Vi tar hull på advent

Det fikk ikke hjelpe at det regnet grevlinger i går, – det var tid for å flette adventskrans. Sånn er det med den saken. Thv er heldigvis av samme mening som jeg, så vi la i vei ut i vår egen nærmiljøskog bevæpnet med rosesakser og vikletråd. Det er en hyggelig tradisjon, og den gir faktisk rom for litt ettertanke. Jeg har laget adventskrans på denne måten helt siden Thv og jeg begynte å kalle oss familie sånn rundt 1980, og det begynner å bli noen år. Nesten alltid har det foregått ute i den samme skogen, men noen unntak har det vært. Det året vi bodde i Finnmark hadde vi også krans, men jeg kan ikke huske hva vi laget den av. Så var det det året vi hugg ned en gigantisk edelgran som sto i hagen vår. Da brukte vi selvfølgelig den. Ett år beskar vi tujaen vår, men det ble liksom ikke helt det samme, synes jeg. Det skal lukte enebær i stua i adventstiden.

flette

Adventskransen fungerer som et slags barometer på hvordan vi har det i familien vår. De fleste minnene er heldigvis gode, men jeg husker også det året jeg absolutt ikke hadde lyst på verken krans eller jul. Jeg sto og gråt ute i skogen, mens jeg laget det jeg det året kalte Den jævla kransen. Så ille har det aldri vært siden, heldigvis. Det beste minnet jeg har er fra 1984. Da var jeg meget, meget gravid. Marthe ble født seks dager senere. Snøen hadde lavet ned, og jeg dro ut i skogen helt alene. Jeg måtte vasse gjennom snøen, og magen var så stor at den nesten subbet i snøfonnene, men det gjorde ingen ting. Jeg var propp full av energi, og det var ikke så rart, når man tenker på at jeg hadde energien fra en spinnvill baby å spe på med. Jeg tror den julen er den deiligste jeg noen gang har opplevd.

Det ble ikke tid til å pynte noe særlig mer i går ettermiddag, for vi skulle på middag til gode venner om kvelden. Der var det til gjengjeld pyntet med både lys og julekrybbe. Det var lunt og godt. Vi fikk deilig mat og hyggelig snakk. Det ble nesten natt før vi var i seng.

maria

Advent betyr adventkalender. Selv om ungene våre er voksne, får de fortsatt en pakkekalender hver. Det er ikke sikkert det er så viktig for dem, men for oss er det veldig viktig. De bor ikke hjemme lenger, og vi føler av og til at vi får dullet litt lite med dem. Da kan en sånn pakkekalender være en liten kjærlighetshandling. På fredag var vi ute og handlet små duppeditter av ymse slag, og i dag og i går ble alt pakket inn og forsynt med små, røde kjærlighetshjerter.

thv

En unnskyldning for å dra til Oslo på besøk er det også. Vi kjørte av sted ganske tidlig på morgenen i dag, og Henrik møtte oss hos Marthe. Der fikk vi te og pepperkaker ved kjøkkenbordet. Henrik og Marthe fikk kalenderne sine, og vi fikk pratet litt med dem, kysset litt på dem og beroliget foreldrehjertene våre en smule. Og snart kommer de hjem til jul.

planter

Mamma spanderte deilig suppemiddag da vi kom hjem, så vi slapp å lage middag av noe slag. Nå sitter vi her med peisbål og kveldshygge. Det har vært en veldig hektisk helg, men det føles i grunnen helt ok. Fordi det regnet så voldsomt da den ble laget, måtte kransen ligge til tørk i natt. Nå er den hengt opp på sin faste plass, og det første lyset er tent. Fram til jul vil kransen bli tent hver eneste kveld.

Endelig er det advent.

ferdig1

10 responses to “Vi tar hull på advent

 1. Sikke en skøn weekend og jeg er helt vild med at du selv laver adventskransen helt fra bunden – det er altså imponerende. Nogle jul har også i vores familie været svære. Svært at finde stemningen når en masse går imod, men efterhånden har jeg lært en taktik. Det troede jeg – idag varer flyttet ind i min hals så jeg orkede ikke. Jeg håber at energien er til det imorgen og mon så ikke Mathias kan kigge med imens jeg finder julen frem 🙂

 2. Ja det har været en hektisk helg – men det hjælper på humøret, når man ser de dejlige billeder af din adventskrans!

 3. Hei, flott krans! Her er lyset på tujaen og 1. lys er tent på adventsfatet. Vi er i rute… Dvs vi har ikke gjort noe enda… Strikket to gaver kanskje tre og kjøpt to, men resten… Tomorrow…

 4. Veldig fin krans! 🙂

 5. Hvilken fin krans !
  Synes ideen med gavekalender selv om de ikke bor hjemme, er så sød og fuld af kærlighed 🙂

 6. Så hyggelig at dere liker kransen min. Den er nå ganske tradisjonell da, og lett å lage. Siden det regnet tok jeg tiden: 25 minutter!

 7. Mariann E

  Så enkel krans, men likevel så mye Jul det ble med den:)

  Skulle ønske jeg hadde et sted jeg kunne henge en sånn krans….

  Følger med hver dag på bloggen din, flott blogg.

 8. Jeg synes, det er en varm og dejlig tradition, at I laver pakkekalender til jeres voksne unger.
  Og sikke skønne billeder fra jeres weekend 🙂

 9. Velkommen hit, Mariann E – enda en av leserne jeg ikke visste at jeg hadde. Hyggelig å høre fra deg. Kransen krever bare en krok i taket 🙂

  Hyggelig at du likte bildene, Madame.

 10. Mariann E

  Jeg følger med på bloggen din hver dag 🙂

  At du skriver hver dag er helt utrolig. Ikke slutt med det …

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s