Boktyven

mikke

Foran meg på bordet ligger månedens lesesirkelbok,Boktyven av Markus Zusak (Jeg er som vanlig sent ute og leser de bøkene alle andre er ferdige med å snakke om!). Det spørs bare om jeg rekker å lese den før 1. desember. Men jeg behøver ikke lese en roman for å skjønne hvem som er den virkelige Boktyven i mitt liv. Du har den foran deg i dette øyeblikk: Bloggen.

Jeg bruker livet mitt til mye forskjellig. Først og fremst selger jeg selvfølgelig arbeidskraften min for brød og vin. Det er en nødvendighet, men heldigvis også en av de største gledene i livet mitt. Så skal det soves og spises. En og annen vaskemaskin må settes på, og et gulv eller to skal vaskes. Det skal innrømmes at jeg er glad i å se på TV, og krim og andre serier har lett for å kreve at jeg følger med.

Og så er det bloggingen. Den tar ikke all verdens tid, kanskje en time om dagen inkludert både lesing og skriving (Når jeg skriver store poster spanderer jeg nok noe mer), men det er altså den timen jeg før brukte til å lese.

Jeg får tid til nesten det samme som jeg fikk tid til før jeg begynte å blogge, nesten. Men det sier seg selv at hvis døgnet er fullbooket, så krever en ny aktivitet at man må redusere på noe, – tiden må hentes et sted,  – og valget blir altså å stjele tid fra lesingen. Bloggen er den store Boktyven. Jeg leser fortsatt bøker, men omtrent halvparten så mange som det jeg gjorde før. Sånn er det bare.

Jeg manglet tid før jeg begynte å blogge også, og nå er det virkelig hastverk. Det er mye jeg ikke får tid til. Jeg har lyst til å strikke mer, og så drømmer jeg om å sy små, morsomme barneluer. Selv om jeg er med i en lesesirkel, har jeg lyst til å være med i en til, – en av det slaget der alle leser den samme boken og diskuterer den over litt vin og mat. Jeg ville veldig gjerne ha hevet meg på Uffe og cos søndagsleseklubb. Ikke har jeg lest Dorian Gray heller. Men det får så være. Det er ikke tid.

Jeg kan alltids ta det igjen siden. Mamma har blitt pensjonist, og hun leser et helt bibliotek hver uke. Bøkene venter nok på meg. Men jeg er nysgjerrig på Boktyven. De som har lest den er enten fulle av ovasjoner, – eller så kom de aldri lenger enn til side 50.

Jeg begynner i kveld.

Jeg må bare blogge litt først.

12 responses to “Boktyven

 1. Jeg har læst din blog i nogen tid, og synes det er vældig hyggeligt at læse norsk. Har engang i tidernes morgen arbejdet som fysioterapeut i Bergen. Du skriver spændende og engageret om at være lærer og mor/kone.
  Jeg har kun blogget et par måneder og funderer engang imellem over, hvor meget tid det tager. Helst siger jeg, det tager ikke lang tid! Meeeeen…..jeg kan se, at jeg forsømmer fitness, som er vigtig for min ryg. Men tror, blogging tager mindre tid, når jeg bliver mere rutineret. 😉

 2. Velkommen hit, betty. Ting tar tid. Sånn er det enten det handler om blogging eller noe annet. For meg er det et poeng at jeg skal bruke fritiden til noe lystbetont. Når jeg har gjort jobben min (- og den kan jeg ikke rasjonalisere bort), vasket noen gulv og fått skjønnhetssøvnen, så vil jeg bruke resten av tiden på noe som gir meg glede. Problemet er at det er så mye som er morsomt, og jeg har ikke tid til alt. Noe må velges bort, – og bloggingen gir meg så utrolig mye glede at jeg ikke en gang tenker tanken på å redusere den. Jeg skriver så lenge jeg synes det er moro, – og nå er det veldig, veldig moro.

  Beklager å måtte si det, men det går ikke så mye fortere når du blir rutinert. Etter hvert vil flere og flere lese deg, og gjennom dem blir du kjent med nye blogger. Jeg bruker nok dobbelt så lang tid på å lese blogger som å skrive selv.

  Men det er verdt det.

  Dansk fysioterapeut i Norge? Vår nærmeste nabo er norsk fysioterapeut som har arbeidet i flere år i DK – i København.

 3. Du er ellers velkommen 🙂

 4. Takk for det, Uffe, – men det får bli en annen gang. Kanksje neste gang. Jeg råker opp for tid.

 5. Gled deg – Boktyven gikk rett i sjela mi. Spent på å høre hva du synes.

 6. Det er jeg spent på også, Anne.

 7. Hvis du skrev en bog, saa ville jeg laese den, og det siger jeg ikke bare fordi jeg kender dig personligt

 8. Det var da søtt sagt, Holger. Tusen takk!

 9. Kære Hege – jeg har heller ikke læst «Bogtyven». Ikke endnu. Den står på min læseliste, men kun tiden kan vise om jeg nogensinde får den læst.

  Men ellers var det fuldstændig som at læse om mit eget liv. Jeg har ganske vist ikke noget job, så du har mere travlt end mig. Alligevel må jeg også indrømme, at efter jeg er begyndt at blogge, så er der mange andre ting som jeg ikke når. For eksempel får jeg ikke læst så mange bøger mere og det er jeg lidt ked af. Jeg prøver hele tiden at sige til mig selv, at hvis jeg var lidt mere organiseret og disciplineret, så kunne jeg nå meget mere. Men sandheden er vist, lige som du også skriver, at der er alt for mange gode oplevelser ved at blogge og derfor tager det altså bare den tid som det tager. Der er ikke noget at gøre ved det.

 10. Nei, det er ikke noe å gjøre med, Jens. Jeg fortsetter med å blogge så lenge jeg synes det er moro, – eller til det dukker opp noe annet som er enda bedre, og som fortrenger bloggingen. Poenget er at store deler av mitt liv går med til plikt, plikt, plikt. Det som gjenstår er min egen tid, og vil jeg bruke den til å bogge, så gjør jeg det. Men så var det altså disse bøkene jeg ikke får lest.

  Jeg er forresten godt i gang med boktyven, og den tegner godt.

 11. aalefoten

  Jeg må si det jeg også: gled deg! Boktyven er en utrolig historie. Jeg hulket meg gjennom de siste sidene. Og bøker som fremkaller så sterke følelser er som oftest veldig gode bøker. 🙂 Men det er nok som du sier. Mamma kom ikke lenger enn til side 50. Ikke at jeg skjønner hvorfor, da.
  Ellers tror jeg det er mange som er glad for at det finnes en boktyv i ditt liv. Jeg synes ikke du skal bekymre deg. Tror bloggingen betyr veldig mye for deg. Det er det som teller.

 12. Jeg tror også jeg hører til den kategorien som kom forbi de første 50 sidene. Den er helt nydelig! Nå går jeg opp i senga mi og leser et kapittel til.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s