksomheten. Det store flertall prostituerte lever et ganske elendig liv, og om vi må ofre en lykkelig, selvvalgt prostituert (om de finnes) for å hjelpe noen hundre andre, så må det være verdt prisen. Jeg synes du skal lese posten til Virrvarr (jeg har lenket til den) og alle kommentarene der. Der har mange mye mer klokt å si om dette enn jeg har.

  Fint at du er her, Undre.

 6. Lykkelige prostituerede? Jeg ved ikke om jeg ligefrem tror på, at der findes lykkelige prostituerede. Der er jeg nok lidt skeptisk.

  Jeg følger meget med i debatten og alle argumenterne både for og imod, for jeg synes det er meget vigtigt. Også selv om vi ikke er enige. Men jeg vil springe let og elegant over dine spørgsmål, for ellers tror jeg at du snart bliver rigtig sur på mig. Og det vil jeg da helst undgå! 😀

 7. SÅ er vi enige i at det neppe er et særlig lykkelig yrke å være prostituert, Jens. Og sur blir jeg da ikke så lenge argumentene er saklige. Vi kan jo diskutere det hvis vi møtes i januar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s