God eplekake – dårlig vikar

Da jeg kom på skolen i dag visste jeg at jeg hadde en tøff dag foran meg. Heldigvis har jeg et lite pusterom om morgenen på tirsdagene, og da kan jeg få forberedt litt undervisning. Ikke sånn i dag. Jeg skulle være vikar. Det er mye sykdom på huset for tiden, og da må vi steppe inn for hverandre. Noen ganger kan det være morsomt å være vikar. Til daglig underviser jeg kun min egen klasse, og det er morsomt å få være sammen med noen andre unger også.

Tenkte jeg – inntil det gikk opp for meg at det var Mat og helse jeg skulle ha. Mat og helse er det faget som het Heimkunnskap i fjor og Skolekjøkken da vi var barn. Jeg skulle altså starte dagen med Mat og helse i tiende klasse, og jeg var ikke forberedt. Jeg grøsset. Ikke kjenner jeg ungene, ikke er jeg kjent på kjøkkenet, ikke vet jeg hvor maten er! Adrenalinet steg, og jeg forbannet, riktig nok bare inne i mitt eget hode, både den syke læreren og inspektøren som hadde gitt meg oppdraget. Kaos, tenkte jeg, og for mitt indre øye så jeg deigklumper fare gjennom luften og eplekaker komme ut av ovnen som brente klumper.

Så feil kan man ta.

bake

På kjøkkenet satt elevene og ventet. Det var omtrent fjorten av dem. Den stakkars og alltid snille inspektøren hadde tatt ut fisken i går kveld, og den ulykkelige syke hadde mailet meg en punktvis og meget detaljert beskrivelse av hva jeg skulle gjøre: Når du kommer inn i rommet, – sett inn nøkkelen og skru på hovedbryteren osv Jeg opphevet umiddelbart den tidligere nevnte forbannelsen av mine kjære kolleger. Dette skulle nok gå.

skrelle

Jeg vet jo for søren ikke hvor noe er en gang, sa jeg til ungene. Dette går aldri bra! De lo: Slapp av, mor – dette kan vi, og plutselig kom jeg på hva jeg hadde glemt: Det var tiende klasse, lærerens dessert, jeg skulle ha i denne timen. Jeg senket skuldrene, og derfra gikk alt på skinner.

Det var en viktig time vi skulle ha i dag – fiskedag, – og det skulle evalueres! Elevene var delt inn i grupper, og hver gruppe skulle lage sin fiskerett. I tillegg skulle det bakes indisk brød, eplekake og sjokoladekjeks. På det detaljerte arket jeg hadde fått, stod det at alt måtte være ferdig klokken 09.50. Jeg tenkte mitt. Fjorten ungdommer, ett kjøkken, fire fiskeretter, kjeks, kaker, brød – og under to timer til rådighet.

Hjelpes meg!

ferdig

Elevene satte i gang i et forrykende tempo. De skrellet og skar, ryddet og vasket opp, og de arbeidet stille og rolig. Alle mine fantasier om deigklumper som farer gjennom lufta ble gjort til skamme. Noen hadde tatt med eget fiskeservise, pynt og servietter. Det så lekkert ut. De som ikke hadde husket denne detaljen dekket med det vi har å tilby på skolekjøkkenet, og det er heller ikke lite. Bordet ble slett ikke verst.

bordet

Det eneste jeg bidro med var å veie opp fisken, resten klarte de selv. De gikk til og fra, renset grønnsaker, skar opp fisk og dekket bord. Noen var mer tafatte enn andre, – men de ble raskt satt i sving av de mer autoritære på gruppa. Jeg var imponert!

oppvask

Klokka 09.50. var alt klart, og de kunne sette seg til bords. Min jobb var å prøvesmake maten, – ingen tung oppgave akkurat. Det smakte kjempegodt, – særlig sjokoladekjeksene, – og eplekaken. Det er den beste eplekaken jeg har smakt noen sinne, og for at du skal slippe å spørre: Oppskriften kommer lenger nede i denne posten. Læreren i Mat og helse skal ha tilbakemelding når hun kommer tilbake, – en evaluering.

Min konklusjon er klar: Flinke og selvstendige, og ikke minst blide og vennlige, elever, raskt og godt utført arbeid, flott resultat, pent bord og god mat.

