Jeg beklager – litt

I disse klimakrisetider er det mye snakk om kortreist mat. For å unngå unødvendig utslipp av CO2, skal vi spise mat som er produsert i nærmiljøet. Jeg må bare krype til korset og innrømme det: Den middagen vi nettopp spiste har reist lengre enn langt.

Nå som det bare er oss to her hjemme, har vi lett for å ta oss noe lettvint i sofaen i helgene. Ikke sånn i dag. Riktig nok er potetene og gulrøttene lokalproduserte, og wiskeysausen er i hvert fall produsert innenlands. Skogssoppen er plukket rett oppi skogen her, og bragt til oss på sykkel av Thvs kamerat. Så langt, så godt.

Men så blir det verre. Andebrysta tok vi med oss hjem fra Köbenhavn, og før det hadde de fløyet hele veien fra Frankrike. Verst er det derimot med vinen. Den har Thv selv hentet på en vingård i Italia. Den har reist både med buss, fly og bil. Etterpå har den ligget i vår kjeller i fire år. Det er ille å måtte innrømme det, men den var verdt hvert eneste lille gram CO2-utslipp den har forårsaket. Ikke si det til noen, men sånn er det. Den var så god, så aromatisk, så mild, så krydret, så fruktig – at om den forårsaker skybrudd, stormflo, og at havet stiger to nye centimeter, – so be it!!!

Jeg beklager,

men bare litt.

Reklame

5 responses to “Jeg beklager – litt

 1. En Brunello-vin, det lyder bare lækkert! Det er noget af det fineste. Men du har jo ret i, at vi også skal huske på, hvor meget CO2-udslip vi er skyld i. Det er ikke nemt at være menneske …

 2. En meget herligt indlæg, men du handler jo meget med omtanke og stadigvæk var produkterne inden for europa 🙂

 3. Nei, det er ikke «nemt at være menneske» – sånn rent generelt, Madame. Men det er meget, meget nemt at være Hege. Og det er vel der problemet ligger. Livet er så lett, og så gidder jeg ikke si nei til livets goder, selv om jeg vet at jeg burde både av den ene og den andre grunnen.

  Det er sant, Marianne. Det var kun eurpoeiske produkter, og Europa er jo her 🙂

 4. Hvordan i all verden steller du vinplanten for å få så mye druer??
  Har 1 plante her hjemme, men foreløpig ingen antydning til druer. Planten er forholdesvis ung, kanskje det har noe å si?
  Flott side du har, jeg er inne å leser ofte 🙂

 5. Det kommer jo an på hvor du bor, gehenne. Vi bor altså i Fredrikstad, og her bor vi i en lun dal. Druen er hardfør, og den vokser på en lun sørvegg. Planten er gammel. Den begynte å bære andre året, og så har den bare fortsatt. Vi steller den ikke noe særlig. Den får en bøtte gjødselvann om våren, og så klipper Thv bladene noe tilbake i løpet av sommeren. Gamle grener blir skåret bort, sånn at det blir en viss fornyelse.

  Velkommen hit, forresten.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s