Vennlig disiplin

Vi har vært på skoletur, – den første. 160 fjortiser og åtte lærere på tur til Fredriksten festning i Halden. Det var den kulturelle skolesekken som inviterte, og DeltaK hadde laget opplegget. Og for et opplegg! Det er en utfordring å organisere så mange unger, og som oftest er det lærerne som må gjøre den jobben. I dag skulle de gjennom et tettpakket program, og tidsmarginene var små. Da kan det være godt med litt militær disiplin. Dessuten passet det godt med denslags siden vi var på en festning.

Selv hadde vi bare delt klassene inn i grupper og utnevnt gruppeledere. Resten ordnet arrangørene, – en haug med pensjonerte lærere og offiserer fra ulike organisasjoner. I hvert fall gjettet jeg på at de var offiserer. De hadde ikke glemt gamle kunster noen av dem. Jeg var imponert. Da vi kom var det satt opp plakater, en for hver av de 36 gruppene. Ungene ble samlet i en bue rundt han som skulle informere. Lydanlegget fungerte, og alt ble ledet på en forbilledlig måte.

Vi var ikke alene. Tre andre skoler var representert, og alle gruppene ble sendt ut i puljer. Våre grupper startet på museet. Over alt var det voksne som tok oss imot, oppgaver ble delt ut, og det ble gitt informasjon uten at det ble så mye at noen rakk å kjede seg. Elevene var blide og positive, men den vanlig tendensen viste seg: Jentene kastet seg over oppgavene med all sin pliktfølelse. Guttene hadde nok med å rusle rundt for å se seg om, og de måtte hukes inn hvis de skulle bidra med noe.

Det tar tid å samle så mange unger for å få dem på plass i Halden, så da første oppgaverunde var over var det allerede tid for lunsj. Omgivelsene var det ikke noe å si på, og det så ut til at de fleste koste seg. Noen valgte å spise medbragt matpakke og drikke. Her hadde noen mammaer og pappaer lagt seg i selen og pakket ned både mat, brus og litt godteri. Andre stilte seg i kø for å kjøpe burgere eller annen god kjøpemat. Det smakte nok deilig, men for noen ble det litt vel lenge å stå i kø.

Så var det ut på tur igjen. Denne gangen var det tid for historisk teater. Et fantastisk teater. Forestillingen fortalte den tragiske historien om giftmordersken Sophie Johannesdatter, den siste som ble henrettet i Norge. Hovedrollen ble framstilt på en fremragende måte, og noen måtte opp med en finger i øyekroken da de fikk høre livshistorien til denne fattige tjenestejenta. Pensjonisten som fulgte oss rundt, kunne fortelle at to av dem hun hadde myrdet var hans oldeforeldre.

Vi var heldige med været. Riktig nok var det ganske sur vind, men det var tørt. Regnet kom først da vi hadde satt oss inn i bussen. Den siste oppgaven vi fikk, var en kunnskapsløype rundt på fortet. Elevene fikk høre korte foredrag, de konkurrerte om å svare på oppgaver og de fikk måle avstander og vise andre ferdigheter, Over alt ble de tatt imot av kunnskapsrike pensjonister. Alle var bestemte og viste autoritet. Samtidig var de blide og hyggelige og fulle av lovord over elevene våre. Det var ingen grunn til noe annet. Det har satt seg en god kultur i denne gjengen, og jeg kan nesten ikke få sagt hvor lettet og glad jeg er for det. Det betyr antagelig tre år i et godt arbeidsmiljø for både meg og elevene. Det kan ikke overvurderes.

Vi gikk videre, og nå begynte vi å bli slitne. Siste post på programmet var demonstrasjon av gamle svartkruttvåpen. La oss bare konstatere at det smalt skikkelig.

I bussen hjem var vi voksne ganske slitne, – men det var ikke ungene. De sang og skråla hele veien: En bussjåfør, en bussjåfør, – så kom Fragglesangen, FFK- sangen – og til slutt lukket jeg både ører og øyne og lente meg tilbake.

I dag har det også vært tur, – denne gangen i skog og mark.

7 responses to “Vennlig disiplin

  1. Spændende, spændende.
    Sagde du pensionerede lærere og officerer. Hmmmmm

  2. Ja, ikke sant, HC? Her hos oss har vi jo Gamlebyen, og det forundrer meg at vi må dra til nabobyen med buss for å oppleve dette. Hvorfor har ikke vår by laget et sånt opplegg? Det sto at de var frivillige, disse flinke menneskene. Jeg vet ikke helt hva det betyr. Er de fullstendig ulønnet? Hvis det er sånn, så får de i hvert fall en flott og meningsfylt fritid. Dessuten regner jeg med at det i det minste følger med sosiale møter av det festlige slaget. Du får gjøre litt research, og så kan du vel bare sette i gang og arrangere noe tilsvarende på dine trakter 🙂

  3. Frederikssten og Halden er så smukke steder, hvorfra jeg har nogle af de smukkeste ferieminder.

    Men dette er smukt på en anden måde: Mennesker som vil og kan arrangere og give oplevelser og som næsten _vil_ for meget.

    Det gik så alligevel fordi den sidste «oplevelsesløype» og krudt-eksperimentet er naturlige højdepunkter for en lang, rig dag.

    Tak for billederne, som hjælper til at forstå oplevelserne.

  4. Jan-Erik Erichsen

    Som representant for en av de mange «flinke menneskene» gleder det utrolig å lese ovenstående referat fra besøket på Fredriksten festning!
    Totalt har vi et femtitall frivillige seniorer fra Inner Wheel og Rotary som hjelper til med arrangementet. I tillegg er det flere folk fra Halden historiske samlinger, skuespillere og entusiastiske delatgere fra Fredriksten Artilleri Compagni.
    Totalt går det hele over 10 dager og vi er så heldige å få besøkt fra ca 3 500 elever (m/lærere) fra 8 klassene i hele Østfold fylke.

    I 2008 er det tredje året opplegget gjennomføres.

    Ingen av de frivillige får noen «krone-betaling», men masse annen form for «betaling» (det beste så langt, er vel ovenstående referat).

    Inner Wheel og Rotary-foreningene får imidlertid noe betalt. Pengene går videre til ulike nasjonale og internasjonale prosjekter (inkl. Frivillighetssentralen, Frelsesarmeen, Vannprosjekt i Nigeria etc).

  5. Har du vært på ferie her, dax2? Da har du vært bare en halvtimes kjøring unna meg.

    Hyggelig at du kjente deg igjen, Jan-Erik Erichsen. Takk for videre informasjon om organiseringen, – og igjen takk for en innholdsrik og flott dag.

  6. Bjørn Gunnar Lindalen

    Spennende skoletur:-)
    Ifølge Elverum bygdebok så var Kristoffer Nilsen Svartbækken den siste som vart henrettet med øks i Norge, og ikke Sophie Johannesdatter. Kristoffer ble henrettet i Løten 25.02 1876. Uansett så var Sophie den siste kvinnen som ble henrettet i Norge:-)

  7. Da stemmer nok det, for Sophie ble henrettet 18. februar samme år. Takk for informasjonen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s