Vikaren var av det mer udugelige slaget, men det var det ingen som var opptatt av.

namse

Eplekake for eplekakeelskere:

200 g hvetemel og 125 g sukker smuldres i foodprosessor. 125 g margarin, 2 ts bakepulver og 1 egg tilsettes.

La deigen hvile i kjøleskapet.

1 pk vaniljesaus til koking, 2.5 dl melk, 2 ss sukker. Lag krem etter anvisning på pakken.

4 epler skrelles og skjæres i biter.

Del deigen i tre like deler. Klem 2/3 av deigen ut i en springform (24 cm). Bruk bakepapir. La deigen gå litt opp på kanten. Smør vaniljekremen på deigen. Legg eplebitene oppå. Resten av deigen trilles ut til små kuler som trykkes litt flate og legges med passe mellomrom oppå eplene.

Stekes midt i ovnen på 200 grader i ca 25 minutter.

Namse og velbekomme!

Reklame

6 responses to “God eplekake – dårlig vikar

  1. 🙂 jeg sidder og storsmiler og ser det hele for mig. Jeg er sikker på at du er optaget med skjultkamera så dine kollegaer har noget at grine af til årets juleforkost….
    Jeg er helt forbavset over al den mad. I Danmark er hjemmekundskab på 3 årgange (6-8 klasse) og der må laves mad for 10 kr. pr elev og det begrænser jo hvad man overhovedet kan lave af mad….

  2. Men Hege, jeg husker at vi hadde deg i heimkunnskap et par ganger i fjor, og det gikk jo kjempebra! Hvis jeg husker rett – noe som jeg gjør, så masa vi på at vi kunne ha deg i heimkunnskap mye oftere! 🙂

  3. De klager over lite budsjett hos oss også, Marianne, men de har da penger nok til mat. Jeg husker ikke hvilket årstrinn de begynner med faget, men på ungdomstrinnet har de tre uketimer fordelt på tre år. Noen skoler har da tre timer hver uke i ett år. Hos oss har vi tre timer hver tredje uke i tre år. Det betyr altså at alle elevene har tre timer Mat og helse hver tredje uke hele tiden de går på ungdomsskolen. Det er vi veldig fornøyde med, særlig fordi disse timene må deles mot noe annet. I min klasse har vi tredeling de tre siste timene på fredag. Jeg har da 1/3 av klassen i norsk eller samfunnsfag. Det var for eksempel disse timene jeg brukte da vi var på sykkeltur i høst. De to andre tredelene har matematikk og altså Mat og helse. Det er helt supert å kunne dele dem i norsktimene.

    Det stemmer det, Daniel, – jeg var assistent hos Reidun i deres heimkunnskaptimer. Grunnen til at dere ville ha meg var nok helst at dere kjente meg. Elever vil alltid ha de lærerne de kjenner og er trygge på i flest mulig fag. Sånn er det bare. Jeg føler meg ikke særlig flink i sånne fag. Det blir så mye støy. Takke meg til en norsktime og litt Ibsen, eller litt Kennedy og Cubakriser og denslags. Det er timer det, tenker jeg. Det er så hyggelig at du er her ikke, så får jeg holdt litt kontakt med deg.

  4. Sikke en opgave at få ganske uventet, men du og I klarede det bare så flot – jeg er virkelig imponeret. Det hed jo skolekøkken i min barndom, og det mindes jeg med rædsel. Men som du beskriver det, har det været en supergod dag for jer alle 🙂

  5. Skolekøkken i 10.klasse? Bare vi også havde haft det da jeg gik i skole. Jeg tror kun vi havde et år i 6.klasse og det er alt for lidt. På en eller anden måde, så er det jo et af de vigtigste fag. Hvis unge mennesker følte sig mere sikre i et køkken, så tror jeg ikke at vi ville have så mange pizzaria´er, grillbarer osv.

  6. Jeg skal fortelle læreren i faget at det finnes noen som synes det er det viktigste faget. De føler seg nok ofte litt underkjent. Men du har rett i at det er viktig. Og det er et populært fag. Hvem liker ikke å få lage god mat og så spise den etterpå?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s