A room with a view

Da vi var unge bodde vi bare på campingplasser og vandrerhjem når vi var ute og reiste, – nå er vi mye rikere og kan velge hotell. Vanligvis prøver vi likevel å velge det aller billigste vi kan finne, – for det er jo grenser selv for vår rikdom. Nå i helgen bor vi på lugarhotellet Cabinn. Det er amerikansk-billig i stilen, badet minner om det i en båtlugar og alt er smått, – men rent og pent. Vi har bodd her tidligere i den aller billigste varianten. Denne gangen var det bare Commodore class som var ledig.

Det er jo kjempeflott! Vi har til og med fått balkong ut mot gaten (Synd det ikke er sommer og varmt). Badet er stort nok til at to kan være der om gangen og det er skikkelig Internett. Hva mer behøver man? Det eneste måtte være hele Köbenhavns politihus til å passe på oss, – og det har vi også.

Jeg er alltid veldig trøttesen om morgenen, men vi kom oss opp i sjutida og kjørte av sted. På den måten fikk vi se Skandinavias (Nordens? Europas? Verdens?) vakreste bro, – Uddevallabroa i morgenlys. Frokosten ble inntatt i 110 km/t, – den var pakket i går kveld.

Selv om vi dro tidlig, så tar det tid å komme seg til Köbenhavn. Sist vi var her var bymuseet stengt. For å sikre oss at vi fikk det med oss, dro vi direkte dit i dag. Det svarte til forventningene. Vi har ruslet gjennom Köbenhavns historie, sett på bilder, lest og hygget oss. Siden jeg var på et museum, tenkte jeg at jeg skulle prøve å fotografere med sånn sepiafarge for å se om det ga en bedre stemning.

Det kan jeg ikke si at det gjorde.

For meg som elsker gamle bygninger vakte disse vinduene interesse. Det rennende glasset fortalte om ganske høy alder. Det er egentlig merkelig hvor lite vinduer har forandret seg gjennom årene. Dette minner til forveksling om dem som står i huset vårt hjemme. Hasper, hjørnejern og sprosser – alt er som på tilsvarende moderne vinduer.

Köbenhavn bymuseum kan ikke sies å være et veldig spennende og nyskapende museum. Utstillingene var av det tradisjonelle slaget, og jeg skulle gjerne sett enda flere gjenstander utstilt. En morsom detalj som de skal ha skryt for, var at de hadde forsøt å rette fokuset mot kvinnehistorie, og det hadde de gjort på en litt snedig måte. Rudt omkrign hang små, røde lapper. På dem hadde ulike kvinner, for eksempel en assistent og en renholder på museet, skrevet noe om kvinneperspektiv sett i relasjon til det objektet som befant seg bak den røde lappen.

Det var interessant lesning.

Vi har bare knappe to døgn her denne gangen, og da må vi forsøke å få med oss litt forskjellige ting. Et museum kan jo i prinsippet få alle timene i to sånne døgn, – i hvert fall hvis det får besøk av sånne museumshunder som oss. For å få tid til andre ting, valgte vi bort Søren Kierkegaard-utstillingen.

Det kan være godt å ha noe på vent til en annen gang. Men den flotte festsalen, den fikk vi med oss. De er stolte av sin Jacobsen, disse danskene. Det finnes knapt et offentlig rom uten disse stolene. I Norge kryr det også av dem, – men det er i private hjem hos Ingerid Schuleruds venninner og denslags. Etter hennes uttalelser i fjor, har de dessverre blitt offer for ryktet om den jålete og snobbete smak. Jeg skal vedde på at enkelte har kastet dem ut etter det. De er liksom ikke like stuerene lenger, for å si det på den måten. Veldig synd, faktisk, for jeg skulle gjerne hatt en 10 – 12 stykker rundt spisebordet mitt.

Etter at vi hadde forlatt museet, gikk vi ned i Istedgade for å spise lunsj, – og så fikk Thv øllen sin. Det må til for at han virkelig skal føle at han er i Danmark. Smørbrødet smakte også som det skulle.

Jeg oppfatter Köbenhavn som en utrolig vennlig by. Det yrer av folk over alt, og selv midt nede i sentrum er det fullt av unger, skoler, barnehager, restauranter – alt det som får en by til å leve hele døgnet, – ikke bare i forretningstiden. Og når lekeplassen også byr på trehjulssykler som passer en dame fra Norge, – da blir det ikke stort hyggeligere.

Hva vi ellers skal bruke dagen på, vet jeg ikke ennå. Min kjære ligger på senga bak meg og puster sovepust. Han har kjørt langt, og i motsetning til meg har han ikke sovet noe i bilen.

Om en liten stund ruslet vi nok ut i byen igjen. Kanskje blir det en tur på kino, – vi får se.

Rapport følger.

14 responses to “A room with a view

 1. Hege,det må være legepladsen»Skydebanen»du er på-der kom jeg med mine to børn i 1960-erne.
  Min søn bor på Halmtorvet,det er jo lige ved Istedgade.Hav gode feriedage i København:-)

 2. Det stemmer, C.O, Det var på Skydebanen vi var. Vi gikk gjennom der da vi skulle til Bymuseet. Jeg regner med at det er en grunn til navnet. Når var det skytebane der?

 3. Det ved jeg ikkeHege,men så du de runde plader med skydehuller i,som hænger på væggen opad
  trappen inde i museet? (jeg vil da tro de hænger sådan endnu) de er blevet brugt på Skydebanen.

 4. Jeg har lige søgt på Google:Skydebanen på Vesterbro!Der kan du læse om den:-)

 5. Tusen takk! Jo visst så vi på de runde skyteskivene i gangen på museet. Thv driver med pistolskyting, så ingen ting av det slaget går ham forbi.

 6. Hyg dig i København, du kom der før mig 😉

  Og hils til blogtræffet 🙂

 7. Ja det må være legepladsen ved Skydebanen. Godt de ikke skyder mere. Er den store fæstningsmur stadig der i den ene ende?

 8. Jepp, det er den, dax2.

 9. Dejligt at læse, at I er i København nu og har haft gode oplevelser. Det er et fantastisk smukt billede, du har taget af broen. Glæder mig til at møde jer i eftermiddag 🙂

 10. Aah, elskede København! Det må være en av mine absolutte favorittbyer. Sist vi var der bodde vi også på cabin hotel! Veldig praktisk. Rent og pent, og billig. Vi bodde ikke i den fancye commodore-lugaren, da, dere luksusdyr. 😉
  Tror nok jeg skal få med meg bymuseumet neste gang. Det virka spennende! Ellers har søstra mi begynt å jobbe på et trikotasjemuseum i Bergen! Det kan jeg anbefale deg, Hege! (hvis du en eller annen gang tilfeldigvis er i Bergen. 😀 ) veldig spennende!
  Kos deg! 🙂

 11. Jeg koser meg, Silje. Og trikotasjemuseum må være noe for meg. Jeg har akkurat vært og kashet ut masse garn på Garnhuset. Jeg hadde nemlig fått gavekort av mine kjære elever 🙂 Tusen takk for det.

 12. Kære Hege og Thorvald!

  Tak for et forrygende hyggeligt blogtræf i Hillerød.

  Varme hilsner 🙂

 13. Takk i lige måde. Det ga jammen mersmak. Nå sitter vi på hotellet og slapper av med pc og bok, og i morgen er det hjem igjen.

 14. Tilbaketråkk: Når dyrt blir billig, – om å sove i København. | Livet leker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s